Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws BLOG Stikstofcrisis

Kabinet: Bemiddelaar voor gesprekken met boeren

30 Juni 2022 - Redactie Boerenbusiness - 31 reacties

In de Tweede Kamer is vanavond een spoeddebat over de maatschappelijke onrust rondom de stikstofcrisis. Dit richt zich vooral op boerenprotesten die zich na de stemming over stikstofmoties dinsdag hebben verhard. In dit blog volgt Boerenbusiness de ontwikkelingen. {BLOG GESLOTEN}

- 22.42 uur Kabinet gaat bemiddelaar aanstellen
Premier Rutte gaat mee in het idee van Kamerleden van CDA, BoerBurgerBeweging, VVD en ChristenUnie om een bemiddelaar aan te stellen om politiek en boeren weer in gesprek te krijgen. Dat zei hij tijdens het spoeddebat over de maatschappelijke onrust rondom de stikstofcrisis dat vanavond wordt gehouden. Hij beloofde binnen een week meer duidelijkheid over hoe dat tot stand moet komen. Rutte benadrukt dat de doelstellingen en de snelheid niet ter discussie staan, maar dat de ministers wel met boeren en landbouworganisaties in een paar sessies verder kunnen praten over invulling van het beleid. 

- 22.05 uur Kamerleden willen verzoeningscommissie
Tweede Kamerleden Pieter Heerma, Sophie Hermans en Gert-Jan Segers van coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie willen dat premier Rutte een verzoeningspersoon of -commissie instelt om weer een gesprek op gang te krijgen tussen boeren en kabinet. Dit in navolging van oud-minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) die gisteren in de Volkskrant pleitte om het kabinet en de veehouderij weer met elkaar aan tafel krijgen met een crisiscomité. Ook Caroline van der Plas (BBB) pleit voor een bemiddelaar - geen hele commissie - waarbij zij denkt aan de persoon van Aalt Dijkhuizen. Zowel Kees van der Staaij (SGP) als Geert Wilders (PVV) zijn van mening dat verzoeningscommissie geen zin heeft als de doelen in beton gegoten zijn en er geen toenadering mogelijk is.

Voetbalwet
Attje Kuiken van de PvdA en Pieter Heerma van het CDA willen graag dat de Voetbalwet gebruikt wordt in verband met dreigende acties maandag bij onder meer Schiphol. Met de wet die officieel 'Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast' heet, kan de rechter onder meer een gebiedsverbod opleggen.

- 16.25 uur Marechaussee voorbereid op grootschalige acties
De Koninklijke Marechaussee is voorbereid op demonstraties van boeren op Schiphol maandag, schrijft NH Nieuws. Indien nodig blokkeert de marechaussee de wegen naar Schiphol met pantserrupsvoertuigen en shovels om te voorkomen dat boeren op trekkers de terminal bereiken. Een speciale eenheid staat dan klaar om arrestaties te kunnen uitvoeren, aldus NH Nieuws. In appgroepen ging gisteren de oproep rond om vanaf maandag onder meer Schiphol, vliegveld Eindhoven, de Rotterdamse haven en alle distributiecentra voor levensmiddelen dicht te gooien.

- 14.46 uur 23-jarige man op trekker verdacht van poging doodslag
Een 23-jarige man uit Hoogeveen die gisteravond met een trekker inreed  op een politieauto zit vast op verdenking van poging tot doodslag. Rond acht uur gisteravond ontstond er op de kruising van A37 met N34 een blokkade. Een grote groep van ongeveer 200 sympathisanten verzamelde zich daar omheen en een tractor reed in op een politieauto, aldus de politie. De politieagenten die in de auto zaten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag. Bij de aanhouding van de bestuurder van de tractor probeerde een groep van dertig tot vijftig personen de aanhouding te verhinderen. Later op de avond is een agent lichtgewond geraakt aan zijn hand toen de politie probeerde te voorkomen dat de demonstranten verder de snelweg op zouden gaan. Bij het door de berm voorbijrijden van de blokkade van de politie, raakte een auto de hand van de agent. De politie meldt dat het kenteken van deze auto bekend is.

- 9.53 uur Acties bij gemeentehuis
In Hollands-Kroon (Noord-Holland) worden boeren, loonwerkers, toeleveranciers en mensen die boeren een warm hart toedragen,  opgeroepen om vanavond om 19.00 uur naar het gemeentehuis te gaan om de gemeenteraad op te roepen om een signaal richting Den Haag af te geven dat de stikstofplannen terug naar de tekentafel moeten. Dat bericht het Noordhollands Dagblad. In Drenthe stond vanochtend ook een dergelijke actie gepland bij het gemeentehuis in Emmen.

- 9.48 uur Bergingsbedrijven willen geen trekkers wegslepen
Drie (niet met naam genoemde) bergingsbedrijven in het Noorden weigeren trekkers weg te slepen in opdracht van de politie, meldt RTV Drenthe. Ze vinden dat burgers zo tegen elkaar uit worden gespeeld en pleiten ervoor dat defensie en politie zelf voertuigen wegslepen.

- 9.34 uur Elfde aanhouding voor actie bij huis minister
De politie heeft gisteravond een 39-jarige man uit Lochem aangehouden die wordt verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling bij de woning van minister Van der Wal in Hierden op dinsdagavond. 

- 17.19 uur Agractie: Hou acties binnen de wettelijke ruimte
Agractie-voorman Bart Kemp roept in een video op om vooral actie te voeren, maar daarbij niet de wet te overtreden. Hij is bang dat escalatie de overheid meer munitie geeft om boeren in de hoek te drijven. "Onze oproep is: hou bij alle acties het oog op de bal. Stel de inhoud centraal. ken je grenzen, Hou acties binnen de wettelijke ruimte, zodat escalaties geen munitie geven aan de overheid om ons als boeren nog verder in de hoek te drijven."  

- 16.56 uur Noodverordening rond woning Van der Wal
Rond de wijk in Hierden waar stikstofminister Christianne van der Wal woont, geldt een noodverordening. Dat laat burgemeester Van Schaik van Harderwijk weten aan Omroep Gelderland. De maatregel geldt een week. Hierdoor kan de politie in de buurt preventief controleren en fouilleren. Mensen die niet in de wijk wonen, kunnen worden weggestuurd. De minister en haar gezin werden al beveiligd.

- 16.49 uur Op de trekker naar provinciehuis in Lelystad
Tientallen boeren uit Flevoland zijn vanmiddag op de trekker naar het provinciehuis in Lelystad gereden, meldt Omroep Flevoland. Zij stuurden gisteren een brief gestuurd naar Gedeputeerde Staten met het verzoek afstand te nemen van de stikstofplannen van het kabinet. De boeren hoopten dat de gedeputeerden en de commissaris van de Koning die brief zouden hebben ondertekend, maar dat bleek niet het geval, meldt de omroep.

- 15.19 uur Politie houdt 10 mensen aan bij boerenprotesten dinsdag
De politie heeft in Oost-Nederland tien personen aangehouden tijdens de boerenprotesten van dinsdag, meldt de politie vanmiddag. De arrestaties zijn verricht voor openlijke geweldpleging  (onder meer tegen agenten), het blokkeren van de snelweg en poging tot doodslag. Ook zijn er verschillende bekeuringen geschreven voor het rijden op de snelweg met een tractor. De politie is een groot onderzoek gestart en verwacht de komende tijd meer aanhoudingen te verrichten. De politie roept daarvoor ook het publiek op beelden te delen. 

Politiechef Janny Knol zegt in een bericht van de politie: ''We respecteren dat boeren willen demonstreren, dat is een grondrecht. Maar zodra er grenzen worden overschreden, treden we op. We zijn dan ook een groot opsporingsonderzoek gestart en hebben al herkenbaar beeldmateriaal. Dus als je gisteravond niet bent aangehouden, betekent dat niet dat je hiermee wegkomt. Ook zullen we de schade verhalen die aan politievoertuigen is aangericht."

- 14.55 uur Spoeddebat maatschappelijke onrust morgenavond 19.15 uur
Het debat over 'de maatschappelijke onrust rondom de stikstofcrisis' waarvan eerder vandaag werd besloten om het te houden, staat morgenavond van 19.15 uur tot 23.00 uur op de agenda van de Tweede Kamer. 

- 14.41 uur Drie kwart Nederlanders vindt acties te ver gaan
Drie kwart van de Nederlanders vindt de acties van boeren te ver gaan, blijkt uit representatief onderzoek van RTV Oost. Vooral het thuis opzoeken van politici (78%) en het kappen van bomen (77%) worden afgekeurd. Circa 60% vindt leegspuiten van mestwagens en het in de fik steken van hooibalen niet kunnen. 37% vindt dat de politie moet ingrijpen, ook bij acties die enkel overlast geven. 77% heeft er wel begrip voor dat boeren actie voeren. Het blokkeren van snelwegen vindt ongeveer de helft wél kunnen.

40% geeft aan achter het stikstofbeleid te staan, 40% vindt wel dat de stikstofuitstoot omlaag moet, maar minder dan door het kabinet beoogd. 20% verwerpt het stikstofbeleid helemaal volgens het onderzoek dat RTV Oost liet uitvoeren door onderzoeksbureau Kien.

- 14.10 uur Blokkade van trekkers op A1 in Twente
Een groep trekkers blokkeert de A1 bij De Lutte in de richting van Hengelo.

- 13.38 uur Spoeddebat over geweld bij boerenprotesten
De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk morgenavond een spoeddebat over geweld bij boerenprotesten met premier Rutte en justitieminister Yeşilgöz. Vrijwel alle partijen in de Kamer steunen het debat, alleen SP-leider Marijnissen is kritisch, meldt de Telegraaf.

- 10.33 uur Justitieminister: 'Politie en OM treden op, ook achteraf'
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz laat op Twitter weten dat agenten aavallen of politici thuis opzoeken alle grenzen voorbij is. "Politie en OM treden op, ook achteraf", aldus de minister.

- 9.47 uur CDA-Kamerlid Derk Boswijk krijgt ongewenst bezoek
Derk Boswijk, landbouwwoordvoerder van de CDA-fractie in de Tweede Kamer laat op Twitter weten de komende dagen niet naar Den Haag te gaan, maar thuis te blijven nadat hij gisteren ongewenst bezoek heeft gekregen. "Ik ga altijd met iedereen overal, ook bij negatief advies, in gesprek. Ook gisteren nog. Ik hoor dan de onzekerheid en woede maar die helaas ook vaak is gebaseerd op halve waarheden. Ik ga door met wat moet gebeuren omdat ik weet dat het overgrote gedeelte van de agrarische sector hardwerkende mensen zijn die graag willen bijdragen aan de grote maatschappelijke opgaves. Deze manier van demonstreren dient geen enkel doel: Stop ermee!", aldus Boswijk op Twitter.

- 8.57 uur Rutte: Kleine groep boeren gaat alle grenzen te buiten
Premier Rutte die bij de Navo-top in Madrid is, reageert voor Nederlandse media op de boerenprotesten van gisteren. "Ik heb de beelden gezien, het is niet acceptabel." Een kleine groep boeren gaat volgens Rutte 'alle grenzen te buiten'. Hij roept op om beschaafd te protesteren. "De stikstofmaatregelen moeten we in voeren, maar dat gaan we met de boeren, provincies en industrie bespreken, zo doen we dat in Nederland."

Rutte reageert op de protesten van gisterenmiddag en vannacht. Zo werden bij de A1 ter hoogte van Stroe politiebusjes aangevallen en een politieauto vernield en een giertank geleegd bij de woning van stikstofminister Christianne van der Wal. Er was politiebewaking bij het huis van de minister, maar de politie greep niet in vanwege de veiligheid. Politiechef Willem Woelders van de Politie Landelijke Eenheid zei daarover vanochtend bij WNL dat het soms moeilijk is in te grijpen omdat de boerenprotesten niet informatie gestuurd zijn. Er word al, zoals gebruikelijk, samengewerkt met de Koninklijke Marechaussee. Eventuele inzet van het leger wordt volgens hem vaak beperkt tot materieel. Politie Gelderland laat op Twitter weten dat er wordt ingezet op het opsporen van diegene die betrokken zijn geweest bij de vernielingen bij de woning van de minister in Hierden.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak roept op Twitter op om passend en waardig te demonstreren om draagvalk in de samenleving te krijgen.

- 16.15 uur Stikstofbeleid Van der Wal ongeschonden door Kamer
Ondanks vele woorden vooral van veel politieke partijen over begrip en waardering voor de boer, is het stikstofplan van het kabinet ongeschonden uit de stemmingen door de Tweede Kamer gekomen. Caroline van der Plas, aanvoerder van BBB, laat in een eerste reactie van de partij weten 'gigantisch te balen' van de stemmingen over de moties.

- 15.40 LTO-voorman van der Tak: 'Draagvlak niet verliezen'
Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak laten de wilde acties van gisteren en vandaag zien 'hoe hard de kabinetsplannen inslaan'. Desalniettemin vindt LTO gevaarlijke acties 'niet passend, waardig of acceptabel'. Dat laat van der Tak weten in een interview met NU.nl.

Hij benadrukt in het gesprek dat de LTO niet betrokken is bij de acties en dat zij de veiligheid van weggebruikers niet ter discussie wil stellen. Vandaag worden er in de Tweede Kamer stemmingen gehouden en volgens de voorman moet 'eenieder zijn acties doen, maar binnen het kader van wat passend en waardig is én met het oog op het draagvlak onder de bevolking.'

- 15.30 Snelweg weer vrij
De actie op de A59 is inmiddels voorbij. Volgens de politie blokkeerden zo'n 70 trekkers de A59 vanmiddag. Betrokken boeren zouden de weg verlaten hebben nadat de politie hen had gesommeerd de actie te beëindigen.

- 14.30 Ook A59 gesperd
Nadat eerder vanmiddag de A28 al geblokkeerd was als gevolg van de protesten, ondervindt het verkeer nu ook op de A59 van Oss naar Den Bosch hinder van de protesten. De ANWB meldt dat de snelweg nu dicht is.

- 14.15 uur Farmers Defence Force: 'Demonstraties geoorloofd'
Hoewel Farmers Defence Force te kennen gaf zelf deze dagen geen acties te coördineren acht de belangenbehartiger de huidige demonstraties en acties 'geheel geoorloofd'. Een woordvoerster verklaard tegenover het ANP: "We snappen dat mensen erg boos worden. De demonstraties zijn het gevolg van het beleid van het kabinet". 

- 14.00 uur Van der Wal: 'Nuance verdwijnt'
Behalve premier Mark Rutte en justitieminister Dilan Yesilgöz, gaf ook minister Christianne Van der Wal (Natuur en Stikstof) vanmiddag een persverklaring. "Ik snap de zorgen heel goed en tegelijkertijd zie ik ook heel veel beelden ontstaan. De nuance zie ik een beetje verdwijnen. Alsof we het hele platteland leegvegen, alsof er helemaal geen toekomst meer is voor boeren in Nederland. En dat is natuurlijk écht niet het geval", aldus Van der Wal.

- 13.45 uur Stichting Stimuland: 'Stemming moties uitstellen'
Advies- en projectbureau Stichting Stimuland roept de Tweede Kamer op om de stemmingen van de stikstofplannen vandaag uit te stellen zolang er nog geen concreet perspectief is voor de boeren. "Onder de boeren is een enorme paniek ontstaan omdat niet duidelijk is wat de impact van de stikstofplannen is voor hun bedrijven", aldus directeur Ingrid Jansen in een persbericht.

- 13.35 uur Trekkers blokkeren A28 bij Meppel
De oproep van premier Rutte ten spijt hebben trekkers opnieuw de A28 geblokkeerd. Dit op de A28 in beide richtingen bij knooppunt Lankhorst, meldt de ANWB.

- 12.36 uur Koeien voor de Tweede Kamer
Boeren hebben enkele koeien meegenomen naar de Tweede Kamer.

- 12.20 uur Trekkers brengen brandbrief voor gedeputeerde Groningen
Boeren protesteren bij het provinciehuis in Groningen. Het Dagblad van het Noorden meldt dat de actievoerders een brandbrief willen aanbieden aan gedeputeerde Johan Hamster en dat de actie was aangekondigd. Ooggetuigen laten Boerenbusiness weten dat er inmiddels heel wat meer dan de oorspronkelijke vijf trekkers aanwezig zijn.

- 11.59 uur Rutte: Gevaarlijke situaties en intimidatie niet acceptabel
Het demonstratierecht is een vitaal onderdeel van onze democratische  rechtstaat, maar het is niet acceptabel om gevaarlijke situaties te laten ontstaan en niet accebtabel als bestuurders worden geintimideerd, stelde premier Rutte zojuist in een korte persconferentie. Als voorbeelden noemt hij: hooibalen op de snelweg, brand stichten voor het stadhuis, een politieauto de berm in rijden, uitrijden van mest op snelwegen en het intimideren van bestuurders. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) geeft aan dat er volop wordt beboet en dat dat ook achteraf kan. De minister maakte duidelijk dat niemand moet denken dat hij 'zomaar de wet kan overtreden en daarmee wegkomt'. Er zijn mensen aangehouden, boetes uitgedeeld en er zijn goederen, zoals trekkers in beslag genomen, aldus Yesilgöz. Ze benadrukt dat ze ook heel veel boeren ziet 'die binnen de grenzen van de wet hun stem luid laten horen'. 

- 11.43 uur Van der Plas: 'Blokeer geen wegen, tref onze burgers niet'
Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) staat voor 100% achter boerenacties, maar doet wel een oproep om 'geen snelwegen te blokkeren omdat het gevaar te groot is dat iemand bijvoorbeeld overlijdt omdat hij er niet langs kan of omdat hulpdiensten er niet langs kunnen'.

- 11.31 uur Rutte en Yesilgöz komen straks met verklaring over protesten
Premier Mark Rutte en minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) reageren om 11.45 uur op de boerenacties van vandaag en gisteren. De verklaring is via deze live stream van de NOS te volgen.

-11.18 uur LTO: 'Passend en waardig aandacht vragen'
Er is veel media-aandacht voor acties als blokkades van snelwegen en boeren die weer naar het huis van stikstofminister Christianne van der Wal zijn gegaan. Maar er zijn ondertussen ook veel publieksvriendelijke acties, zoals zichtacties op bruggen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak roept in een video en op Twitter op om 'passend en waardig' actie te voeren 'juist in uw eigen belang of bijvoorbeeld in het belang van een andere weggebruiker'. "Zo behouden we ook de steun van de samenleving."

- 10.50 uur 92% oneens met 'de boerenacties gaan nu echt te ver'
De boerenacties gaan nu echt te ver, dat was de stelling van vandaag van radioprogramma Stand.nl. 8% van de 22.078 stemmers was het daarmee eens. 92% vindt de acties dus niet te ver gaan. De uitslag is niet representatief en zegt dus weinig over wat de Nederlandse bevolking denkt. De stemming is gesloten.

- 10.31 uur Boeren op weg naar Tweede Kamer
Een groep boeren gaat vanaf 12.00 uur bij het gebouw van de Tweede Kamer 'het halveren van de veestapel een gezicht geven'. Dit om 'duidelijk te maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselmakende beleid van dit kabinet'. De oproep aan boeren én burgers om naar Den Haag te komen wordt gedeeld in appgroepen van Farmers Defence Force.
 

- 9.54 uur Strobalen in de brand
Op verschillende plekken zijn gisteravond en vanochtend strobalen in de brand gestoken. ANWB meldt: "Langs meerdere wegen waren hooibalen in brand gestoken. Dit gebeurde onder andere langs de A12, de A7 en de A50. Al met al zorgt het niet voor veel vertraging, de ochtendspits verliep niet veel drukker dan normaal."

Op verschillende plekken gingen strobalen in de brand, zoals hier gisteravond op de A28 ter hoogte van Zwolle.

- 21.20 uur Verkeer A28 rijdt weer
Na uren is het verkeer op de A28 weer op gang gekomen. Om 17.11 maakte Rijkswaterstaat al melding van een blokkade door trekkers op de A28. Een Boerenbusiness-collega stond ook vast en maakte onderstaande foto.

- 20.46 Boeren in Mediapark in Hilversum
In het Mediapark in Hilversum waar veel omroepen hun kantoor en studio's hebben, voeren boeren met tientallen trekkers actie.

- 20.39 uur Blokkades grensovergangen Ter Apel en Bellingwolde
Een groep boeren is, zoals vanochtend aangekondigd, rond 20.00 uur begonnen met het blokkeren van de grensovergangen bij Ter Apel en Bellingwolde. Dit meldt RTV Noord.

- 20.33 uur A12 richting Duitse grens versperd
De A12 richting de Duitse grens is versperd door tractoren bij knooppunt Oud-Dijk.

- 19.27 uur Ministers veroordelen trekkeracties op snelweg
Boeren hebben zich aan de wet te houden, stellen minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) en landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie). Dat doen ze niet door met trekkers op de snelweg te rijden. "Wij veroordelen dat", laat een woordvoerder namens de ministers aan persbureau ANP weten.

- 19.19 uur Limburgse jongeren komen met 'makelaardij Van der Wal'
De leden van het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) hebben vandaag zogenaamd hun boederijen te koop aangeboden bij Makelaardij Van der Wal, natuurlijk naar stikstofminister Christianne van der Wal. 1Limburg bericht erover.
 

- 19.10 uur Trekkers blokkeren A28 nog altijd
De trekkers die de A28 richting Zwolle bij knooppunt Hattemerbroek blokkeren, zijn nog niet weg.


 

Foto's: Boerenbusiness

- 19.02 uur FDF-voorman bij actie provinciehuis Den Bosch
Boeren zijn vanmiddag naar het provinciehuis in Den Bosch gegaan om daar te protesteren tegen de stikstofplannent, meldt Omroep Brabant. Een van de boeren was Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF). Ze gingen volgens de omroep met een klein groepje naar binnen om 'een lijntje naar Den Haag' te vragen, maar kwamen naar buiten met lege handen. - 18.52 uur Politie in actie op de A9
Na een politieactie is de A9 bij Akersloot weer vrijgegeven, aldus Rijkswaterstaat. De weg was tijdelijk dicht in de richting van Amstelveen. Inmiddels is er weer een rijstrook open. - 17.41 uur Strobalen A7 opgeruimd 
De hooibalen bij Frieschepalen zijn opgeruimd en de weg is schoongemaakt, aldus Rijkswaterstaat. De A7 is weer in beide richtingen open. De A28 vanuit Amersfoort richting Zwolle is dicht bij knooppunt Hattemerbroek, omdat een groep tractoren de weg blokkeert.

-17.16 uur Justitieminister Dilan Yesilgöz keurt snelwegacties af
Dilan Yesilgöz, minister van Justitie (VVD) keurt de blokkades op snelwegen af. "Je punt maken doe je niet door weggebruikers in gevaar te brengen", twittert ze. Ze waarschuwt dat de politie kan ingrijpen, ook achteraf. 

- 17.09 uur Opnieuw blokkades met strobalen
Er zijn opnieuw snelwegen geblokkeerd. De A7 tussen Groningen en Heerenveen is ter hoogte van Frieschepalen in beide richtingen versperd, meldt Rijkswaterstaat. Er liggen strobalen op de weg. Ook bij Boerakker en Leek ligt volgens het bericht één en ander op de weg. De tientallen trekkers die op de A30 reden, zijn inmiddels naar de A12 gegaan.

- 16.42 uur Mest gestort en strobalen in de brand bij gemeentehuis Apeldoorn
De acties op snelwegen trekken veel media-aandacht, maar er zijn veel andere boerenacties vandaag. Zo maakt de NOS melding van acties bij verschillende gemeentehuizen in Rijssen, Epe, Raalte en Apeldoorn. In de laatste plek hebben boeren volgens de berichtgeving mest op het Marktplein gestort en zijn strobalen en een stapel pallets in brand gestoken. De brand is door de brandweer geblust en de boeren zijn vertrokken.

- 16. 36 uur Nog maar 1 file door 50 trekkers
Alle files door boerenacties zijn opgelost, behalve één file op de A30 tussen Scherpenzeel en Industriegebied. Daar rijden zo'n vijftig tractoren op de weg en is de vertraging een uur, meldt Rijkswaterstaat.

- 16.01 uur Limburgse Land- en Tuinbouwbond tegen acties op snelwegen
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) vindt acties 'buiten de wet' niet de oplossing. Dat laat de bond op Twitter weten. "We doen er ook alles aan om deze plannen van tafel te krijgen. Dat doen we op een publieksvriendelijke manier, dus met gesprekken met politici tot publieksvriendelijke acties." 
 

- 15.36 uur A67 bij Liessel weer vrijgegeven
De A67 is volgens Rijkswaterstaat weer vrijgegeven bij Liessel. Daar was de weg enige tijd versperd richting Venlo door trekkers en hooibalen. Er staan nog wel andere files door de boerenacties op de A7 tussen Marum en Drachten, de A28 tussen Fluitenberg en Dwingeloo en de A50 tussen knooppunt Ewijk en knooppunt Bankhoef.

- 14.08 uur Politie schuift hooibalen aan de kant
Demonstreren mag, maar veiligheid staat voorop, benadrukt de politie-eenheid Oost-Brabant. Hooibalen die op de snelweg zijn gelegd, worden daarom aan de kant geschoven.

- 13.53 uur Protest bij Natura 2000-gebied Korenburgerveen
Actievoerende boeren hebben van het Natura 2000-gebied Korenburgerveen in Winterswijk symbolisch Duits grondgebied gemaakt. 

- 13.30 uur Ook A2 Eindhoven - Den Bosch afgesloten
Behalve de A67 Eindhoven richting Venlo is ook de A2 Eindhoven richting Den Bosch afgesloten door een protestactie van boeren, aldus ANWB. Bij Best-West en bij afrit Liessel staat het verkeer stil.

- 12.36 uur Protesterende boeren blokkeren A67 in Brabant
De A67 Eindhoven richting Venlo is maandagmiddag afgesloten door een protestactie van boeren bij afrit Liessel, meldt de ANWB. Het verkeer staat vanaf Asten stil in een 8 kilometer file. Het is onbekend hoe laat de A67 vrij zal zijn. Ook op andere snelwegen kan volgens de ANWB vertraging ontstaan door wegblokkades.

- 12.15 uur Urk hangt vlag ondersteboven uit sympathie
Om boeren, maar ook de visserijsector te steunen hebben verschillende Urkers vandaag de Nederlandse vlag ondersteboven uitgehangen.

- 11.58 uur Groningse boeren willen grensovergang blokkeren
Waar de meeste boeren die vandaag actievoeren proberen daarbij zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken, is een groep boeren in het zuidoosten van de provincie Groningen iets anders van plan. Zij willen rond 20.00 uur grensovergangen naar Duitsland gaan blokkeren om de verschillen in stikstofaanpak met onze oosterburen te onderstrepen, meldt RTV Noord. Wel wordt er voor de avond gekozen om burgers niet te veel tot last te zijn.

- 11.42 uur Agractie: 'Laat vreedzame boerenactie niet escaleren in boerenopstand'
Agractie-voorman Bart Kemp doet vandaag in een video op Youtube 'een laatste oproep' aan minister Van der Wal om terug te komen van haar stikstofplannen om een boerenopstand te voorkomen. "Weet dat boeren zullen vechten voor hun toekomst. Weet dat boeren niet zullen trappen in uitspraken als: 'het is vreselijk' of 'het is verschrikkelijk', zonder compassie of gevoel... Laat een vreedzame boerenactie niet escaleren in een boerenopstand."   

- 11.24 uur Rijkswaterstaat gaat controleren op trekkers op snelweg
Rijkswaterstaat is vanmiddag met extra inspecteurs op de snelweg om te controleren of er trekkers op rijden. Een woordvoerder zegt in het AD: "Als we dat zien gebeuren, zullen we zeker de politie inschakelen." Het is onbekend of er actievoerders van plan zijn om de snelweg op te gaan.

- 11.11 uur Acties in Twente
Rond het middaguur worden er op zeker drie plekken in Twente publieksvriendelijke acties gehouden, meldt de krant Tubantia.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
31 reacties
Abonnee
gerard 27 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899236/liveblog-boerenprotesten-in-heel-het-land]Liveblog: Boerenprotesten in heel het land[/url]
de snelweg kun je afsluiten zonder er op te gaan,
knooppunten afzetten, dan heb je de distributie ook te pakken!
Abonnee
Vrij grof 27 Juni 2022
Weekje melk laten weglopen.
Abonnee
pieter 27 Juni 2022
kan mij iemand vertellen welk voordeel je haalt uit je eigen ruiten in te gooien!
Abonnee
truus 27 Juni 2022
ik vind t nie verstandig om de weg te blokkeren..andere actie.s bedenken publieks vriendelijker! bij supermarkten ofzo...de consument heeft zo meteen een hekel aan die blokeer boere...
Abonnee
Jan4072 27 Juni 2022
@Truus, De burgers hebben intussen net zoveel te verduren als de boeren en zijn het haagse beleid ook meer dan zat en daarom dat de boeren zoveel steun en sympathie krijgen. Melk-weg-geef-acties zijn niet zo eenvoudig. Ik weet neit wat het doet als je bijv rauwe melk gaat aanbieden bij de deur van de supermarkt.
Abonnee
epv 27 Juni 2022
Volgens mij kan het veel slimmer. Agrifood industrie verkoopt voor komende 4 weken 50% van voor NL bestemd product buiten nederland. ( meeste producten is vraag naar) En vervolgens meld je leveringsproblemen bij de retailer van 50%. Binnen 3 dagen schappen leeg. Als ze vragen hoe het kan , zeg je dat dit het toekomst perspectief is van het nieuwe regerings beleid.
Abonnee
inno 27 Juni 2022
epv schreef:
Volgens mij kan het veel slimmer. Agrifood industrie verkoopt voor komende 4 weken 50% van voor NL bestemd product buiten nederland. ( meeste producten is vraag naar) En vervolgens meld je leveringsproblemen bij de retailer van 50%. Binnen 3 dagen schappen leeg. Als ze vragen hoe het kan , zeg je dat dit het toekomst perspectief is van het nieuwe regerings beleid.
precies. in samenwerking met frietfabrieken melkfabrieken Brouwers slachterijen noem maar op. gewoon een paar weken niet leveren. wie heeft er nu de macht als t op voedselvoorziening aan komt, wij boeren toch? op de knieën zullen ze!
Abonnee
gerard 29 Juni 2022
mooi idee om al het voedsel te exporteren, net zolang tot ze op de knieen gaan!
Abonnee
Malle pietje 29 Juni 2022
U
Abonnee
tijdbom 29 Juni 2022
gerard schreef:
mooi idee om al het voedsel te exporteren, net zolang tot ze op de knieen gaan!
Als we dat voor elkaar kunnen krijgen,dan weten de burgers dat ze niet zonder boeren kunnen,en kunnen wij respect opbouwen,en gaan ze op de knieen.
Abonnee
frog 29 Juni 2022
mischien ook maar eens af en toe stoppen met onze duurzame energie te leveren aan die hypocriete grachtengordel ridders!
En dan collectief allemaal tegelijk de knop omzetten.
Abonnee
Glasbak 29 Juni 2022
Als we netjes op het malie veld in Den Haag gaan staan, word er beweerd dat we het malie veld stuk maken.
Dan is dit beter, dit blijft aandacht vragen. Petje af voor deze demonstranten. Minister ligt er niet wakker van . Wij wel.
zandboer 29 Juni 2022
iedereen heeft de mond vol van wat niet mag....
zelf gisteren op tv bij humberto tan de hoofdchef van de politie alles word uit zijn verband getrokken en weer word er niet naar de boeren geluisterd en word er weer als een zwarte piet de boer staf en kleineren.

beste dames en heren is er iemand die zijn eigen af vraagt waarom juist deze demonstratie begonnen zijn???? juist door 3 jaar lang netjes
te vragen demo,s te doen enz 0,0 werd er geluisterd en nog niet!!!
alleen maar veroordelen dat er op de weg gereden word dit beileid daar ligt de bron van dit alles . boeren worden gekild en zouden dan nog met vlaggetjes aan de kant van de snelweg moeten staan dagjan
de wereldopzijnkop.nl
ikke 29 Juni 2022
Vooral elkaar afvallen, dan zal het zeker goed komen, een ding is zeker, als je de ander in deze niet genoeg pijn doet, zal leugenaar rutte niet van zijn zelfvernietingsbeleid van dit land afgaan, wat heeft hij al de mensen in zijn tien jaar niet aangedaan, wanneer wordt hij opgesloten voor wat hij ons heeft aangedaan, maar enkel afgeven op mensen die ergens voor staan, wat een verschrikkelijke miskleun is die vent met die heks aan zijn zeide toch
schoenmakers 29 Juni 2022
En de oproepen dat dit niet kan, is enkel voor de buhne, als men dat niet stelt, worden ze zelf verantwoordelijk gesteld, dat noemen ze in dit land, vrijheid van meningsuiting, misschien zou ik er anders mee om gaan
Abonnee
drent 30 Juni 2022
we moeten het met elkaar doen zegt Rutte, daarbij noemt hij ook de industrie, gaan ze die ook uitkopen? Daar hoor ik anders niks over.
Abonnee
tijdbom 30 Juni 2022
Van Rutte kan men geen d.....geloven, liegt laatste jaren alles aan elkaar,de vuilak,en komt er nog steeds mee weg
Abonnee
epv 30 Juni 2022
als kritische depositie waarde niet ter discussie kan staan. gelederen gesloten houden en niet gaan praten.
kdw van tafel
pas melders perspectief
en anders steun zoeken bij de burgers. Steeds meer hebben de buik vol van een niets onziende overheid.
energie lasten, rekening rijden enzovoort
Abonnee
gerard 1 Juli 2022
Veerman mede verantwoordelijk voor al die N 2000 gebieden, slechtste bemiddelaar ooit, wel beste bedrieger
Abonnee
Cees 1 Juli 2022
gerard schreef:
Veerman mede verantwoordelijk voor al die N 2000 gebieden, slechtste bemiddelaar ooit, wel beste bedrieger
Veerman is mede verantwoordelijk, maar ook helemaal niet zo “Boers” denkend.

Abonnee
Cees 1 Juli 2022
gerard schreef:
Veerman mede verantwoordelijk voor al die N 2000 gebieden, slechtste bemiddelaar ooit, wel beste bedrieger
Veerman is mede verantwoordelijk, maar ook helemaal niet zo “Boers” denkend.

Abonnee
Piet 1 Juli 2022
Oja, vandaag is er geen plek op het Malieveld. Huisartsen staan er al.

Die zijn ook boos, buschauffeurs ook.
Abonnee
Ko de Boswachter 1 Juli 2022
Veerman is jaren de baas geweest van natuurmonumenten en in die tijd helemaal vergroend reken maar dat rutte die aan tafel wil hebben
Abonnee
tijdbom 1 Juli 2022
Ko de Boswachter schreef:
Veerman is jaren de baas geweest van natuurmonumenten en in die tijd helemaal vergroend reken maar dat rutte die aan tafel wil hebben
Die heeft nooit iets voor de boeren betekend. Kabinet heeft het steeds over de doelstellingen vasthouden.
Moeten wij dan onze doelstellingen ook niet vasthouden. Deze twee punten bespreekbaar maken,anders moeten we op dezelfde manier verder gaan,tot ze door de knieen gaan. Rutte zei toch geen problemen te zien wat voedsel voorziening betreft. Dus we zullen wel verder moeten,zonder teveel buitensporige acties,want dat gaan ze nu handhaven. Met luxe auto s kunnen we net zoveel.
krud 1 Juli 2022
ga aub de aanvoer van eten plat leggen voor 3 4 weken
Abonnee
onderduiker 1 Juli 2022
krud schreef:
ga aub de aanvoer van eten plat leggen voor 3 4 weken
nog een week zo praten en de vriezers zitten vol en jullie kunnen naar de stort met je product.
Nog ff zo doorgaan en niemand ziet de agrarische sector nog voor vol aan met deze taal.
fer 1 Juli 2022
onderduiker???? hoe moet het dan wel ?? we hebben lang genoeg netjes gepraat/demo,s gedaan/uitleg/plannen op tafel gelegd enz enz enz

de maat is meer dan vol er staan boerenbedrijven/fammielie,s/mensen levens op het spel en jij denkt dit af te doen met een lollig zinnetje vriezer vol , naar de stort!
ga eens snel je mond spoelen
Abonnee
frog 2 Juli 2022
Welk land is bereid zijn leger in te zetten tegen zijn eigen bevolking? Je zou dan denken aan Rusland of Myanmar, maar helaas is Nederland er onder dictator Mark Rutte ook toe bereid.
Abonnee
tijdbom 2 Juli 2022
Da s een hele goede opmerking. Onze provinciale zeeuwse courant heeft pagina s vol met vooral veel ondersteuning voor de boeren,waaronder ook Maikel Harte,advocaat en zanger. Dat Rutte de demonstrerende boeren"tuig"noemt,is een verwerpelijke opmerking. Er staat ook veel lof voor Caroline in.Dat alles geeft de boer weer moed. Op welke wijze kunnen we Rutte dat woord "tuig"laten terugnemen.Misschien aan Caroline vragen,die goede connecties met haar heeft(telefonisch)
Abonnee
peer 2 Juli 2022
ik zou hopen dat een ieder die zichzelf niet gehoord of belazerd voelt in het laatste decennia zich voegt bij de boeren van Nederland bijv;
vissers ,mensen die alle gevolgen hebben vanuit de gaswinning alsmede de hedwigepolder toeslagenaffaire en waarschijnlijk nog vele anderen samengevat HET VOETVOLK
ik hoef geen bemiddelaar als er op voorhand al word gezegd we wijzigen op geen enkele manier het besluit niet wat is genomen in de 2e kamer
Laat iedereen op maandag boerensjaals of een geel hesje aantrekken om steun naar elkaar uit te spreken en volmondig nee te zeggen tegen Rutte en de haagse politiek in het algemeen
Voor mij is dit definitief de scheuring tussen randstad en de provincie
En voor Caroline van der Plas
Wat ben jij een verademing en een geweldige persoonlijkheid
Dank je daarvoor!
Caroline For President
Abonnee
ikke 2 Juli 2022
onze CDA mevr Schrijer Pierik kan zich ook maar beter aansluiten bij Caroline 2 topwijfen of mag je dit ook niet meer zeggen in deze dictatuur
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox