Blog: Marianne Adema

Rentederivaat beëindigd? Let op: 30 september nadert!

18 September 2017 - Marianne Adema

Vele MKB-klanten, die een rentederivaat hebben of hadden, wachten met smart op een voorstel uit het 'Herstelkader rentederivaten'. Volgens de laatste berichten zijn er al enkele klanten die inmiddels een compensatievoorstel hebben ontvangen of vooruitlopend daarop een voorschot.

Omdat het Herstelkader voor de banken, en de door hen ingeschakelde accountants, nog hoofdbrekens oplevert, heeft de uitvoering ervan vertraging opgelopen. Dit doet er niet aan af dat een aantal swapklanten moet opletten voor de fatale termijn van 30 september 2017.

Melden wanneer dit meegenomen moet worden in het Herstelkader

Wanneer moet u uw rentederivaat aanmelden bij uw bank?
Een klant die zijn rentederivaat voortijdig, vóór 1 april 2011, heeft beëindigd (terwijl deze na 1 januari 2005 is aangegaan en tot na 1 april 2011 zou doorlopen), moet zijn rentederivaat bij zijn bank aanmelden als hij wil dat dit derivaat wordt meegenomen in het Herstelkader.

Een klant die in het verleden een afkoopsom van een renteswap heeft betaald, kan dan via het Herstelkader alsnog een compensatie ontvangen. Dit geldt ook voor klanten die in het verleden al een regeling met de bank hebben getroffen. De datum van 30 september 2017 is cruciaal. Als een klant zijn rentederivaat had moeten aanmelden, maar dit niet heeft gedaan, dan vist hij achter het net.

Oplettendheid is van belang
Oplettendheid is voor deze klantgroep geboden. Veel klanten hebben een brief ontvangen over het Herstelkader, maar een informatiebrief betekent nog niet dat de renteswap ook zal worden meegenomen. In de brieven wordt door de bank vaak geen toezegging gedaan, maar is vermeld dat de klant een rentederivaat die voortijdig is beëindigd zelf moet aanmelden met de bijbehorende gegevens.

Ook is het niet altijd voordelig om oude rentederivaten, die zijn beëindigd, aan te melden. Het is in een aantal gevallen zelfs nadelig om een voortijdig beëindigde renteswap aan te melden. Dit omdat de bank dat dan kan verrekenen, waardoor het compensatiebedrag juist weer lager uitvalt. Het is dus niet aan te raden om klakkeloos uw renteswap aan te melden. Het moet duidelijk zijn dat de gevolgen ervan in uw voordeel uitpakken.

Waarschuwing voor de gevolgen van prijsafspraken

Verder is het voor swapklanten, die onder het toepassingsbereik vallen, niet noodzakelijk om zich bij swaporganisaties of stichtingen aan te sluiten om voor het Herstelkader in aanmerking te komen. Vorige maand heeft ook de NMV gewaarschuwd voor de gevolgen van prijsafspraken (op basis van 'no cure no pay') die sommige partijen maken met gedupeerden. Hierdoor kan het voorkomen dat klanten onnodig een fors percentage van hun compensatie (soms wel tot 25%) moeten afstaan.

Deadline komt dichterbij
Hoe dan ook: de deadline van 30 september 2017 komt snel dichterbij. Klanten die een rentederivaat in het verleden (vóór 1 april 2011) hebben beëindigd, moeten dus opletten dat zij deze termijn niet laten verstrijken. Als u zich wel had moeten melden, dan kunt u geen compensatie meer uit het Herstelkader ontvangen.

Marianne Adema

Marianne Adema is advocaat bij Adema Advocatuur en Advies. Zij is gespecialiseerd in financieel recht, agrarisch recht en vastgoedrecht. Adema staat veel agrarische ondernemers bij en heeft een advies- en procespraktijk. Verder is zij juridisch adviseur bij diverse windmolenprojecten.

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden