Dossier | Tarweprijs Matif

haven Senegal Dakar

Analyse Granen & Grondstof

Europese tarwe gewild goed in Noord-Afrika

De kleine grote man in het Kremlin weet zijn stempel wel te drukken op de tarwemarkt. Mogelijke handels- of exportbeperkingen dreven voor het weekend de koersen op en die opgaande lijn lijkt nog niet direct aan te slaan. Noord-Afrika is voor de graanexporteurs uit de Zwarte Zee altijd een belangrijk afzetgebied geweest, maar in een aantal van deze Afrikaanse landen krijgt de EU nu meer voet aan de grond.
Gisteren 17:00 uur
tarwe

Marktflits Granen

Het Kremlin verstevigt zijn grip op de granenmarkt

De tarwemarkt is zeer bewegelijk. Rusland wist in eerste instantie de internationale tarwenoteringen flink te drukken, met een ruim aanbod van relatief goedkope tarwe. Nu trekt het Kremlin ineens weer van alles uit de kast om de prijs in de benen te houden. 
Gisteren 10:00 uur
tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

China en Rusland beste vrienden op tarwemarkt?

De gifbeker op de tarwemarkt was gisteren nog niet leeg. Zowel op de beurs in Parijs als in Chicago stonden de tarwekoersen onder druk. Daar begint Rusland zich intussen ook druk om te maken. Met het staatsbezoek van China in het achterhoofd zou het Kremlin nog weleens voor een verrassing kunnen zorgen.
Vrijdag 12:45 uur
tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Het valluik is opengezet onder de tarwemarkt

De mineurstemming op de tarwemarkt hield ook de afgelopen handelssessie aan. Goedkope tarwe uit Rusland en zorgen over de ontwikkelingen op de financiële markten geven bepaald geen steun aan het vertrouwen van spelers op de tarwemarkt. Soja heeft het eveneens moeilijk deze week. Hier speelt een verwachte recordoogst in Brazilië een dominante rol.
Donderdag 12:40 uur
tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt zit in de hoek waar de klappen vallen

De Europese tarwenotering kreeg gisteren weer een ferme tik te verwerken. De Matif zakte naar een niveau dat we al anderhalf jaar niet meer gezien hebben. Verlenging van de Zwarte Zeegraandeal wordt daarvoor door analisten als één van de belangrijkste redenen genoemd. Maar ook de positieve ontwikkelingen in het groeiseizoen voor de wintergranen op het noordelijk halfrond speelt mee.
Woensdag 12:20 uur
rusland Vladimir Poetin

Analyse Granen & Grondstof

Rusland deelt mokerslag uit aan Europese tarwemarkt

De Europese tarwenotering sloot diep in het rood gisteren. De verlenging van de graandeal en een prijsval van de Russische tarwe zetten de koers op de Matif flink onder druk. Daarnaast drukte verbetering van de conditie van de tarwe in de VS op de markt.
Dinsdag 12:15 uur
akkerbouw graanoogst graan - agri

Analyse Granen & Grondstof

Zwarte Zee deal zet tarweprijs onder druk

Het hoge woord is er uit en de graandeal tussen Oekraïne en Rusland is afgelopen zaterdag verlengd. Geen verrassing zou je denken, maar de onzekerheid is nog niet helemaal opgeklaard. Al doet met name de tarwenotering een stapje naar beneden. Rusland sorteert al wel een beetje voor op acties die het land later kan nemen.
20 Maart 2023
tarwe - agri graan - agri

Marktflits Granenmarkt

Soap rondom de verlenging graandeal duurt voort

De graandeal is verlengd, zo werd afgelopen zaterdag (18 maart) bekend. Dat kwam voor de markt niet als verrassing. Wat wel opmerkelijk is, is dat het nog niet duidelijk is met hoeveel dagen. Rusland houdt het op zestig dagen, terwijl het volgens Oekraïne een termijn van 120 dagen betreft.
20 Maart 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox