Dossier | Tarweprijs Matif

graanexport vrachtschip

Analyse Granen & Grondstof

Egypte slaat zijn slag op de Russische tarwemarkt

Egypte verraste de markt met een tweede grote tarwetender deze week. Het is overigens vooral Rusland dat daarvan profiteert. Oekraïne kreeg eindelijk weer eens een meevaller voor wat betreft de graanexport. Roemenië gaat zich namelijk inspannen de overslagcapaciteit in Constanta verder op te schroeven. In Brazilië blijft het weer een plaaggeest voor de sojatelers en in de VS maakt de handel zich op voor het Wasde-rapport.
Gisteren 12:50 uur
graanexport Oekraine

Analyse Granen & Grondstof

Solidariteit met Oekraïne loopt tegen grenzen aan

Spelers op de granenmarkt zijn wispelturig. Een derde grote tarweorder op rij uit China bracht de CboT minder in beweging dan we de laatste dagen zagen. Rusland voerde afgelopen nacht een droneaanval uit op de Oekraïense haveninfrastructuur aan de Donau. Hoewel een groot deel van de drones volgens Oekraïne op tijd uitgeschakeld zijn, viel er wel een dodelijk slachtoffer te betreuren en is er de nodige schade. Brazilië is de laatste tijd vooral in het nieuws door problemen in het huidige groeiseizoen. Maar voor 2023 ligt het land op koers voor een recordexport van zowel maïs als soja.
Eergisteren 12:35 uur
handel CBOT Chicago Board of Trade

Analyse Granen & Grondstof

Chinese kooplust geeft tarwe op CBoT vleugels

Export blijft een belangrijk thema in de graanhandel. In de EU klinkt er wat gemor door concurrentie uit het Zwarte Zeegebied na wat tegenvallende exportcijfers. In de VS krijgt de tarwemarkt juist vleugels door grote vraag uit China. Verder werden de resultaten van een Egyptische tender bekend en kwam Australië met een nieuwe opbrengstprognose.
Woensdag 12:25 uur
vorst winter sneeuw canada

Analyse Granen & Grondstof

Forse aanpassingen van Canadese oogstcijfers

Tarwe hield ook afgelopen handelssessie de weg naar boven vast. Dat is in zekere zin opmerkelijk. De exportcijfers van de VS waren bepaald niet om over naar huis te schrijven en Canada stelde de opbrengst flink naar boven bij. Een grote order uit China, matige export uit Oekraïne en een over de hele linie krappe balans wogen voor de handel kennelijk zwaarder. Maïs en soja zitten wat in de mineur en dat is volgens sommige analisten misschien niet helemaal terecht.
Dinsdag 12:15 uur
zaaien brazilie soja - agri soja

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe heeft te lijden onder regen, soja profiteert ervan

Het is een gemengd beeld dat de granenmarkt laat zien vandaag. Tarwe trekt de lijn van voor het weekend door. Een matige start van de wintertarwe in de EU en nu ook tegenvallende opbrengstcijfers uit Argentinië geven de markt steun. Ook bij maïs en soja is het vooral Zuid-Amerika dat de muziek maakt. Met name regen in Brazilië bracht wat rust op de markt.  
Maandag 16:50 uur
Verenigde Staten WitteHuis WashingtonDC

Analyse Granen & Grondstof

Graanhandel en politiek zijn met elkaar verbonden

Na verschillende tegenvallers valt er nu eens een meevaller te melden over de tarwe-export. Graanexport en politiek zijn niet helemaal los van elkaar. Dat wordt zowel in de EU als de VS weer eens duidelijk gemaakt. De gewassen zitten nog niet in de grond of de opbrengstprognoses druppelen binnen.
1 December 2023
regen australie storm

Analyse Granen & Grondstof

Na droogte is Australië nu in de ban van stortbuien

Na de bodem verkend te hebben zit tarwe voor de tweede dag op rij in de lift. Potentiële extra vraag uit Noord-Afrika werkt vooral op de Matif door. In Australië zorgen hevige buien nu voor problemen bij graantelers in een seizoen dat tot nog toe werd gekenmerkt door droogte. Maïs stond wat onder druk door ontwikkelingen op de oliemarkt.
30 November 2023
waterschade

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende regen drukt op de wintergranen

Het is nat en niet alleen in Nederland. Zaaien van wintergranen loopt daardoor vertraging op, Voor wat wel in de grond zit is het zeker geen gelopen race, zo valt in de novembereditie van het Mars-bulletin te lezen. Op de termijnmarkten is hier echter maar beperkt aandacht voor. Haperende exportcijfers wekken meer belangstelling.
29 November 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox