Shutterstock

Nieuws Economie

Energieprijzen duwen inflatie richting nul

29 September 2023 - Linda van Eekeres

De inflatie is in Nederland in september gezakt tot 0,2%. Dit komt vooral door de enorme daling van de energieprijzen. Ten opzichte van augustus daalden de prijzen met 0,4%. Voeding is nog steeds 10% duurder dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de snelle raming van het CBS.

In augustus bedroeg de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) nog 3% en in juli 4,6%. De daling van de inflatie komt vooral door de lagere energieprijzen (in september op jaarbasis 38,2% lager). De lage inflatie heeft ook te maken met een nieuwe rekenmethode van het CBS, waarbij sinds juni pas met de reële (nieuwe afgesloten en lopende) energiecontracten wordt gerekend. Tot die tijd werd er in de berekeningen vanuit gegaan dat iedereen een nieuw energiecontract had. Zolang die verschillen niet zo groot waren, was dit geen probleem. Maar toen de energieprijzen gigantisch begonnen te stijgen, gaf deze rekenmethode een vertekend beeld, de inflatie leek op dat moment hoger dan zij werkelijk was. Nu is het omgekeerde effect te zien.

Voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september met 10% de producten die het meest in prijs stegen op jaarbasis. In augustus was dit 10,2%. Daarna volgen diensten en industriële goederen (exclusief energie en brandstoffen) met respectievelijk 4,6% en 4,5%.  

Deflatie volgens Europese rekenmethode
Volgens de HICP waarmee de inflatie in Europa wordt gemeten, is er in Nederland zelfs sprake van deflatie. Nederland heeft over september van de landen in de eurozone met -0,3% de laagste inflatie (was 3,4% in augustus). Daarna volgt België met 0,7%. De inflatie in de gehele eurozone ging naar beneden, van 5,2% in augustus naar 4,3% in september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Nieuws Economie

Deflatie door flink lagere energieprijzen

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox