KWS

Aangeboden door KWS

Zorg voor een vlotte goede kieming van maïs

20 April 2020

Voor diegenen die het vergeten zijn: februari was een van de natste februarimaanden sinds mensenheugenis. Daar is nu niets meer van te merken, met de sterke hogedrukgebieden en een voortdurend aanhoudende schrale oosten- of noordenwind. De combinatie van wind, zon en een lage luchtvochtigheid hebben ervoor gezorgd dat de wortelzone sterk is uitgedroogd, een oppervlakkig wortelend gewas als gras het moeilijk heeft en pas gezaaide bieten en uien niet tot slecht kiemen.

Nu al uitzonderlijk droog in de wortelzone
Zoals de afgelopen 2 jaren ook weer is gebleken, hebben we in het groeiseizoen te maken met droogteperiodes. In dit jaar is dit al uitzonderlijk vroeg. Ook in de toekomst worden we, misschien zelfs in toenemende mate als gevolg van de klimaatsverandering, hiermee geconfronteerd.

Heel wat beregeningsinstallaties staan op dit moment al weer te draaien wat, zeker op zandgrond, geen overdreven luxe is. Vooral grasland moet natuurlijk worden beregend als het kan om de eerste snede te redden. Op zandgrond is het advies 20 tot 30 mm in één keer te geven. Meer is niet wenselijk, omdat de grond dit toch niet kan vasthouden.

Grasland wordt op zandgrond al volop beregend om de eerste snede te redden.

Ook op kleigrond waren er dit voorjaar op bouwland grote problemen om een zaaibed te maken, maar ook om een goed contact met de ondergrond te krijgen voor de noodzakelijke capillaire opstijging van bodemvocht. Alles is uit de kast gehaald om een fijn zaaibed te krijgen. Waarbij bijvoorbeeld, voor een nog enigszins acceptabel zaaibed, hetzelfde perceel soms 2 tot 3 keer is gekopegd en tussendoor ook nog eens is beregend. Een te kluiterig zaaibed of ook wel ‘knikkerbak’ genoemd, geeft een grote kans op een onregelmatige opkomst van de maïs.

Onregelmatige opkomst van de maïs als gevolg van een te grof zaaibed
Stof happen tijdens het bouwland bemesten

Zaai de maïs zo snel mogelijk na het ploegen
Om de maïs in vochtige grond te kunnen zaaien, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk na het ploegen te doen. Vaak wordt bij het ploegen - naast het feit dat het om vochtige grond gaat - wel wat koudere grond boven geploegd. Dit betekent dat wanneer er direct daarna wordt gezaaid, de bodem op zaaidiepte nog niet de gewenste 10 graden heeft bereikt. In jaren als deze is echter de ervaring dat deze temperatuur op lichte gronden, waar verdroging juist het grootste probleem is, op zaaidiepte snel wordt bereikt.

Voor een vlotte kieming is een bodemtemperatuur op zaaidiepte van minimaal 10 graden gewenst
Ploegen met vorenpakker om vochtige grond boven te halen en deze tevens aan te drukken

Kies de juiste zaaidiepte van de maïs
Als vuistregel moet bij een zware grond de zaaidiepte van 3-4 cm worden nagestreefd en bij lichtere grond 5-6 cm. Een te oppervlakkige uitzaai geeft met name uitdroging direct na kieming als risico. Bij een diepere uitzaai van 7-8 cm is de noodzakelijke toevoer van water eerder verzekert. Het vraagt echter veel energie van het jonge plantje om te ontkiemen door de lagere bodemtemperatuur op die diepte en om zo boven te komen.

Dit maakt dat het ontkiemde zaadje gevoeliger is voor kiemschimmels. Dit is een verschijnsel waar in 2019 menig maïsteler mee is geconfronteerd. Het is dus niet eenvoudig om op voorhand te garanderen dat de gemaakt keuze, in dit geval als het gaat om de zaaidiepte, het gewenste resultaat oplevert van een goede opkomst.

Start tijdig met beregenen
Hoewel maïs met relatief weinig water toe kan, zo per kilogram droge stofproductie ongeveer de helft minder dan bijvoorbeeld gras, zijn er een aantal momenten tijdens de groeifase van maïs waarbij water onontbeerlijk is. Eén daarvan is de kieming. Zaaien in droge grond is vergelijkbaar met het in de zak laten zitten van het zaad.

Beregenen van gewassen kost geld en tijd. Toch loont het de moeite om er tijdig aan te beginnen, wanneer een beregeningsinstallatie en oppervlaktewater of een grondwaterbron aanwezig is. Afhankelijk van de gift per keer liggen de kosten tussen de €150 per hectare bij 15 mm per keer en €250 bij een gift van 30 mm. Wanneer na de zaai van de maïs de droogte aanhoudt, is het te overwegen om de kieming en beginontwikkeling te bevorderen door een gift van 10-15 mm.

Iets wat akkerbouwers na de zaai van bieten en uien in een droog voorjaar, zoals deze, al heel gewoon zijn om te doen. Een goede start is belangrijk om de gewenste opbrengst en kwaliteit op het tijdige oogstmoment te behalen.

Beregenen om de kieming en beginontwikkeling  van de maïs te stimuleren

Gebruik een rijenbemesting voor een vlotte beginontwikkeling van maïs
Hoewel door de (mest)wetgeving de mogelijkheden worden beperkt, is de toepassing van rijenbemesting voor een vlotte beginontwikkeling van maïs aan te bevelen. De meerwaarde blijkt uit veel praktijkonderzoeken. Door de bemesting in de onmiddellijke nabijheid van de wortels van de nog jonge plant, is de benutting van de gegeven nutriënten in dit groeistadium aanmerkelijk beter dan een volvelds toediening van dezelfde elementen. De werkelijke benutting of ook wel werkingscoëfficiënt genoemd, is afhankelijk van het aangeboden nutriënt en de daaraan gekoppelde opneembaarheid.

De keuze voor de op het bedrijf best passende rijenmeststof is afhankelijk van veel factoren. Zoals onder meer het gebruik van dierlijke mest en de hoeveelheid daarvan, de bodemvoorraad aan opneembare nutriënten en de beperkingen die de mestwetgeving tegenwoordig met zich meebrengen als de gebruiksruimte en het verbod op toepassing van fosfaathoudende rijenmeststoffen op derogatiebedrijven.

Gebruik altijd een rijenmeststof bij de zaai van maïs

De diversiteit aan bedrijfssituaties resulteert in de praktijk in een uitgebreid aanbod aan gegranuleerde meststoffen in grove of fijne vorm en vloeibare meststoffen voor toepassing als rijenmeststof in maïs. Daarnaast zijn er diverse coatings met hulpstoffen ter stimulering van de wortelgroei in de handel verkrijgbaar. Een andere ontwikkeling in de praktijk is het gebruik van nitrificatieremmers, die door een vertraagde omzetting van ammonium- naar nitraatstikstof uitspoeling helpen voorkomen en beter het stikstofopnamepatroon van maïs volgen.

Door de mestwetgeving in combinatie met de veranderende samenstelling van dierlijke mest is tegenwoordig op veel maïspercelen het element kalium de zwakke schakel. Dit betekent tegenwoordig bijna in alle gevallen dat het advies is om met kalium bij te bemesten. Dit kan (gedeeltelijk) in de rij of volvelds rond het tijdstip van zaaien. Belangrijk is in alle gevallen om niet teveel plaatsspecifiek te bemesten, met het oog op vertraging van de beginontwikkeling door zoutschade. Zeer belangrijk is dat een goede bemestingstoestand de waterhuishouding verbetert en daardoor de kans op droogteschade wordt verkleind.

Indien u de mogelijkheid en toestemming heeft om te beregenen, omdat de vochtvoorziening ontoereikend is en u verzekerd wilt zijn van een goede opbrengst, twijfel dan ook de komende zomerperiode niet te lang met het beregenen van het maïsgewas. Voor alle anderen is het hopen dat de vochtvoorziening op orde is of dat er op tijd regenwater valt.

Meer informatie over de teelt van maïs kunt verkrijgen bij uw eigen regionale KWS-adviseur.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden