Mini-robot test rijpheid fruit

TU Delft ontwikkeld UAV van 20 gram

16 December 2013 - 1 reactie

Het is de Technische Universiteit Delft gelukt om een mini-UAV te bouwen van slechts 20 gram. Hij heeft nog het meeste weg van een libellen en vleugels gemaakt van een soort keukenfolie. Toch hoopt de TU dat de mini-drone ook een rol gaat krijgen in de landbouw en dan vooral bij fruittelers.

Het project, wat DelFly heet, begon al in 2005. De nieuwste versie heet DelFly Explorer. Volgens de bouwers zijn zij de eerste die een autonome "slagvleugel" UAV hebben gebouwd. Twee sensoren zijn de ogen van deze libellen. Ze zorgen ervoor dat de hoogte wordt geregeld en het robotje niet overal tegenop botst. Inclusief processor weegt de computerchip en sensoren 4 gram. De totale vliegtijd bedraagt 9 minuten, getest in een afgesloten ruimte. Dit heeft vooral te maken met de batterijgrootte.

De TU Delft heeft ook al een doel voor de kleine lichte drone gevonden. Zo kan een fruitteler er meerdere inzetten in zijn kassen om te zien of het fruit al rijp is. Ondertussen kan de teler zich ergens anders mee bezighouden. Omdat het apparaatje zo licht en klein is kun je hem het beste maar in een beschermde ruimte gebruiken. Volgens de ontwikkelaars onderscheidt de DelFly zich omdat bestaande UAV"s in een afgesloten ruimte de neiging te hebben ergens tegenaan te botsen. Dit komt omdat bestaande systemen zich "vastzuigen" aan een muur.

Wie denkt dat een drone van 20 gram erg weinig is heeft het mis. TU Delft ontwikkelde ook de DelFly Micro. Deze drone weegt slechts 3! gram. Het is daarmee officieel de lichtste en kleinste drone, met camera, ter wereld. Hij is zo"n 10 centimeter groot en kan 3 minuten rondvliegen.

delflyExplorer.jpg

De Delfly Explorer van TU Delft. In totaal weegt de mini-robot 20 gram. De vleugels zijn gemaakt van een soort keukenfolie.

delflyExplorer2.jpg

Een van de zwaarste onderdelen is deze sensor, die 4 gram weegt. Een stereo sensor regelt de hoogte en kijkt naar obstakels.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Kneepkens 4 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10840914/TU-Delft-ontwikkeld-UAV-van-20-gram]TU Delft ontwikkeld UAV van 20 gram[/url]
Ik doe onderzoek in de mergelgangen in Maastricht en omgeving. Een aantal gangen zijn wegens instortingsgevaar niet toegankelijk. Zijn deze drones geschikt om in dergelijke gangen onderzoek te doen? Met wie kan ik daarover informatie uitwisselen?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox