Shutterstock

Nieuws Verenigde Staten

VS maakt miljard vrij voor klimaatvriendelijk boeren

7 Februari 2022 - Niels van der Boom

Het Amerikaans landbouwministerie maakt de komende jaren $1 miljard vrij voor projecten die een klimaatvriendelijke landbouw bewerkstelligen. Dat zegt landbouwminister Tom Vilsack tegen persbureau Reuters. Broeikasgasemissie en koolstofopslag zijn twee belangrijke speerpunten in het programma.

Vandaag maakt het het Amerikaanse landbouwministerie USDA meer bekend over het innovatieprogramma dat dit jaar wordt gestart. Daarvoor grijpt de overheidsdienst uit de pot van $30 miljard die het jaarlijks te besteden heeft aan de sector. Dit geld wordt gebruikt om het boereninkomen te verhogen en om agrarische marktprijzen te stabiliseren.

De regering Biden heeft zich als doel gesteld dat de hoeveelheid broeikasgasemissies in 2030 gehalveerd moet zijn in de landbouwsector. In 2050 moet het hele land netto geen emissie meer uitstoten.

Marketinginstrument
Projecten die helpen om de emissie te verlagen of die koolstof in de bodem vastleggen kunnen in aanmerking komen voor een subsidie. Vilsack ziet het tevens als marketinginstrument voor de sector. Een klimaatvriendelijk product – waarbij koolstof wordt vastgelegd – kan een meerprijs bewerkstelligen. Wat het programma moet doen volgens de minister is het voor boeren mogelijk maken hiermee te experimenteren en tegelijk een financieel vangnet te hebben.

Projecten tot $100 miljoen
Niet alleen boeren maar ook NGO's, overheden en universiteiten kunnen een subsidie aanvragen voor klimaatneutraal boeren. Er zijn twee programma's beschikbaar. Eén voor projecten met een aanvraag van $5 tot $100 miljoen en een voor alle bedragen daaronder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox