BBB

Nieuws Politiek

Femke Wiersma verrast als nieuwe landbouwminister

13 Juni 2024 - Linda van Eekeres - 26 reacties

Er zongen meerdere namen rond, maar Femke Wiersma wordt de nieuwe landbouwminister namens de BoerBurgerBeweging. Dat de keuze is gevallen op Wiersma roept lof op, maar ook verbazing.

Momenteel is Femke Marije Wiersma (39) lid van de Gedeputeerde Staten van de provincie Friesland. Als gedeputeerde heeft zij daar onder meer landbouw en stikstofbeleid in haar portefeuille. Ze is ook bestuurder in het IPO (Interprovinciaal Overleg) en daarbinnen voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie Landelijk Gebied. De verwachting bij haar aantreden daar was dat ze veel zou veranderen ten gunste van de landbouw. Dat is tot nog toe een moeizaam proces.

De politica geniet bij het grote publiek al enige bekendheid doordat zij in 2010 deel heeft genomen aan Boer zoekt Vrouw. Van de melkveehouder die zij via het programma ontmoette is zij in 2019 gescheiden.

Wiersma is BBB'er van het eerste uur en betrokken bij de partij sinds november 2019. Eerst als bestuurslid en kandidaat-Kamerlid en van juni 2021 tot juli 2023 als parlementair beleidsmedewerker. Op LinkedIn schrijft ze over haar motivatie om zich bij BBB aan te sluiten: "Mijn persoonlijke drive om een maatschappelijk steentje bij te dragen en vooral iets te kunnen betekenen voor m'n medemens kan ik hierin gestalte geven. Onrecht, in welke vorm dan ook, activeert mij en wil ik bestrijden. Als belangenbehartiger in hart en nieren zie ik dat onze doelgroep ondervertegenwoordigd is in de Haagse politiek. Eerlijk en langjarig beleid is daarbij een speerpunt."

Toen de partij voor het eerst deel ging nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen was het eigenlijk de bedoeling dat Wiersma de Kamer in zou gaan, maar dat vond zij toen als alleenstaande moeder van vier kinderen lastig te combineren. Wiersma ondersteunde Van der Plas in de Kamer onder meer op de terreinen landbouw en klimaat. Ze hield zich die periode ook bezig met het in de steigers zetten van de deelname van BBB aan de Provinciale Statenverkiezingen in Friesland.

Wiersma was vier jaar beleidsadviseur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, fungeerde daar als rechterhand van toenmalig voorzitter Harm Wiegersma, en was ook vier jaar lang lobbyist bij de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM). Ook is ze onder meer twee jaar communicatieadviseur van Team Agro NL geweest en zeven jaar columniste van CRV. In een interview vertelde ze dat ze een HBO-studie Maatschappelijk Werk heeft gedaan.

'Charmant, maar keihard in het politieke debat'
De reacties op de nieuwe landbouwminister zijn wisselend. De een noemt haar een 'lichtgewicht', de ander een 'kanjer'. Jaap Stalenburg, lid van de Provinciale Staten voor de PvdA, feliciteert haar op X: "Den Haag krijgt minister van LNV die charmant is maar keihard in het politieke debat. Ook stevige onderhandelaar." De keuze voor Wiersma is voor velen een verrassing, al is het geen geheim dat partijleider Caroline van der Plas haar hoog heeft zitten. Niet iedereen binnen de partij is er echter blij mee.

Vijf bewindspersonen BBB
Al eerder werd bekend dat landbouwkundige Jean Rummenie (71) de staatssecretaris voor BBB op Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (even wennen: LVVN) wordt. Hij brengt meer landbouwbagage mee op zijn post. Rummenie die al met pensioen was, studeerde tuinbouw aan de Landbouw-Hogeschool te Wageningen en heeft naar eigen zeggen zijn 'hele leven voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gewerkt' en '36 jaar internationale ervaring, multilateraal en bilateraal'. Vanaf 1989 is hij in veel verschillende landen landbouwraad geweest, waaronder in Mexico, Indonesië, Zuid-Korea, Argentinië en Hongarije, en de nieuwe staatssecretaris was twee keer beleidscoördinator bij het ministerie van LNV. Over wat hem aan het hart gaat, zegt hij op de website van BBB: "Zaken in perspectief zien, waardering voor de beste boeren van de wereld, dicht bij de gewone mens, de gouden regel... Niet vergeten: we zijn er voor elkaar!"

BBB levert verder de minister van het nieuwe ministerie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer en de staatssecretarissen van Defensie (Gijs Tuinman) en Herstel Groningen, die komt te vallen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken (Eddie van Marum).

De door het vorige kabinet in leven geroepen minister van Natuur en Stikstof (de post die door VVD'er Christianne van der Wal werd bekleed) verdwijnt, wel is er een nieuw ministerie Klimaat en Groene Groei, waarvoor VVD de minister levert: Kamerlid Sophie Hermans. Nieuw is ook het ministerie van Asiel en Migratie (PVV-Kamerlid Gidi Markuszower). Hoe de drie nieuwe ministeries vorm moeten krijgen is nog onbekend.

Op de voor de landbouw ook belangrijke post van Economische Zaken komt oud-directeur van belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts voor de PVV. Ook de minister van Buitenlandse Handel is een PVV'er: bedrijfseconoom Reinette Klever.

Kers op de taart
Partijleider en fractievoorzitter Caroline van der Plas, die zoals afgesproken net als de andere partijleiders in de Tweede Kamer blijft, is enorm blij en trots, zo laat ze weten in een persbericht. "In slechts drie jaar tijd zijn we van een éénpersoonsfractie in de Tweede Kamer uitgegroeid tot een partij die deel uitmaakt van het kabinet, met zeven zetels in de Tweede Kamer zit, de grootste is in de Eerste Kamer en in de provincies, die zitting heeft in alle besturen van de Waterschappen en sinds zondag 9 juni met twee zetels in het Europees Parlement is vertegenwoordigd. Als kers op de taart leveren wij nu ook vijf bewindspersonen aan dit nieuwe kabinet."

Volgens Van der Plas laat BBB hiermee zien niet bang te zijn om verantwoordelijkheid te nemen en doet ze 'recht aan de verkiezingsuitslag van 22 november, waarmee Nederland duidelijk koos voor een nieuwe wind en een centrumrechtse koers'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Politiek
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
Abonnee
Janusz 13 Juni 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10909309/femke-wiersma-verrast-als-nieuwe-landbouwminster]Femke Wiersma verrast als nieuwe landbouwminster[/url]
Nu de kam nog door de linkse kliek op de departementen
Abonnee
joop 13 Juni 2024
vol verwachting klopt mijn hart .......
Abonnee
jan 13 Juni 2024
ministerie naar het midden van het land, dan krijg je vanzelf andere ambtenaren
Abonnee
13 Juni 2024
Als dat het land moet gaan besturen? Ik kan je nu al zeggen dat een grote teleurstelling wordt. Wordt een zooitje. En dat heeft niets met links of wat dan ook te maken.
Abonnee
frog 13 Juni 2024
schreef:
Als dat het land moet gaan besturen? Ik kan je nu al zeggen dat een grote teleurstelling wordt. Wordt een zooitje. En dat heeft niets met links of wat dan ook te maken.
dat je geen naam hebt zegt wel genoeg denk ik.
Abonnee
anna 13 Juni 2024
Dat ze in het verleden lid is geweest/betrokken van een radicale boerenclub baart mij zorgen. Hoop wel dat ze zich verdiept heeft in het verleden. Al veertig jaar wordt onze sectoren een worst voorgehouden zo van "het kan/mag, er is niets aan de hand". Lientje zou ook wel n's naar Brussel gaan om daar de ambtenaren de les te lezen. Als deze Femke "hersen gespoeld" is kan het echt niets worden, ze heeft immers geen boeren verleden. Er zal daadkracht getoond moeten worden, daadkracht rondom realisme. Er zit echt ontzettend veel "stront' in Nederland, van allerlei diersoorten. Hoe je het ook went of keert, politiek bedrijven in ons land is in eerste instantie een kwestie van "polderen". En het is idd om trots op te zijn dat in allerlei departementen een BBBer zit. Maar dat wil niet zeggen dat ze tekeer kan gaan als een "olifant in een porseleinen kast". Kunnen luisteren is een gemeen goed voor iemand in de politiek. Groot, groter het grootst hoeft niet altijd beter te zijn. Macht is een groot gevaar voor onze sector!!
Abonnee
Tijdbom 13 Juni 2024
frog schreef:
schreef:
Als dat het land moet gaan besturen? Ik kan je nu al zeggen dat een grote teleurstelling wordt. Wordt een zooitje. En dat heeft niets met links of wat dan ook te maken.
dat je geen naam hebt zegt wel genoeg denk ik.
Of je nu onder een schuilnaam schrijft,of zonder naam,wat maakt het uit. Kan :Vandaag 13.11 uur schrijven waar zijn/haar oordeel vandaan komt,of is het een glazen bol die schrijft onder Vandaag 13.11 uur,of bent u prins carnaval omdat het de 13 van den 11den is.
Abonnee
jan 13 Juni 2024
vertrouwen is ook een kunst waarom iemand nu al neersabelen? slechter kon het toch niet? geef haar een kans
Abonnee
Zeewind 13 Juni 2024
Ik heb er veel vertrouwen in dat zij met rustige gedegen beleidsaanpak goede zaken kunnen doen voor de Nederlandse EN EU landbouw. Eigen belang ondergeschikt maken aan EU belang en toch scoren voor eigen belang wordt het nieuwe beleid en dat wordt tijd!!!
Abonnee
13 Juni 2024
Onthoudt wat ik zeg, het wordt chaos. Alleen al de achtergrond en denkwijze van sommigen. Kunnen ook gewoon niet waarmaken wat ze beloven. Blamage in Brussel.
Abonnee
jk 13 Juni 2024
Eerst maar eens zien voordat we kritiek gaan hebben. Het is een lastige functie met veel moeilijke dossiers dus wens ik haar veel succes!
Abonnee
frog 13 Juni 2024
schreef:
Onthoudt wat ik zeg, het wordt chaos. Alleen al de achtergrond en denkwijze van sommigen. Kunnen ook gewoon niet waarmaken wat ze beloven. Blamage in Brussel.
geachte naamloze ik verwacht dat het juist helemaal goed komt met haar, zelf heeft u blijkbaar nog nooit iets fout gedaan in andermans ogen?
Abonnee
gerard 13 Juni 2024
wat heeft ze gedaan hier voor en waar voor heeft ze geleerd dat ze uit dokkum komt kan je op googl vinden
Abonnee
CM 13 Juni 2024
Zijn we nu al iemand aan het afkraken voordat die benoemd is? Als ik moet gaan vergelijken met Staghouwer,Adema en vd Wal weet ik het wel. Dat hoef ik niet terug treurig zaakje . Sta voorlopig positief hierin,succes.
Abonnee
Janusz 13 Juni 2024
Kan er beter naar kijken dan die zure van de Wal of mevrouwtje Bikker.
Abonnee
huug 14 Juni 2024
anna schreef:
Dat ze in het verleden lid is geweest/betrokken van een radicale boerenclub baart mij zorgen. Hoop wel dat ze zich verdiept heeft in het verleden. Al veertig jaar wordt onze sectoren een worst voorgehouden zo van "het kan/mag, er is niets aan de hand". Lientje zou ook wel n's naar Brussel gaan om daar de ambtenaren de les te lezen. Als deze Femke "hersen gespoeld" is kan het echt niets worden, ze heeft immers geen boeren verleden. Er zal daadkracht getoond moeten worden, daadkracht rondom realisme. Er zit echt ontzettend veel "stront' in Nederland, van allerlei diersoorten. Hoe je het ook went of keert, politiek bedrijven in ons land is in eerste instantie een kwestie van "polderen". En het is idd om trots op te zijn dat in allerlei departementen een BBBer zit. Maar dat wil niet zeggen dat ze tekeer kan gaan als een "olifant in een porseleinen kast". Kunnen luisteren is een gemeen goed voor iemand in de politiek. Groot, groter het grootst hoeft niet altijd beter te zijn. Macht is een groot gevaar voor onze sector!!
u wilt ons toch niet vertellen dat je lid bent geweest van radicale partijen dat , dat het verkeerd is geweest, ik kan u wel vertellen dat zij alles in Den Haag wel hebben wakker geschut , dat begrijp ik wel in eerste instantie uit u verhaal Anna
Fries 14 Juni 2024
gerard schreef:
wat heeft ze gedaan hier voor en waar voor heeft ze geleerd dat ze uit dokkum komt kan je op googl vinden
We wonen in dezelfde provincie. Het is niet iemand die je direct op deze positie zou denken. toch blijkt ze haar zaakjes in de staten verrassend goed op orde te hebben en komt ze haar zaakjes na. Zelf ken ik iemand binnen deze club die het hem telkens weer verrast hoe ze onbesprokene weer actueel weet te maken. Juist het feit dat ze geen verlopen ambtenaar maar letterlijk en figuurlijk sympathy voor de boer heeft :) maakt het dat deze moeder het wel eens verrassend goed kan doen. Ze laat haar niet zomaar onderuitschoffelen tenminste
Abonnee
15 Juni 2024
Het(lees: regeringsploeg)moet nog beginnen en er is nu al een hoop gedoe ontstaan. Ik gun u allen het goede, maar ik heb er geen vertrouwen in. Het wordt niets.
Abonnee
Vrij grof 15 Juni 2024
Fries schreef:
gerard schreef:
wat heeft ze gedaan hier voor en waar voor heeft ze geleerd dat ze uit dokkum komt kan je op googl vinden
We wonen in dezelfde provincie. Het is niet iemand die je direct op deze positie zou denken. toch blijkt ze haar zaakjes in de staten verrassend goed op orde te hebben en komt ze haar zaakjes na. Zelf ken ik iemand binnen deze club die het hem telkens weer verrast hoe ze onbesprokene weer actueel weet te maken. Juist het feit dat ze geen verlopen ambtenaar maar letterlijk en figuurlijk sympathy voor de boer heeft :) maakt het dat deze moeder het wel eens verrassend goed kan doen. Ze laat haar niet zomaar onderuitschoffelen tenminste
Ben het helemaal met u eens, het zal wel een onstuimige periode worden waarin links alle mogelijke moeite zal doen om het onderuit te halen. Als ze het alle 4 maar eens blijven en zich niet uitelkaar laten spelen. Ik geloof in Femke!!
Abonnee
Tijdbom 15 Juni 2024
Er is 1 partij met vele rotte appels in het mandje,en dat gaat de deur dicht doen tot schade en schande van de andere drie.Dat zou jammer zijn.
Abonnee
zuidwest 16 Juni 2024
Hopelijk gaat het lukken met deze coalitie. De best mogelijke uitkomst voor onze sector. Omzigt is het grootste risico. Geen sterk persoon en daardoor onvoorspelbaar
Plebs 16 Juni 2024
zuidwest schreef:
Hopelijk gaat het lukken met deze coalitie. De best mogelijke uitkomst voor onze sector. Omzigt is het grootste risico. Geen sterk persoon en daardoor onvoorspelbaar
Nee hoor vvd wordt struikelblok
Abonnee
Roy 16 Juni 2024
Oh we gaan bij voorbaat alweer enorm lopen zeiken! Nee Jetten en Kaag hebben het goed gedaan... En waar was de kritiek toen die 2 aangesteld werden zonder dat ze enige dossierkennis hadden??
Abonnee
Zuidwesten 16 Juni 2024
De ministers die zogenaamd ingewijde waren hebben er voor de landbouw helemaal niks van gebakken. Maakt ook niet uit, minister is maar spreekbuis.
Abonnee
CM 16 Juni 2024
Als ik terug ga in de tijd is het na Lardinois kommer en kwel geweest. En dat is best wel een hele tijd geleden.
Abonnee
bert 18 Juni 2024
wel un leuk ding! mooi koppie er op....hopelijk maakt ze ook op politiek vlak indruk...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Opinie Alex Datema

Doelsturing zonder visie op landbouw, kan dat?

Opinie Krijn J. Poppe

Van shocktherapie naar samen werken met de boer

Politiek Coalitie

Niet sturen op krimp veestapel en 'boer aan roer'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden