Dossier | Tarweprijs Matif

tarwe - agri

Marktupdate Granen

Import van graan blijft politiek gevoelig thema

In het Zwarte Zeegebied blijft het onrustig. Afgelopen weekend waren er verkiezingen in Rusland en of het er iets mee te maken had of niet, die gingen vergezeld van droneaanvallen. Zowel door Moskou als Kiev. In Amerika zijn boeren en analisten bezig met het weer. Met een toenemende kans op een El Niño zou het groeiseizoen daar weleens droger dan gemiddeld kunnen verlopen.
Gisteren 11:45 uur
akkerbouw grond Duitsland

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst en winter kost opbrengst in Duitsland

China blijft zorgen voor een mineurstemming op de tarwemarkt. Na veel vijven en zessen blijkt het land nu toch wel tarwe uit Frankrijk geannuleerd te hebben. Het IGC kwam gisteren met een bijgestelde oogstprognose voor seizoen 2023/24. Vooral de maïs in Zuid-Amerika valt niet mee. In de eerste voorspelling voor 2024/25 voorziet het instituut een record graanoogst. In Duitsland heeft de natte herfst en winter huisgehouden zo blijkt uit de cijfers van het overkoepelende orgaan van de coöperaties. Het grootste gevaar is echter het verlies van landbouwareaal aan natuur en ander activiteiten volgens DRV.
Vrijdag 12:15 uur
china renminbi

Analyse Granen & Grondstof

China wordt zenuwachtig van lagere tarweprijs

Wat is een verkoopovereenkomst met een Chinese importeur waard? Die vraag zal menig handelaar stellen. Gisteren was er onduidelijkheid over het wel of niet annuleren van Chinese orders uit Frankrijk. Vandaag werd bekend dat er Chinese importeurs afzien van Australische tarwe nu de prijzen fors lager liggen dan een paar maanden geleden.
Donderdag 12:25 uur
tarwe zaaien

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïense tarweoogst mogelijk kleinste in 12 jaar

Weerberichten en oogstprognoses hadden afgelopen handelssessie de overhand op de granenmarkt. Het blijft bijna onafgebroken nat in onze contreien. Daar maken niet alleen boeren zich ongerust over. Oekraïne verwacht een fors lager graanopbrengsten komende oogst. In Brazilië vallen de opbrengsten van soja tegen volgen Safras & Mercado. Het bureau deed een grotere aanpassing in de oogstprognose dan waar de markt vanuit ging.
Woensdag 12:15 uur
tarwe zaaien

Analyse Granen & Grondstof

Canadese telers zien het zitten met tarwe

Wintergranen in Rusland staan er goed op. Canadese boeren zijn tegen de verwachting van analisten in van plan net iets meer tarwe dan vorig seizoen te zaaien. China annuleerde wederom een tarweorder uit de VS. Samen met de neutrale toon van het Wasde-rapport van afgelopen vrijdag voldoende voor een matige stemming op de granenmarkt, zou je denken. Maar zoals vaker reageerde de markt anders dan verwacht.
12 Maart 2024
kunstmest tarwe

Marktupdate Granen

Natte herfst wordt dit voorjaar niet goed gemaakt

Het wil maar niet droog worden. Van vast weer dat ons door de weervoorspellers in het vooruitzicht was gesteld is niks meer over. Regen lijkt haast wel het verhaal van de wintergranen te worden dit seizoen in Europa. Dat is in de VS, waar droogte de kop weer begint op te steken, wel anders. Dit niet in de tarwegordel maar in de cornbelt. En we kunnen ook niet om het Wasde-rapport van het USDA heen dat afgelopen vrijdag uitkwam.
11 Maart 2024
kunstmest wintertarwe kunstmeststrooier tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstoffen

Breekt de zon eindelijk door op tarwemarkt?

De spanning neemt toe op granenmarkt. Ondanks berichten die niet bepaald als prijsopdrijvend gezien kunnen worden, sloten de termijnmarkten in het groen. Uitgezonderd tarwe op de CBoT overigens. Hoewel daar misschien geen aanleiding toe is, lijken handelaren en speculanten hun stelling in te nemen in aanloop naar het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd.
8 Maart 2024
tarweopslag tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Wanneer raakt de gifbeker op de tarwemarkt leeg?

Het blijft kommer en kwel op de tarwemarkt. Waar twee jaar geleden onrust in het Zwarte Zeegebied prijzen naar recordhoogte stuwde, zorgen exporteurs uit Rusland en Oekraïne nu voor prijsdruk. Sommige analisten zien tekenen dat de tarwemarkt op een keerpunt staat. Op de termijnmarkten is daar vooralsnog niets van terug te zien. De spreiding tussen oude en nieuwe oogst zorgt voor bijzondere ontwikkelingen op de fysieke markt.
7 Maart 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden