Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Belgische grondmarkt koelt af en stabiliseert

22 Augustus 2022 - Niels van der Boom

In de eerste helft van 2022 zijn de grondprijzen in België gestabiliseerd na jarenlange forse prijsstijgingen. In Wallonië is het prijsniveau zelfs licht afgenomen. Per provincie zijn wel onderlinge verschillen te ontdekken. Vooral in Belgisch Limburg is de prijs van landbouwgrond nog wel gestegen.

In de eerste zes maanden van dit jaar nam de gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond in België met 0,5% toe, zo blijkt uit de Landbouwbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). In Vlaanderen zijn de prijzen 1,5% toegenomen. In Wallonië is een daling van 1,4% zichtbaar. Een hectare landbouwgrond kost in België nu €53.193. Volgens Notaris.be koelt de grondmarkt af door economische onzekerheid. Zeker naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Waalse grond goedkoper
De gemiddelde prijs voor Vlaanderen bedraagt €63.105 per hectare. Landbouwgrond is met €37.011 per hectare in Wallonië fors goedkoper. In sommige provincies liggen die prijzen zelfs nog onder dit niveau, zoals in Luik en Henegouwen. Toch zijn de laatste jaren ook in het Franstalige gedeelte de prijzen gestegen, met 22,5% over een periode van vijf jaar. Voor Vlaanderen is dat 23,9%. Het verschil tussen de twee landsdelen is in de laatste jaren gegroeid, van ruim €20.000 tot €26.000.

De duurste Vlaamse landbouwgrond vind je in de provincies West-Vlaanderen (€77.318) en Antwerpen (€67.372). In de eerste provincie steeg ook dit jaar het niveau nog met bijna 8%, terwijl in Antwerpen wel een daling van 5,4% zichtbaar is. Procentueel is Limburg met bijna 12% de grootste stijger. Over een periode van vijf jaar is de grondprijs daar ook het hardst gestegen, tot €49.176 per hectare.

Grote verschillen
In Wallonië vind je de duurst betaalde landbouwgrond in de provincie Luxemburg (€39.396), gevolgd door Waals-Brabant (€39.178) en Namen (€38.859). In Luxemburg is de prijs over de laatste vijf jaren het hardst gestegen met ruim 36%. Volgens Bart van Opstal van Notaris.be zijn de verschillen per regio groot. Ook per gemeente kunnen die verschillen behoorlijk oplopen. "Niet-verpachte grond is veel meer waard dan pachtgrond waarvan het pachtcontract nog lang loopt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden