Arla

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

7 December 2023 - Klaas van der Horst

Arla Foods Ingredients in Denemarken heeft een overeenkomst afgesloten met insectenproducent Enorm voor de leverantie van lactosevrij permeaat. Dit restproduct dient als voeding voor een nieuw geopende insectenfabriek in Flemming.

Deze fabriek moet 100 ton larven van de zwarte soldatenvlieg per dag kunnen produceren. Arla levert daarvoor vijftien trucks met lastosevrij permeaat (LDP) per week, een product dat anders direct naar een vergister zou zijn gegaan.

Enorm verwerkt de vliegenlarven tot insectenmeel en insectenolie, beide producten die in de diervoerindustrie kunnen worden ingezet. De verwachte jaarlijkse productiecapaciteit van de nieuwe fabriek zal volgens plan 10.000 ton insectenmeel per jaar bedragen.

Voor Arla is de samenwerking van belang in het kader van de opgave die het bedrijf heeft om de hoeveelheid afval te reduceren. Bedrijfsonderdeel Arla Food Ingrediënts verwacht door de samenwerking 16% minder laagwaardige afvalstoffen over te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Nieuws Halfjaarcijfers

Arla is FrieslandCampina in omzet voorbij

Nieuws Melk

Arla-leden mogen zelf toeslagenpiek ontdekken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox