ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Danish Crown laat weer nieuwe leveranciers toe

16 Maart 2022

Danish Crown gaat in Denemarken weer varkens van nieuwe leveranciers accepteren, zo meldt het bedrijf vandaag. Vorig jaar november liet de grootste Deense slachter weten tijdelijk geen nieuwe varkenshouders toe te laten vanwege de slachtcapaciteit die onder druk stond.

Ook in Denemarken lijkt daarmee de 'prop' van zware varkens weggewerkt. Deense varkenshouders boden sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland meer varkens in eigen land aan. Deense slachthuizen kampten tegelijkertijd echter ook met de forse impact van corona-uitbraken welke de slachtcapaciteit onder druk zette. Het grotere binnenlandse aanbod kon daarom niet geheel geplaatst en verwerkt worden.

Nieuwe klanten van wachtlijst toegelaten
Bestuursvoorzitter van Danish Crown, Erik Bredholt, toont zich content met het feit dat er weer nieuwe bedrijven van de bestaande wachtlijst kunnen aansluiten als leverancier. Bredholt geeft aan dat hij verwacht dat in de komende maanden een toenemend aantal bedrijven kan beginnen met het leveren van varkens aan Danish Crown. Het zal echter in een dusdanig tempo gaan dat de dienstverlening aan bestaande leveranciers niet in het geding komt. 

Leveranciers die benaderd worden door het slachtbedrijf zullen binnen drie maanden moeten kunnen beginnen met leveren. Als zij dat om bestaande leveringsverplichtingen niet kunnen, zal het bedrijf terug op de wachtlijst worden geplaatst. Hiermee wil Danish Crown er naar eigen zeggen voor zorgen dat de slachtcapaciteit zo goed mogelijk benut wordt.

Of Deense varkenshouders direct warmlopen om op dit moment met leveren te starten, is de vraag. De explosieve stijging van de varkensprijzen vindt vooralsnog maar zeer beperkt navolging in Denemarken. Hier steeg de de varkensprijs met ongeveer €0,10 per kilo geslacht gewicht de afgelopen weken. Slachterij Danish Crown beklaagde zich recent ook al over de in de ogen van het bedrijf veel te snel stijgende inkoopnoteringen voor varkens.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Halfjaarcijfers

Winst Danish Crown blijft hoog, ondanks inflatie

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Analyse Varkens

Onzekerheid en gebrek liquiditeit remt export big

Nieuws Varkens

'Hogere varkensprijs draait duimschroef slachters aan'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief