Shutterstock

Nieuws Inflatie

Inflatie stijgt weer, voeding 15,1 procent duurder

2 Maart 2023

De inflatie is in februari weer opgelopen, naar 8%. In januari was de inflatie juist gedaald en uitgekomen op 7,6%. Voeding steeg de afgelopen maand opnieuw in prijs en was 15,1% duurder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de snelle inflatieraming van het CBS. De oplopende trend staat haaks op die van de eurozone in het geheel.

De inflatie loopt voor het eerst sinds september vorig jaar weer op. Die maand stegen de prijzen op jaarbasis 14,5%. De maanden daarop daalde de inflatie naar 14,3% in oktober, 9,9% in november en 7,6% in januari.  Voeding was in februari op jaarbasis 15,1% duurder, waar dit in januari 14,5% was. In december 2022 was voeding 14% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in november 15,7% en in oktober 14%. 

Inflatie eurozone daalt
Behalve de consumentenprijsindex, is er ook een inflatiecijfer op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex. Volgens dat cijfer is de Nederlandse inflatie 8,9%, tegenover 8,4% in januari. Daarmee is de inflatie in Nederland hoger dan die van de eurozone. Volgens data van Eurostat daalt de inflatie in de hele eurozone van 8,6% in januari naar 8,5% afgelopen maand. In Duitsland is ook een lichte stijging te zien van de inflatie, naar 9,3%. Ook in Frankrijk loopt de inflatie iets op naar 7,2%. België daalt de inflatie verder van 7,4% in januari naar 5,5% afgelopen maand. 

Hoewel de gemiddelde inflatie in de eurozone iets afnam in februari, stegen de voedingsprijzen wel verder. In januari was voeding op jaarbasis 14,1% duurder in de eurozone, in februari was dat 15%. Voor onbewerkt voedsel was de inflatie 13,6%.

Vanaf juni neemt CBS 'echte' energieprijzen mee
Het CBS gaat vanaf juni van dit jaar een nieuwe methode gebruiken om energieprijzen te berekenen voor het inflatiecijfer. Tot nu toe wordt er uitgegaan van nieuwe contracten. Dit vertekende vooral in de periode dat de energieprijzen extreem opliepen het inflatiecijfer omdat er toen nog meer contracten waren tegen de oude tarieven en de energieprijzen torenhoog waren. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Economie

Energieprijzen duwen inflatie richting nul

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Nieuws Economie

Inflatie laat dalende trend zien

Opinie Han de Jong

Recessie-debat niet beslist, armoede in enig perspectief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox