Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Rendement wordt bepaald door kVEM per hectare

12 Februari 2019

In de maanden waarin maïstelers hun rassenkeuze voor het aankomende groeiseizoen maken, vliegt het advies je om de oren. Zetmeelgehalte, drogestofopbrengst, stevigheid en nog veel meer: hoe maak je nu de beste keuze? Mijn advies: de totale voederwaarde-opbrengst per hectare (de kVEM per hectare) bepaalt het rendement.

De kVEM per hectare geeft namelijk een duidelijk beeld van de opbrengst en de voederkwaliteit. Meer voederwaarde van iedere hectare snijmaïs, betekent ook meer melk uit het eigen voer en lagere voerkosten.

Grote verschillen in rendement
Uit gegevens van accountants en adviseurs blijkt dat er grote verschillen bestaan in het rendement uit de ruwvoerteelt. Wanneer je bijvoorbeeld 18.000 (in plaats van 16.000) kVEM van 1 hectare maïs haalt, levert dat bij gelijke teeltkosten €400 extra aan voederwaarde op. Het verhogen van je kVEM per hectare wordt in de Kringloopwijzer en BEX nog extra beloond.

Het verhogen van je kVEM wordt in de Kringloopwijzer en BEX extra beloond.

Voederwaarde uit kolf en restplant
Bij snijmaïs is de helft van wat je inkuilt de restplant. Die levert dus een aanzienlijk gedeelte van de voederwaarde. De celwandverteerbaarheid of NDF van de restplant is hiervoor bepalend. Een goed verteerbare plant kan door de koe efficiënt benut worden en levert per kilo zo 50 VEM meer dan een minder goed verteerbare plant.

Bekijk de aanbevolen maïsrassen voor 2019.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden