Shutterstock

Nieuws Oorlog

'Russische agressie gaat landbouw Europa pijn doen'

2 Maart 2022 - 1 reactie

Bij een landbouwvergadering in het Europees Parlement hebben hooggeplaatste landbouwofficials gewaarschuwd voor de pijnlijke en mogelijk langdurige gevolgen van de Russische inval in Oekraïne. Voedseltekorten liggen volgens officials niet in het verschiet.

De Europese landbouw, en zeker de vlees- en zuivelindustrie, is behoorlijk afhankelijk van Russisch-Oekraïnse input voor de bedrijfsvoering. Het gaat daarbij om voergrondstoffen, energie en kunstmest. Een hooggeplaatste Brusselse ambtenaar, Michael Scannell, vertelde de leden van het Europees parlement dat 'de gevolgen van de Russische agressie omvangrijke invloed' gaat hebben op de Europese voedselketen en dat dit de sectoren 'pijn gaat doen'.

Landbouwgrootmachten
Scannell benadrukt dat Oekraïne en Rusland belangrijke exporteurs zijn van tal van gewassen. Zo zijn beide landen goed voor 30% van de wereldhandel in tarwe en gerst, 17% van de handel in maïs en voor meer dan 50% in de handel van zonnebloem- olie en zaad. De export van deze producten ligt op dit moment helemaal stil; er wordt niet meer verscheept vanuit de Oekraïnse havens. Hij waarschuwt dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat deze situatie snel zal veranderen, om de simpele reden dat er op dit moment oorlog gevoerd wordt.

Daarbij waarschuwt Scannell ook voor de gevolgen op langere termijn. Het is onzeker in hoeverre Oekraïnse landbouwers dit jaar gewassen kunnen zaaien. Het kan ervoor zorgen dat de prijzen ook op middellange termijn door een kleiner aanbod vanuit het land ondersteund gaan worden.

Veel parlementsleden benadrukken dat de borging van de interne voedselzekerheid in de Europese Unie versterkt moet worden, dit gezien de Europese afhankelijk heid van gas, grondstoffen voor veevoer en kunstmest. Volgens Scannell ligt het vraagstuk in het vizier bij de Europese bestuurders.

De fractie van de Groene/Vrije Europese Alliantie greep de gelegenheid aan om te hameren op de invoering van een duurzamer landbouwsysteem in de EU. Volgens een woordvoerder van de fractie moeten we ons zelf de vraag stellen of het verantwoord is om 70% van onze granen te voeren aan varkens en pluimvee. 

Hoewel ambtenaren dus waarschuwen voor hoge prijzen is de voedselzekerheid volgens hen niet in het geding. Zij noemen het Europese voedselsysteem 'betrouwbaar en krachtig' en geven aan dat deze zijn waarde in de uitdagende tijden tijdens de coronapandemie reeds heeft bewezen. 

Het thema voedselzekerheid houdt ook de nationale politiek bezig. BBB-Kamerlid Caroline van der Plas stelde daar Kamervragen over. Volgens haar ligt voedselschaarste op de loer.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
frog 2 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896979/russische-agressie-gaat-landbouw-europa-pijn-doen]'Russische agressie gaat landbouw Europa pijn doen'[/url]
Tjonge alsof oorlog de prijzen en de beschikbaarheid van voedsel al niet genoeg beïnvloed moeten die groene idioten ook nog eens beginnen over duurzaamheid,hierdoor geen voedselschaarste maar hongersnood in Europa.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief