Shutterstock

Nieuws Stikstof

Onteigening blijft voor LTO 'onbegaanbare route'

11 Oktober 2022 - Linda van Eekeres

Het beëindigen van piekbelasters moet wel op vrijwillige basis, benadrukt Sjaak van der Tak tijdens een persconferentie waarin hij de resultaten toelicht van de ledenconsultatie. "Onteigening is voor ons een onbegaanbare route."

Een van de twaalf vragen aan de leden was hoe de leden het voorstel om binnen een jaar zeshonderd piekbelasters te beëindigen, beoordelen. Gemiddeld leverde dit het rapportcijfer 5,1 op. 49,5% van de respondenten weet niet of hij of zij binnen de groep piekbelasters valt. Dat is zorgelijk, beaamt Van der Tak tijdens een persconferentie vandaag (11 oktober). Remkes zei afgelopen zondag in Buitenhof dat er een lijst van de grootste piekbelasters bestaat, maar het ministerie van LNV spreekt dit tegen.

De LTO-voorzitter haalt een andere uitspraak van Remkes in Buitenhof aan. Daarin zei hij: "Er is een frame ontstaan dat er vijfhonderd, zeshonderd boeren moeten worden uitgekocht, dat is niet mijn boodschap." Van der Tak daarover: "Ik vind dat Remkes duidelijkheid heeft geboden dat duurzaam technische innovatie en verplaatsing ook een mogelijkheid is en heeft geduid dat er een goede stoppersregeling moet komen." De leden hechten volgens Van der Tak in kader van bedrijfsbeëindiging aan vrijwilligheid. Van der Tak benadrukt: "Onteigening is voor ons een onbegaanbare route."

Remkes schrijft in het rapport dat hij vindt dat de aanpak voor de piekbelasters gebaseerd moet zijn op vrijwilligheid, dat ondernemers de keuze hebben om bewezen en erkende innovaties toe te passen, over kunnen stappen op een ander bedrijfsmodel, kunnen verplaatsen of zich vrijwillig kunnen laten uitkopen. Maar hij schrijft ook dat er 'een deadline aan de individuele keuze van de betreffende ondernemers' gesteld moet worden en 'dat de overheid bij de (hopelijk enkele) ondernemingen die de deadline laten verlopen, niet anders kan dan verplichtend instrumentarium in te zetten'. 

Kabinetsreactie
Naar de actiebereidheid heeft LTO de leden niet gevraagd 'temeer omdat dat afhangt van het kabinet'. Uit de ledenconsultatie blijkt dat de leden weinig vertrouwen hebben in het kabinet. Van der Tak geeft aan dat de ogen nu gericht zijn op waar het kabinet vrijdag mee komt. "Het kabinet zal moeten tonen dat ze werken aan vertrouwen. We kijken echt gespannen uit naar de samenhang die het kabinet op tafel moet leggen en de veranderende houding naar boeren." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden