Shutterstock

Nieuws CBS

Nederlandse inflatie maakt grote sprong in maart

1 April 2022 - Linda van Eekeres

De inflatie in Nederland heeft in maart op jaarbasis een enorme sprong gemaakt en komt - berekend volgens de Europese methode (HICP) - uit op 11,9%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige maand nam het inflatiecijfer juist iets af van 7,6% in januari naar 7,3% in februari.

De energie- en brandstofprijzen zijn de grote boosdoener vorige maand. Die stegen, vergeleken met vorig jaar maart 102,9% (51,7% in februari). Voedingsmiddelen, dranken en tabak werden 5,5% (4,6% in februari) duurder. Industriële goederen stegen 4,2% in prijs (4,1% in februari) en diensten 2,1% (1,8% in februari).

De oorlog in Oekraïne is een belangrijke aanjager van de inflatie. President van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, zei vorige maand dat de impact van de oorlog op de economie 'zeer substantieel' kan worden. Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer gaf onlangs in een interview in de studio van Boerenbusiness aan dat de oplopende inflatie ondernemers in de voedselketen - van agrarisch ondernemers, verwerkers, producenten tot retail - steeds meer pijn gaat doen. Zij kampen al met de effecten van oplopende kosten die zij proberen door te berekenen aan eindafnemers. Dat blijft ook komende maanden de uitdaging, aldus Mujagic. 

Het CBS berekent twee verschillende cijfers voor inflatie. Eén op basis van de consumentenprijsindex (CPI) - die volgende week wordt gepubliceerd - en één op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Met dit laatste cijfer kan de inflatie in de eurozone worden vergeleken. De inflatie volgens CPI was in februari 6,2%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Renteverlagingen opeens minder vanzelfsprekend'

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden