Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Nieuws Bayer

Flinke omzetgroei en weer zwarte cijfers voor Bayer

1 Maart 2022

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft een goed jaar achter de rug. Het bedrijf schrijft zwarte cijfers en de omzet is het afgelopen boekjaar met bijna 9% gestegen. Dat blijkt uit presentie van de jaarcijfers vandaag, dinsdag 1 maart.

De omzet van het concern komt over 2021 uit op €44,081 miljard. Dat is een groei van 8,9% ten opzichte van 2020 toen de omzet €41,4 miljard bedroeg. De ebitda voor bijzondere resultaten (brutowinst) staat in 2021 op €11,179 miljard, een daling van 2,5% ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst komt voor 2021 uit op €1 miljard. Vorig jaar boekte het concern nog een verlies van €10 miljard grotendeels door een schikking rondom de de Round-up zaken in de VS. "Ondanks forse investeringen en research en development en de introductie van nieuw producten op de markt, zijn we er bijna in geslaagd om de negatieve valuta schommelingen en de substantiële kostenstijgingen te compenseren", zei Bayer-CEO Werner Baumann tijdens de presentatie.

De Crop Science-divisie van Bayer haalde in 2021 een omzet van €20.207 miljoen, oftewel een groei 11,1% ten opzichte van vorig jaar. De ebitda steeg 3,6% naar €4,698 miljard. De winst voor rente en belasting van Crop Science steeg zelfs met 35,1% ten opzichte van vorig jaar, om in 2021 uit te komen op €2,42 miljard. Volgens Rodrigo Santos president van Crop Science divisie was 2021 een uitstekend jaar en heeft Bayer flink progressie geboekt in de innovatie pijplijn. "Een goed voorbeeld hiervan zijn de op RNAi gebaseerde middelen tegen de maïswortelboorder VTPRO4 en Smartsatx in Brazilië en de VS. Daarmee zijn we echt de eerste in de sector."  Ook de derde generatie tegen herbicide bestandgemaakte sojabonen Intacta en 2 Xtend met 800.000 acres en Xtend Flex met 16 miljoen acres deden het goed op de Amerikaanse markt.

Digitalisering
Digitale oplossingen voor de landbouw zijn een andere tak die het goed deed volgens Santos. Het platform Climate FieldView kende afgelopen 180 miljoen acres dat is ingeschreven. Bayer is voor de digitalisering van de landbouw onder andere samenwerkingen met Amazon en Microsoft aangegaan. "Het digitale platform stelde ons ook in staat om zeer sterke vooruitgang te boeken op het gebied van Carbon Farming Program waarmee boeren, door duurzame landbouwtechnieken toe te passen, koolstof kunnen vastleggen in de bodem. Dat helpt de klimaatverandering tegen te gaan. Meer dan 2.600 boeren in tien landen over de hele wereld nemen nu deel aan het Carbon Farming Program", vertelde Santos tijden de presentie van de jaarcijfers. Voor 2022 verwacht Bayer dat de omzet van Crop Science met 7% groeit bij een ebitda-stijging van 25% tot 26%.

Ook de oorlog in Oekraïne kwam aanbod tijdens de bijeenkomst. "Van onze kant doen we er alles aan om onze collega's en hun gezinnen in de Oekraïne te ondersteunen", vertelde Baumann. "Evenzo werken we eraan om de levering van onze producten aan de bevolking, met inbegrip van essentiële medicijnen en landbouwproducten om de voedselzekerheid te waarborgen. Dat geldt voor Oekraïne, maar onze zorg en inzet voor voedselzekerheid gaat ver daarbuiten, aangezien Oekraïne een van 's werelds grootste graanexporteurs is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox