Shutterstock

Nieuws Economie

Inflatie laat dalende trend zien

31 Augustus 2023 - Linda van Eekeres

De inflatie laat in Nederland een dalende trend zien. Nederland zat in juli precies op het gemiddelde inflatiecijfer van de eurozone. Maar waar dat cijfer gelijk blijft, duikt Nederland daar nu onder.

De inflatie was in augustus 3,0% volgens de consumentenprijsindex (CPI), blijkt uit de snelle raming van het CBS. In juli bedroeg de inflatie nog 4,6% en in juni 5,7%. Vooral de daling van de energie- en brandstofprijzen zijn verantwoordelijk voor de dalende trend.

In juli was energie inclusief motorbrandstoffen 21,4% goedkoper dan in juli 2022. In augustus is dat verschil op jaarbasis opgelopen tot -28,6%. Voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in juli 11,6% duurder dan een jaar eerder. In augustus waren de prijzen hiervoor 10,3% hoger dan in augustus 2022. Daarmee blijft de voedselinflatie hoog.

Volgens de Europese rekenmethode, de de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was de inflatie in Nederland in augustus 3,4% (tegenover 5,3% in juli en 6,4% in juni). In de eurozone is de inflatie over augustus gemiddeld 5,3%. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden