Opinie Stijn Haarhuis

Een betere toekomst met GvO's

6 Juli 2018 - DLV Advies

Garanties van Oorsprong (GvO’s) of groencertificaten zijn meer in trek. Het opwekken van duurzame energie loont nu nog financieel met de SDE-regeling, maar dat houdt binnen een aantal jaren op. Mijn advies voor de boer is om op zoek te gaan naar alternatieven, bijvoorbeeld GvO’s. Je kunt ze kopen en verhandelen.

Auteur Stijn Haarhuis is specialist Duurzame Energie bij DLV Advies

GvO’s zijn certificaten die stroomleveranciers gebruiken om de geleverde stroom te vergroenen. Deze stroom is verhandelbaar en daarmee aantrekkelijk voor zowel de leverancier als eindgebruiker. Ze kunnen worden verhandeld door energiebedrijven en bedrijven die ingeschreven staan als handelaar. GvO’s garanderen daarnaast dat de opgewekte energie hernieuwbaar wordt ingezet. De consument ontvangt zo de beloofde groene stroom, mits hij dat heeft aangevraagd bij de leverancier.

SDE-subsidie stopt
Als je groene energie gaat produceren, is de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE) onmisbaar. Om zonnepanelen of windmolens te installeren, kunnen boeren aanspraak maken op de subsidie. Echter, deze regeling houdt wel op, waarschijnlijk al binnen nu en 15 jaar. Dat is relatief kort als je je investering in zonnepanelen en/of windmolens terug wilt verdienen.

De regeling houdt wel een keer op

Dat betekent dus dat de boer op zoek moet naar alternatieve verdienmodellen. Een goed alternatief zijn GvO’s of groencertificaten. Ik zou daarin meegaan als boer. Het is goed om te investeren in duurzame energie; zeker in een tijd waarin we aan het klimaatakkoord moeten voldoen. En als dat dan financieel haalbaar moet zijn, investeer dan ook in GvO’s.

Grote afnemers
Groencertificaten kun je zelf aanvragen en dus ook verhandelen, zodat je eraan kan verdienen. In Nederland zorgt Certiq voor de afgifte en waarborging van alle GvO’s. Deze netbeheerder koppelt de groene stroomproductie aan GvO’s en geeft deze digitaal af.

Voor elke opgewekte Megawatt uur (MWh) (oftewel 1.000 kWh die de eindgebruiker verbruikt) geeft Certiq 1 GvO af. Voor grote afnemers (met 3 x 50 A-aansluitingen), die grootschalig hebben geïnvesteerd in zonnepanelen of windmolens, loont dit al snel. Financieel gezien heeft het aanvragen van GvO’s alleen zin voor grote ondernemingen.

GvO’s kosten nu circa €6 per stuk (juli 2018, via WISE Nederland). Juist nu is het aantrekkelijk om in GvO's te investeren, want de laatste jaren is de prijs van GvO’s gestegen en de verwachting is dat dit verder gaat stijgen. Daarom is het nu de juiste tijd om de certificaten te verhandelen.

Dakverhuur met GvO
Voor boeren zonder dikke beurs is een dakhuurconstructie aantrekkelijk. Dat kan goed in combinatie met groencertificaten. De boer krijgt een vergoeding voor het beschikbaar stellen van zijn dak. De certificaten die hij ontvangt (na het opwekken en verbruiken van de zonne-energie) gaan direct naar de huurder van het dak. Zo heeft de boer minder financiële lasten en kan hij het ontvangen geld opnieuw investeren. Hij verkoopt zo de GvO’s direct door.

Kortom: bezint eer ge begint en neem vandaag de dag alvast een beslissing hoe je op andere manieren (dan met subsidie) kunt (terug)verdienen aan duurzame energie.

DLV Advies

DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties in de agrarische sector. Naast individuele advisering begeleidt DLV studiegroepen en zijn zij actief in diverse Agri&Food-projecten.

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Analyse Energie

Boeren en oliegiganten samen tegen elektrificatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden