Shutterstock

Nieuws Grond

Grote regionale verschillen in nieuwe pachtnormen

15 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De nieuwe pachtnormen voor 2022 zijn bekend. In acht regio's is de norm verlaagd, in vijf verhoogd en in één regio blijft de norm gelijk. Tussen de regio's zitten wel grote verschillen in de veranderpercentages.

De grootste stijging is dit jaar voor het Centraal veehouderijgebied waar de pachtprijs uit komt op €518 per hectare een stijging van 17%. Op nummer twee staat het Hollands/Utrechts weidegebied. Daar stijgt de pacht naar €715 per hectare een veranderpercentage van 12%. De grootste daling is dit jaar voor het Zuidwestelijk akkerbouwgebied waar de pachtnorm met 23% wordt verlaagd naar €365 per hectare. Vorig jaar was dit gebied nog de grootste stijger met 25%. In zeven van de veertien gebieden bleef de verandering in de pachtprijs beperkt tot een stijging of daling van 3% of minder.

De pachtnormen worden door Wageningen Economic Research (voorheen het LEI) berekend op basis van het vijfjaarsgemiddelde van de opbrengst van het land en de grondbeloning met een correctie voor de rendementseis van verpachters. De norm is gebaseerd op de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw en melkveebedrijven. Voor de akkerbouw is het bovengemiddelde jaar 2015 vervangen door het matige jaar 2020. Voor de veehouderij was 2020 juist een beter jaar van 2015.

De brief van de minister over de pachtnormen, inclusief bijlages in hier te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden