Shutterstock

Nieuws Landbouwbeleid

Britse landbouwsubsidies zijn mysterieus verdwenen

6 Februari 2023 - Niels van der Boom

Toen Britse boeren gevraagd werd om vooral vóór de Brexit te stemmen werd hun beloofd dat de overheid er alles zou doen om de gelden uit het GLB meer dan te compenseren. Op een andere manier, waarbij vooral beloond wordt op basis van 'publieke diensten', maar financiële zekerheid zou er komen. Onderzoek van de Britse krant Observer toont aan dat in werkelijkheid slechts 0,5% van het beloofde geld daadwerkelijk bij de boer aankomt.

Tot de Brexit een feit was ontving het Verenigd Koninkrijk £4,9 miljard vanuit de Europese Commissie, omgerekend €5,54 miljard. Deze GLB-gelden worden tot en met 2027 afgebouwd en in plaats daarvoor komen nieuwe subsidieschema's. In 2022 werd het Sustainable Farming Incentive (SFI) gelanceerd.

0,44 procent van subsidie naar boeren
Intussen is het aandeel directe betalingen voor agrarisch ondernemers met ruim een vijfde afgenomen, schrijft de krant The Guardian. Van het totale budget werd in totaal 0,44% vrijgemaakt voor het SFI-programma. Dat blijkt uit data die de Observer, onderdeel van The Guardian, boven water heeft gekregen. Het totale budget bedraagt £2,4 miljard (€2,72 miljard) waarvan vorig jaar €12 miljoen ook daadwerkelijk aan boeren is uitgekeerd.

Waar het overgrote deel van het gereserveerde budget is gebleven, is onduidelijk. Volgens landbouwministerie Defra wordt het volledige budget weldegelijk beschikbaar gemaakt via SFI en andere schema's. Een (klein) deel van dit bedrag schuift door naar dit jaar, aldus het ministerie.

Inkomen daalt
Britse boeren worden steeds afhankelijker van de nieuwe subsidieschema's. Dit jaar neemt het aandeel directe betalingen namelijk af met 36%. Voor de boeren is het frustrerend. In individuele gevallen is het subsidiebedrag soms bijna gehalveerd, zo bleek uit onderzoek van The Guardian. Ook Jeremy Clarkson haalt het onderwerp aan in het vervolg van zijn succesvolle 'Clarkson's Farm'-serie die vanaf 10 februari beschikbaar is. "Het is alsof FIFA besluit de voetbalregels aan te passen, een week voor het nieuwe seizoen, zonder te vertellen wat de nieuwe regels dan zijn. Volstrekt onwerkbaar!"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden