Update voor rotor-dorser

New Holland lanceert nieuw oogstmonster

23 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De laatste maand verschenen er meerdere foto’s op internet van een nieuw vlaggenschip voor New Holland. Op de Amerikaanse website valt nu meer te lezen over de nieuwe CR-serie, die afgelopen week voor het eerst op een show te zien was. Met een 14.000 liter graantank, 13.5 meter maaibord en 653 pk onder de kap legt New Holland de lat weer een stukje hoger.

Het groter, zwaarder en breder maken van combines lijkt nog geen einde te hebben bereikt. New Holland breidt hun CR-serie combines, met een dubbele dorsrotor, namelijk uit met een nieuw topmodel. Deze heeft een 14.444 liter graantank – goed voor zo’n 11,5 ton tarwe – een 653 pk FPT Cursor dieselmotor en maximaal een 13,5 meter breed maaibord. Ook de cabine, die New Holland Harvest Suite Ultra noemt, is flink aangepakt. Hij is vooral luxer geworden, heeft meer glasoppervlak en is ergonomischer ingericht.

New Holland CR 1_klein.jpg

De vernieuwde serie, die in 2015 op de markt komt, kent zes modellen met een nieuwe typeaanduiding. De CR6.90, 7.90, 8.90, 9.90, 9.90 Elevation en het nieuwe vlaggenschip: de CR10.90 Elevation. Deze vervangen de huidige CR8070, 8080, 9070, 9080 en 9090. De CR9.90 en CR.90 Elevation zijn qua specificaties volledig gelijk. Het enige verschil zit hem in de zeefkast. Vermogens variëren van 401 tot 653 pk, die afkomstig zijn uit een FPT Cursor motor. Allemaal hebben ze een 160 liter AdBlue tank en voldoen ze aan de Tier 4B emissie normen. De brandstoftank is op de twee kleinste modellen 757 liter en op de rest 1.287 liter groot. Sinds dit jaar kan New Holland een 12,5 meter breed maaibord leveren, die goed past binnen een 12 meter breed rijpadensysteem. Voor komend jaar komt daar nog een 13,5 meter (45 voet) breed exemplaar bij. De lospijp is daarom verlengd tot maximaal 10,5 meter en klapt achter de machine op, zoals we van John Deere kennen. De lossnelheid ligt op 105 liter per seconde.

Op het gebied van de dorstechniek kent de nieuwe CR-serie weinig vernieuwingen. Twee rotors dorsen het gewas door tegen elkaar in te draaien. Op de twee kleinste modellen zijn deze 42,5 centimeter en op de rest 55 centimeter. Twee drommels, voor en na de rotors, helpen met de invoer van het gewas en het nadorsen. De invoertrommel fungeert tevens als steenbeveiliging. Volgens New Holland moet het systeem een betere strokwaliteit afleveren. Een heikel punt bij dit systeem.

Grote vernieuwingen zitten hem vooral in de cabine. Zowel van binnen als van buiten. Om te beginnen is er meer glasoppervlak (+7 procent) en een nieuw pakket aan HID of LED verlichting. New Holland zegt te hebben voldaan aan klantwensen door het interieur aan te pakken. Zo kun je nu kiezen uit een luxe leren bestuurders- en bijrijdersstoel. Deze Deluxe Seat is tevens geventileerd en verwarmd. De zijconsole heeft hetzelfde bedieningshendel als de grote Auto Command (CVT) trekkers en hakselaars. Een mooi detail is de 10,4 inch Intelliview IV terminal. Die kan over een rails langs de zijconsole worden verschoven. Daarnaast kun je er een tweede terminal op monteren die de GPS aanstuurt. Om het leven nog wat gemakkelijker te maken kun je maximaal drie camera’s aansluiten. De bedrading hiervoor wordt af-fabriek al aangelegd. Ook de flinke koelbox, onder de bijrijdersstoel, is een mooie feature.

New Holland CR 2_2.jpg

De CR-serie is, dankzij zijn rotordorsprincipe niet een erg populaire machine in Nederland, waar strokwaliteit toch zeer belangrijk blijft. De grote modellen zullen we hier dus niet snel terugvinden. Toch zijn er de laatste jaren, vooral bij grote loonbedrijven, een aantal van deze machines verkocht, omdat hun enorme capaciteit het mogelijk maakt veel hectares in weinig tijd te oogsten. In gewassen als korrelmaïs hebben ze flink wat voordelen ten opzichte van een schuddermachine. New Holland kan de combines af-fabriek op een eigen rupsonderstel leveren waardoor de bodemdruk relatief beperkt blijft en, net zo belangrijk, ook de transportbreedte hanteerbaar blijft.

New Holland CR 3.jpg

Met de CR10.90 Elevation steekt de fabrikant uit Zedelgem in ieder geval aartsrivaal Claas de loef af. De motor, graantank en maaibord zijn allemaal net weer iets groter of breder en dat lijkt toch altijd weer mee te spelen. De zoektocht naar grotere machines komt zo nog lang niet ten einde. Naar alle waarschijnlijkheid zal de machine straks ook in een Case IH uitvoering leverbaar zijn in de Axial-Flow serie. Als grote verschil heeft de machine dan één grote dorsrotor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Paul 7 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10852645/New-Holland-lanceert-nieuw-oogstmonster]New Holland lanceert nieuw oogstmonster[/url]
De stro kwaliteit is juist erg goed uit deze combine! Niks op aan te merken. Is soms zelfs beter.
njdkdkdkdke 16 Juli 2014
hallo,
ik ben njdkdkdke
rotor 17 Juli 2014
Paul schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10852645/New-Holland-lanceert-nieuw-oogstmonster]New Holland lanceert nieuw oogstmonster[/url]
De stro kwaliteit is juist erg goed uit deze combine! Niks op aan te merken. Is soms zelfs beter.

Mee eens, we hebben zelf ook een rotordorser en leveren geregeld stro af en horen niets dan lovende woorden van de afnemers.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden