Bel Leerdammer

Nieuws Melk

Leerdammer volgt RFC en Arla met februariprijs

3 Februari 2022

Kaasmaker Lactalis Leerdammer houdt de februariprijs die hij uitbetaalt aan de leveranciers ongewijzigd ten opzichte van januari. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van FrieslandCampina en Arla Foods.

Lactalis Leerdammer betaalt €3,70 per kilo vet en €8,25 per kilo eiwit, net als  vorige maand. De totale melkprijs komt daarmee volgens opgave van het bedrijf uit op €45,28 per 100 kilo melk (exclusief btw en na aftrek van de bijdrage voor ZuivelNL). De prijs geldt bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo melk en standaard gehaltes van 4,41% vet en 3,47% eiwit.

In de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker komt de kale melkprijs uit op €43,55 per 100 kilo. De weidemelkprijs staat op €45,55, de maximale melkprijs op €46,80 per 100 kilo.

prijsgrafiek
Leerdammer daalt in de melkprijsvergelijking.

Voorbijgestreefd door A-ware en DOC Kaas
Doordat Leerdammer de melkprijs deze maand gelijk houdt, wordt het bedrijf qua uitbetaling voorbij gestreefd door zowel A-ware als door DOC Kaas. Met name dat laatste is lang niet meer voorgekomen.

Een mogelijke verklaring, of een deel van de verklaring, kan zijn dat Lactalis Leerdammer voor een groot deel merkkazen maakt. Die bewegen bij snel stijgende prijzen doorgaans minder rap mee omhoog. Dat komt ook doordat er minder vaak contractonderhandelingen over plaatsvinden. Andere producenten van merkkazen, zoals Cono en in zekere zin ook Rouveen, hebben daar ook mee te maken. De echte foliekaasmakers bewegen veel directer met de markt mee en voelen daardoor een eventuele daling van de markt (nu niet aan de orde) ook veel eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melkprijs

Leerdammer verhoogt, maar zakt in rangorde

Analyse Melk

Kaasprijzen nemen stokje over van concentraat

Nieuws Melk

Omzet Arla stijgt met bijna 6 procent

Nieuws Melk

A-ware doet schep bovenop melkprijs februari

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox