Gesponsord: Limagrain

Veearts: 'Het verbetert de penswerking'

31 Januari 2018

Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kilo droge stof uit kwalitatief goed ruwvoer met voldoende energie, eiwit en structuur.

Bij snijmaïs is het evenwicht tussen energie uit zetmeel en celwanden belangrijk. Zetmeel is een zeer goede energiebron, maar je oogst de hele plant. De celwandverteerbaarheid (percentage NDF) bepaalt hoeveel energie de koe uit deze restplant kan halen: een hogere verteerbaarheid maakt dat de celinhoud beter benut kan worden.

Celwanden buffer
Die energie uit celwanden is bovendien veilige energie, wat betreft pensgezondheid. Goed verteerbare celwanden zorgen voor pensbuffer en structuur en bieden tegenwicht aan snel fermenteerbaar zetmeel.

Extra VEM
Daarnaast zorgt een hoge plantverteerbaarheid natuurlijk voor extra voederwaarde in elke hap snijmais. Zetmeel levert gemiddeld 45% van de VEM, de NDF (celwanden) gemiddeld 30%. Hoe hoger de NDF-verteerbaarheid, des te hoger de VEM per kg droge stof. En dus het rendement: meer VEM in elke hap snijmais betekent meer melk uit ruwvoer.

LG werkt in de snijmaïsveredeling daarom niet alleen aan de zetmeelopbrengst maar ook aan het verhogen van de plantverteerbaarheid. LG maïsrassen blinken dan ook uit in verteerbaarheid én VEM-opbrengst op de Aanbevelende Rassenlijst.

In de onderstaande animatievideo meer uitleg over snijmaïs en pensgezondheid:

 

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden