KWS

Aangeboden door KWS

Voorkom plantverliezen in maïszaad

5 Februari 2020

Maïszaad moet beschermd worden tegen aantasting door kiem- en bodemschimmels en/of ritnaalden. Alle zaden hebben per slot van rekening het recht om volwaardige planten te worden. Maar wat zijn de mogelijkheden nu een verbod geldt op verschillende middelen?

In 2020 zijn een aantal middelen voor de behandeling van zaaizaden verboden. Het gaat hierbij om de fungiciden met de werkzame stof Thiram (TMTD) tegen schimmels als Pythium en Fusariumsoorten. Hetzelfde geldt voor Mesurol, met methiocarb als werkzame stof, tegen vogelvraat en de fritvlieg.

Een juiste maïszaadbehandeling is belangrijk om plantverliezen te voorkomen

Schimmelaantasting voorkomen
Zeker in een koud en nat voorjaar is maïszaad gevoelig voor aantasting door kiem- en bodemschimmels en kan een minder goede opkomst het gevolg zijn. Om plantverliezen te voorkomen of toch op zijn minst te beperken, blijft een zaadbehandeling een vereiste. Als alternatief voor Thiram laat KWS het zaad van al haar maïsrassen standaard behandelen met het fungicide Redigo M.

Een onregelmatige opkomst als gevolg van kiem- bodemschimmels

Maatregelen tegen vogelvraat
Ook vogels kunnen grote schade veroorzaken door maïszaad of zelfs hele planten uit de grond te pikken. Om vogelvraat te voorkomen, gebruikt KWS op het zaad van alle KWS-maïsrassen INITIO Bird Protect. Deze nieuwe innovatieve maïszaadbehandeling bevat een effectief afweermiddel tegen vogelvraat en alle ingrediënten voor een vlotte kieming. Het bevordert de wortelgezondheid en fosfaatopname en vermindert symptomen van koudestress.

Vogels zoals kraaien, duiven of fazanten kunnen grote schade in maïs aanrichten door hele planten uit de grond te pikken

Dit alles resulteert in een snelle groei naar het 4-6 bladstadium zonder plantverliezen. De werkzame stof tegen vogelvraat in Initio Bird Protect is reeds jaren op de markt en heeft een toelating voor veilig gebruik in de Benelux. Alleen kweekbedrijven hebben de mogelijkheid om deze werkzame stof toe te passen, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. De werkzame stof wordt als zaadbehandeling ook in onze buurlanden ingezet, ook door kwekers die in de Benelux voor een zaadbehandeling hebben gekozen met een minder effectieve werking tegen vogelvraat.

Op alle 24 testlocaties verspreid over Europa, met een verschillende vogelpopulatiedruk, is gebleken dat maïszaad behandeld met INITIO Bird Protect op gelijke voet presteert met de (tot in 2019 toegepaste) standaardbehandeling tegen vogels.

Bron: KWS koudetestproeven 2019

Ritnaalden na scheuren
Schade door ritnaalden komt met name voor in de eerste 4 jaar na het scheuren van grasland dat bestemd is voor de teelt van maïs. Dit uit zich in plantwegval. De plant wordt bij de plantvoet geheel of gedeeltelijk doorboord.

Door de koperkleurige ritnaald wordt de stengel doorboord en sterft deze af
Ook het nog jonge kiemplantje kan door een ritnaald ernstig beschadigd raken en sterft

Om schade door ritnaalden zoveel mogelijk te voorkomen, is voor seizoen 2020 de zaadbehandeling Sonido beschikbaar op een aantal geselecteerde maïsrassen van KWS. Om zeker te zijn van levering is het belangrijk om vroegtijdig het behandelde maïszaad te bestellen.

Overzicht van de toepassingsmogelijkheden bij de verschillende schadebeelden

Persoonlijke bescherming
Net als bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen als Mesurol en Force CS, die door sommige partijen nog worden aangeboden, dienen de geadviseerde voorzorgsmaatregelen in acht genomen te worden.  Denk hierbij aan het gebruik van handschoenen, een coverall, een gezichtsscherm en passende ademhalingsbescherming.

Voorkomen is beter dan genezen
Veel problemen, zoals een minder goede opkomst of plantwegval, kunnen voorkomen worden. Denk hierbij aan een vlak zaaibed, zodat de bodem gelijkmatig opwarmt en de capillaire opstijging van bodemvocht gestimuleerd wordt. Zaai bij een bodemtemperatuur op zaaidiepte vanaf 10°C en kies voor maïsrassen die bekend staan om hun vlotte beginontwikkeling. Dien daarnaast bij de zaai, indien mogelijk, een rijenmeststof toe.

Vraag uw KWS-adviseur om meer informatie of kijk op kwasmaiszaad.com.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden