Shutterstock

Nieuws CBS

Voeding wordt duurder, terwijl inflatie afneemt

1 Februari 2023

De Nederlandse inflatie was in januari van dit jaar met 7,6% lager dan de inflatie van 9,6% in december 2022. Voeding steeg wel in prijs. In december was voeding 14% duurder dan een jaar eerder, de voedselinflatie liep afgelopen maand op tot 14,5%. Dit blijkt uit een eerste raming van het CBS.

Dat de inflatie in januari lager uitpakte dan in december, heeft vooral te maken met de prijsontwikkeling van energie. Energie inclusief motorbrandstoffen daalde op jaarbasis 0,3% in prijs, terwijl deze groep afgelopen december nog 30% in prijs was gestegen ten opzichte van december 2022. De inflatie vlakt al een aantal maanden af. In september bereikte de inflatie, vooral gestuwd door torenhoge energieprijzen, een hoogtepunt van 14,5%, om vervolgens de afgelopen maanden af te nemen naar (een nog steeds hoog niveau van) 7,6%. Over heel 2022 was de inflatie een ronde 10%.

De snelle raming van het CBS wordt voor de tweede keer gedaan en is gebaseerd op onvolledige brongegevens. Op 9 februari worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd. Ook volgt er nog een publicatie van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Economie

Energieprijzen duwen inflatie richting nul

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Nieuws Economie

Inflatie laat dalende trend zien

Opinie Han de Jong

Recessie-debat niet beslist, armoede in enig perspectief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox