Shutterstock

Nieuws CBS

Nederland importeert voor 2 miljard euro uit Oekraïne

6 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Oekraïne is een agrarische grootmacht. Daar is al veel over gesproken de laatste weken en dat wordt door de importcijfers van het CBS nog eens bevestigd. Nederland importeerde in 2021 ruim €2 miljard aan goederen uit Oekraïne. Daarvan bestaat €1,8 miljard oftewel 88% uit agrarische goederen.

Zonnebloemolie is gerekend naar invoerwaarde de grootste groep met €537,5 miljoen en een aandeel van 26,3% in de totale import uit Oekraïne. Van alle ruwe zonnebloemolie die in Nederland vorig jaar werd ingevoerd kwam 84% uit Oekraïne. Zonnebloemolie wordt op de voet gevolgd door maïs met een aandeel van 26,2% van in de import. Kool- en raapzaad zijn goed voor 17,1% en 18,9% bestaat uit overige landbouwgoederen, zoals soja en kippenvlees. Van de totaal ingevoerde goederen uit Oekraïne is slechts 11,6% niet landbouw gerelateerd. Oekraïne staat in 2021 op de tiende plaats als herkomstland van landbouwproducten voor Nederland. De meeste agrarische goederen komen uit Duitsland, gevolgd door België, Frankrijk en Brazilië. Rusland staat op plaats 44 in dit rijtje.

Doorvoer
In totaal importeerde Nederland voor een bedrag van €1,29 miljard aan maïs. Daarvan is €535,5 miljoen afkomstig uit Oekraïne. Daarmee is Nederland de grootste afnemer van maïs uit Oekraïne binnen de EU. Het marktaandeel van Oekraïense maïs in Nederland komt uit op 42%. Spanje was in 2021 de grootste maïsimporteur in de EU met een invoerwaarde van €1,86 miljard. Het aandeel van maïs uit Oekraïne in Spanje bedroeg 27%. Andere landen die relatief veel maïs uit Oekraïne betrekken zijn Portugal en België met respectievelijk 35% en 32% van de totale import. Veel van de maïs en zonnebloemolie die Nederland importeert wordt overigens direct of na bewerking weer doorgevoerd. Slechts 26% van de geïmporteerde maïs en 15% van de zonnebloemolie blijft in Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden