Rijksoverheid

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

24 Januari 2023 - Linda van Eekeres - 6 reacties

De Europese Commissie had al eerder bij landbouwminister Piet Adema aan de bel getrokken over zijn overgangsjaar voor de nieuwe derogatievoorwaarden. Adema heeft er nu spijt van dat hij deze zorgen niet heeft gedeeld, schrijft hij vandaag (24 januari) in een Kamerbrief. "Met terugwerkende kracht ben ik van mening dat ik uw Kamer een aanvullend signaal over de zorgen van de Eurocommissaris had moeten geven, inclusief de stappen die ik aan het ondernemen was om de zorgen van de Europese Commissie (EC) weg te nemen. Ik betreur dit."

De minister heeft ook de brief van Virginius Sinkevicius gepubliceerd. Ongebruikelijk, maar die lag toch al op straat. In de brief van 19 december (een dag voordat de Kamer met Adema over derogatie sprak) schrijft de Eurocommissaris dat wanneer Nederland de overeengekomen derogatievoorwaarden, inclusief het tijdspad, niet respecteert, niet langer een beroep kan worden gedaan op het uitrijden van mest boven de 170 kilo N/ha zoals in de Nitraatrichtlijn staat. "Gelet op de signalen van de Europese Commissie (EC) ben ik uiteraard direct gaan onderzoeken welke versnelling van de maatregelen over bufferstroken en vanggewassen mogelijk zou zijn. Alles was erop gericht om de derogatie voor de agrarische sector te behouden", aldus Adema vandaag in de brief.

Duidelijkheid
Op 8 december 2022 liet de Europese Commissie Adema al weten verrast te zijn door de inhoud van zijn brief van 2 december waarin hij het had over een overgangstermijn en een overgangsjaar. Vervolgens is er op ambtelijk niveau een gesprek met de commissie geweest. Adema: "Op basis van de uitkomst van het ambtelijke gesprek van 14 december was ik in de veronderstelling dat er in januari 2023 nog een inhoudelijk gesprek met de EC gevoerd kon worden om nadere onderbouwing van de gekozen lijn te geven. Ik had op dat moment de verwachting dat we de EC zouden kunnen overtuigen van de lijn zoals ingezet."

De Eurocommissaris heeft Adema daarop op 19 december een brief gestuurd. "Ik heb zelf pas ná het tweeminutendebat van 20 december 2022 kennis kunnen nemen van deze brief", stelt Adema. Na herhaaldelijk contact op ambtelijk niveau kwam Adema vorige week tot de conclusie dat hij bakzeil had gehaald. "De EC geeft nooit vooraf expliciet akkoord en 100% zekerheid. Op de avond van 19 januari jongstleden heb ik geconcludeerd dat ik op basis van de gevoerde ambtelijke gesprekken met de EC de op dat moment maximaal haalbare duidelijkheid had verkregen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Kjol 24 Januari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902617/adema-betreurt-niet-delen-van-zorgen-over-derogatie]Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie[/url]
Even 'sorry' zeggen en we gaan weer verder....
Abonnee
brrr 24 Januari 2023
Of is de komma soms vergeten na "Adema betreurt niet"?
Abonnee
jk 24 Januari 2023
en toch denk ik dat we het met adema niet eens slecht getroffen hebben. Deze man probeert er wel wat van te maken in tegenstelling tot zijn vele voorgangers die meer met afbreken bezig waren
Abonnee
Zeeuw 24 Januari 2023
Er zitten toch veel rotte appels in het krat. Iedere keer als ze bij de EU overleg hebben gehad konteen weer later de brief wat zij daar van vinden. Ik geloof dat ze vragen om ondersteuning van hun N reductie beleid, D66 belt elke dag/week met zijn oud collega’s in EU.
Wat moet er nu gebeuren: sector zorg dat de landroof stopt, geen bufferzone voor bemesting waar de normen in het oppervlaktewater worden gerealiseerd , wel buffer voor chemische gewasbescherming. En daarmee basta .Vraag de watermonsters op als organisatie en beoordeel of de rapportage aan Brussel wel correct was. Men werkt bij LNV met bijzondere manieren van rapporteren.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 24 Januari 2023
Om echt verder te kunnen komen moet iedereen die aan de onderhandelingstafel zit weten wat hun krachten zijn, maar ook waar de zwakke punten liggen, pas dan kan de kracht worden gebruikt en de zwakheden worden geneutraliseerd door het overleggen en het bekijken hóe het beste verder te gaan. Agrarische ondernemers (boeren) hebben het al een hele tijd moeilijk omdat zij gewoon nog steeds niet echt aan de samenlevingstafel zitten terwijl zij wél voor de voedselproductie zorgen. Zij krijgen ook lang niet genoeg oriëntatie en hulp van het agrarische onderwijs, onderzoek om zich echt een deel van de samenleving te kunnen voelen. Omdat met name de regering het niet voor elkaar krijgt om samen een beleidsplan op tafel te leggen, wordt er nooit iets echt opgebouwd of afgemaakt. Wát zijn de adviezen van Wageningen, TNO-Delft, Agrarische coöperaties etc.? Weet iemand dat of worden de regels uit Brussel klakkeloos overgenomen? WAT ZIJN DE BESTE OPLOSSINGEN?????
Abonnee
SjefO 25 Januari 2023
Wat ik betreur is dat we Adema hebben leren kennen.
Er klopt niets van, uit duim gezogen getallen trouwens ook niet haalbaar, zo ook een zware delegatie naar Brussel uiteraard zonder minister van landbouw, nu weer eigenlijk niet goed geluisterd door Adema en telkens "de boeren zijn de lul" en het achterlijk gespuis blijft lekker zitten en liegt en bedriegt rustig verder en onze boeren partij van weleer CDA vindt het allemaal prima
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden