timallenphoto / Shutterstock.com

Nieuws Noord-Brabant

Geen stalaanpassing afbouwende veehouders

25 November 2021 - Klaas van der Horst

Veehouders in Noord-Brabant die op termijn gaan stoppen, hoeven hun stallen tot 2028 niet aan te passen, als het aan het college van Gedeputeerde Staten (GS) ligt. De veehouders die doorgaan hebben tot 2024 de tijd om hun stallen aan te passen zodat die voldoen aan de stikstofregels van de provincie.

Dit blijkt uit de concept Omgevingsverordening die de GS hebben  vastgesteld. Het stuk wordt nu aangeboden voor vaststelling aan de Provinciale Staten. Die zal er naar verwachting in februari 2022 over stemmen. Voorwaarde voor de stoppers op termijn is wel dat ze tussen 2024 en 2028 minder dieren gaan houden. 

Eerder was al bekend gemaakt dat natuurinclusieve bedrijven hun stallen niet hoeven aan te passen. Deze bedrijven kunnen daarnaast profiteren van andere stimulansen, zoals  goedkope pacht. Dit vertelde gedeputeerde Lemkes-Straver in een interview met Boerenbusiness. Ook wordt meer ruimte geboden aan biologische bedrijven. Zij kunnen doorgroeien naar een bouwblok van 2,5 hectare.

In de ontwerp omgevingsverordening zat ook een bouw-sloopregeling.  Bij uitbreiding in het buitengebied zou gecompenseerd moeten worden met sloop elders in het buitengebied. Deze regeling is geschrapt. Alleen de regeling stalderen voor intensieve veehouderij in Midden- en Oost-Brabant blijft gehandhaafd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox