Eigen foto

Nieuws Weer

Van veel te droog naar veel te nat in één ochtend

12 September 2022 - Niels van der Boom

Lokaal viel in Zeeland afgelopen weekend tot wel 150 millimeter neerslag, bovenop de neerslag die eerder in de week al viel. Lokaal zorgde dat voor flinke wateroverlast. Percelen kwamen blank te staan. Gebieden die voorheen het droogste waren in Nederland krijgen nu flink wat water voor de kiezen.

Sinds dit voorjaar is het patroon nauwelijks gewijzigd: het zuiden van Nederland kreeg steeds weinig neerslag en extreme temperaturen, terwijl het midden en vooral noorden beter bedeeld waren. Die situatie is rap omgedraaid afgelopen week. Met name het zuidwesten heeft een flinke bak water ontvangen, wat lokaal voor overlast zorgde. Het gaat om enkele gebieden in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren.

Lagedrukgebied
Dat er veel regen zou vallen in Zeeland werd vooraf wel verwacht, maar de situatie bleek nog extremer uit te pakken. Een smalle strook die over onder andere over Terneuzen en Middelburg trok zorgde voor neerslaghoeveelheden boven de 100 millimeter. Officiële metingen van het KNMI blijven steken op 72 millimeter in Middelburg, maar lokaal werden hoeveelheden tot 150 millimeter gemeten. Reden voor deze extreme waardes is een klein lagedrukgebied (een 'vore') waar de regen erg makkelijk viel. Het zeer warme zeewater zorgt ervoor dat in de kustgebieden flinke buien kunnen vallen, zoals zaterdag in Zeeland te zien was.

Volgens Stowa, het kenniscentrum van waterschappen, komt een dergelijke buienintensiteit eens in de duizend jaar voor. Vorige zomer viel in Limburg zelfs 200 millimeter regen, maar dat was verspreid over een langere periode. Dat het in slechts enkele uren tijd zoveel regende in Zeeland is uiterst zeldzaam.

Gevolgen voor de gewassen zijn nog lastig in kaart te brengen. Aardappelen die langer dan 24 uur onder water hebben gestaan zijn verloren. Vooral voor dit gewas heeft de neerslag grote gevolgen. Extra zuur wanneer je je bedenkt dat akkerbouwers eerst hun gewassen zagen verdrogen en nu dus verzuipen.

Neerslag valt te laat
De maandsom in het zuidwesten tikt op veel plaatsen nu al de 100 millimeter aan. Dat is positief voor de groenbemesters of het grasland. Voor aardappelen komt deze neerslag meestal te laat, of kan het negatief uitpakken wanneer het doorwas in de hand werkt. Een voordeel is dat probleemloos gerooid kan worden. Ook voor uien – die in het zuidwesten bijna allemaal al geoogst zijn – is de regen te laat. Suikerbieten frissen er door op, maar telers vrezen dat de hergroei van blad voor een lager suikergehalte gaat zorgen.

Door de recente regens is het neerslagtekort weer onder de lijn van 2018 gekomen, met actueel een tekort van 281 millimeter. Het KNMI verwacht dat dit de komende twee weken iets oploopt. We hebben inmiddels met een nieuw lagedrukgebied te maken in Noordwest-Europa, die temperaturen tot 25 graden brengt en droog weer. Meteorologen houden er rekening mee ook een wisselvalliger weertype kan ontstaan, al heeft dat in de huidige weerkaarten niet de voorkeur.

Zware buien in kustgebieden
Eind september neemt de wisselvalligheid naar verwachting toe door de invloed van tropische stormen. Daardoor kunnen ook uitschieters in de temperatuur ontstaan waardoor we deze herfst met zomerse dagen te maken blijven houden. Omdat het zeewater relatief warm is neemt de kans op zware buien in de kustregio's (kustconvergentie) verder toe. Hierdoor krijgt het oosten van het land juist minder regen.

Grote kans dat dit wisselvallige weertype met afwisselend buien en zomerse uitschieters ook in oktober kan aanhouden. De meeste weermodellen houden daar op dit moment rekening mee. Het betekent dat een weertype met veel neerslag er waarschijnlijk niet in zit, maar stabiel zomerweer is ook niet een scenario dat in de lijn der verwachting ligt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

weeragroweer
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox