KWS

Aangeboden door KWS

Dit jaar problemen met vogelvraat in maïs gehad?

23 November 2021

Kraaien of kraaiachtigen kunnen in pas gezaaide maïspercelen een enorme schade aanrichten door zaden of jonge maïsplanten uit te pikken. Dat is dit jaar op veel percelen helaas het geval geweest, maar was bij een juiste advisering en maïszaadbehandeling te voorkomen geweest.

Heeft u dit jaar problemen gehad met vogelvraat in maïs? Kies dan het komende seizoen voor maïszaad wat behandeld is met Initio Bird Protect.

Overzaai of herzaai kost opbrengst en kwaliteit
Herzaai of overzaai met zaad wat met dezelfde behandeling wordt geleverd als waar eerder mee gezaaid is, heeft geen zin omdat de vogels vrolijk weer terugkomen en voor de tweede keer hun ronde maken. Bovendien wordt er later gezaaid, wat de oogst van een niet rijp gewas met een lagere opbrengst en voederwaarde tot gevolg heeft.

Door vogels uitgepikt zaad dat met de verkeerde behandeling is geleverd

Voorkomen is beter dan genezen
Om schade in maïs door vogelvraat te voorkomen is reeds in 2020, met succes, Initio Bird Protect als maïszaadbehandeling op KWS-maïsrassen geïntroduceerd. Initio Bird Protect is ook voor gebruik in seizoen 2022 weer leverbaar. Deze innovatieve toepassing is de opvolger van Mesurol waarmee maïszaad niet langer meer behandeld mag worden. De werkzame stoffen in Initio Bird Protect zijn reeds jarenlang op de markt en hebben een toelating voor gebruik in de Benelux. De kracht van Initio is dat deze zaadbehandeling een gecombineerde, effectieve werking heeft tegen vogelvraat en daarnaast alle ingrediënten bevat om een vlotte kieming en beginontwikkeling te versterken.

Zoals in het verleden ook het geval was bij het gebruik van met Mesurol behandeld maïszaad,  dienen de geadviseerde voorzorgsmaatregelen voor persoonlijke bescherming zoals het gebruik van handschoenen, een overall, een gezichtsscherm en passende ademhalingsbescherming opgevolgd te worden.

Hieronder kunt u kijken naar de interessante video waarin de resultaten van de toepassing van Initio Bird Protect in het veld worden gepresenteerd door Matthias Stauffer van KWS.

Naast het gebruik van met Initio Bird Protect behandeld maïszaad is het belangrijk een aantal teeltmaatregelen te nemen die een minder goede opkomst of plantwegval kunnen voorkomen. Denk hierbij aan een vlak zaaibed, zodat de bodem gelijkmatig opwarmt en tevens de capillaire opstijging van bodemvocht gestimuleerd wordt. Zaai bij een bodemtemperatuur op zaaidiepte vanaf 10°C en kies voor maïsrassen die bekend staan om hun vlotte beginontwikkeling. Gebruik daarnaast bij de zaai, indien mogelijk, een rijenmeststof.

Vraag, om een start van het groeiseizoen zonder vraatschade te hebben, bij uw leverancier om maïszaad wat behandeld is met Initio Bird Protect. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox