Shutterstock

Nieuws Handel

Landbouwexport verbreekt opnieuw record

21 Januari 2022 - Linda van Eekeres - 2 reacties

De waarde van de Nederlandse landbouwexport is in 2021 opnieuw gestegen tot recordhoogte. Ondanks de voortdurende coronacrisis en het eerste jaar van de brexit is het vorige record van 2020 ruim verbroken. De landbouwexport heeft in 2021 een recordwaarde opgebracht van €104,7 miljard, 9,4% (oftewel €9 miljard) meer dan het jaar ervoor.

Dat ramen Wageningen University & Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De groei van de exportwaarde heeft volgens CBS en WUS te maken met een algemeen sterk economisch herstel van het eerste coronajaar en oplopende prijzen. De Nederlandse economie verdiende vorig jaar naar schatting €46,1 miljard aan de export van landbouwproducten: €42,1 miljard door export van goederen van Nederlandse makelij en €4,0 miljard dankzij wederuitvoer. Het gaat bij de landbouwexport om de primaire, onbewerkte goederen en secundaire, bewerkte goederen

De groei van de landbouwexport is vooral te denk aan prijsstijgingen, maar ook het exportvolume is gegroeid. Van de exportwaarde van €104,7 miljard zijn goederen van Nederlandse makelij goed voor €75,7 miljard. €29 miljard euro is wederuitvoer. De export van goederen van Nederlandse makelij groeide met 10,7% het hardst. De wederuitvoer groeide met 6,1%.

Frankrijk passeert VK als derde belangrijkste exportbestemming
Een kwart van de landbouwgoederen ging vorig jaar naar Duitsland (€26,3 miljard). België (12%). Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (elk 8%) zijn daarna de belangrijkste bestemmingen. Frankrijk is het Verenigd Koninkrijk gepasseerd als derde belangrijkste bestemming voor de Nederlandse landbouwproducten. Terwijl de waarde van de export van landbouwproducten naar Frankrijk in 2021 met 14% toenam, groeide de export naar het Verenigd Koninkrijk slechts 0,4%.

Deze stagnatie komt door een afname van de wederuitvoer van landbouwgoederen van maar liefst 35% door de brexit. Sinds 1 januari 2021 is het vanwege invoerrechten aantrekkelijker om goederen van buiten de Europese Unie direct naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren en niet via Nederland. De export van Nederlandse landbouwgoederen naar het  Verenigd Koninkrijk groeide juist fors: met 14%. CBS en WUR maken daarbij de kanttekening dat veel Britse controles op dierlijke en plantaardige producten en diverse douaneformaliteiten zijn uitgesteld tot 2022 en pas dit jaar effect gaan hebben op de Nederlandse landbouwexport naar het Verenigd Koninkrijk.

Minder export babymelkpoeder China
Sierteelt is goed voor een exportwaarde van €12 miljard, een kwart meer dan een jaar eerder. Vlees is het tweede meest uitgevoerde landbouwproduct. De vleesexport nam met 7% toe tot €9,1 miljard in 2021. Ook alle andere belangrijke landbouwgoederen noteren een exportgroei. Alleen de export van bereidingen van graan, meel en melk is gekrompen. Een oorzaak hiervan is de forse afname van de export van babymelkpoeder naar China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Roy 23 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896287/landbouwexport-verbreekt-opnieuw-record]Landbouwexport verbreekt opnieuw record[/url]
Dit is iets om heel trots op te wezen!!
ikke 24 Januari 2022
Maar dat zijn we niet, het is de sector die moet worden afgeslacht, zonder ook maar een reden
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox