Shutterstock

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

3 Juli 2023 - Linda van Eekeres - 3 reacties

Zowel de uitscheiding van stikstof als fosfaat zaten in 2022 onder de plafonds die de Europese Commissie heeft ingesteld voor de Nederlandse veestapel. Wel tikte fosfaat bijna het plafond aan. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het CBS. Na volledige afbouw van de derogatie moet in 2025 de stikstofuitscheiding 6% lager zijn dan in 2022 en die van fosfaat 11% om aan de productieplafonds te blijven voldoen.

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest beliep vorig jaar 467 miljoen kilo. Dat is iets (0,8%) minder dan een jaar eerder en 4,6% onder het in 2022 geldende stikstofplafond. Vorig jaar was de uitscheiding 7% onder het stikstofplafond. In 2025 (na afbouw van de derogatie) wordt het productieplafond verlaagd tot 440 miljoen kilo. Dit is een daling van 6% vanaf 2022.

Melkvee
Melkkoeien en het jongvee scheidden vorig jaar 269 miljoen kilo stikstof uit. Dat is 1,4% minder dan in 2021. Sinds 2018 daalt de stikstofuitstoot door de melkveesector. De fosfaatproductie van de melkveesector was vorig jaar met 77 miljoen kilo wel hoger dan in 2021, toen die 74 miljoen kilo bedroeg. Dat de melkveehouderij minder stikstof, maar meer fosfaat produceert, komt onder andere door de samenstelling van het ruwvoer (gras en snijmaïs), meldt het CBS. "Het kuilgras dat in 2022 werd gevoerd, bestaat voor een groot deel uit de grasoogst van 2021 en voor een deel uit de oogst van 2022. In die jaren was het stikstofgehalte van het gras relatief laag, waardoor ook het gemiddelde stikstofgehalte lager uitviel."

De totale fosfaatproductie van vee bleef met 150 miljoen kilo onder het fosfaatplafond. Wel werd er 1,6% meer fosfaat uitgescheden dan een jaar eerder. Het totaal komt daardoor slechts 0,2% onder het fosfaatplafond. In 2025 wordt het totale fosfaatplafond verlaagd tot 135 miljoen kilo. Een daling van 11%. Sinds 2017 is de stikstofuitscheiding van de veestapel afgenomen met 45 miljoen kilo, en de fosfaatuitscheiding met 19 miljoen kilo. Dit komt vooral doordat er minder koeien en jongvee worden gehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Zeeuw 3 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904891/uitscheiding-stikstof-en-fosfaat-onder-plafond-eu]Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU[/url]
Top bericht! Stuur dit ook naarde Raad van State en het Kabinetmet de opmerking: in 2019 heeft u Nederland op slot gegooid met als gevolg inmiddels 85 miljard euro schade en nog jaren indirecte inflatie schade. De besluiten op grond van voorzichtigheidsbeginsel, voorzorgsbeginsel, en niet uitgesloten risico….. en juridisch gehaspel zijn echt niet acceptabel. Wees eerlijk en houd je aan de EU afspraken en niet aan malversatie politiek. Vliegverkeerboven Nederland is 10% hogere uitstoot van totaal Nederlandse uitstoot en u laat het weg terwijl u spreekttegen de politiek dat alles op slot moet voor N stop!!!!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 3 Juli 2023
Wat er uit een computer komt is totaal afhankelijk van wat er is ingestopt. Als de input niet deugt, is de output niet de moeite waard om naar te kijken. Naar mijn mening is het bovenstaande verhaal precies de reden waarom er zoveel verzet is van de sector tegen akkoorden die worden gesloten op bases van niet correcte data.
Voor mij is het een waardeloos stuk papier en weggegooide energie van mensen die toch veel beter zouden moeten weten over hoe wél om te gaan met Stikstof en Fosfaat problemen.
Zeeuw heeft gelijk en in wezen is hij nog heel lankmoedig over het "rapport". Hoe vaak en in welke intensie worden de toetsings- informatieven getest op hun integriteit?
Abonnee
Tijdbom 16 Juli 2023
Zeeuw,helemaal met u eens,ipv de boer te prijzen in hun mogelijkheden van verbetering door innovatieve middelen in te zetten. We zitten onder het plafond. Niet mekkeren overheid,wij zijn bij,dus geef de boeren eens een pluim v/d Wal!!!!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden