Dossier | Tarweprijs Matif

graan tarwe graanverwerking

Analyse Granen

Russische stop graanexport jaagt marktprijs hoger

Maandagmiddag 14 maart worden berichten naar buiten gebracht dat Rusland onder andere de export van tarwe, maïs en gerst gaat verbieden. Dit heeft direct gevolgen voor de grondstoffenmarkten die op deze dag juist enkele euro's lager noteerden.
14 Maart 2022
graan graanexport

Analyse Granen

Correctie op CBoT, oorlog blijft de markt beheersen

Ook afgelopen nacht tikten de tarwenoteringen op de CBoT het daglimiet aan. Alleen ging het dit maal niet om de bovenkant,  maar juist om de onderkant. De reeks van zes dagen van sterk stijgende tarwenoteringen is daarmee gebroken.
9 Maart 2022

Marktflits Granen

Tarwekoers begint op Bitcoin te lijken

Afgelopen donderdag explodeerde de tarwekoers na de Russische inval van Oekraïne. Een dag later zakte de koers weer als een baksteen. Maandagochtend reageert de tarwemarkt weer sterk op nieuwe ontwikkelingen. Met het sterk emotionele karakter begint de tarwekoers zo op die van Bitcoin te lijken.
28 Februari 2022

Marktflits Granen

Tarwemarkt voorlopig een achtbaankoers

Vooral de politieke spanningen in Oekraïne blijven de granenmarkt voeden. Er wordt getwist over mogelijke consequenties voor de tarwekoers. Het zorgt voor een achtbaankoers met diepe dalen en kortstondige pieken.
21 Februari 2022
akkerbouw graan tarwe graankorrels

Analyse Granen

Tarweprijs als een jojo op en neer

De tarwemarkt leeft bij de dag en dat is terug te zien in de koersen. Zo zit er €11 prijsverschil tussen de laagste en hoogste slotkoers deze week. Internationale markten worden geregeerd door het politieke spel in Oekraïne. Ook de concurrentiepositie van Europese tarwe speelt een belangrijke rol.
18 Februari 2022
bewaring tarwe Agrifoto3

Analyse Granen

Waarom de tarweprijzen tegendraads bewegen

Wie het koersverloop van de Franse termijnmarkt Matif bekijkt, ziet een fikse prijsdaling voor tarwe. Sinds eind januari is de koers met 10% afgenomen. Bijna €30 afwaardering van het maartcontract. Tegelijkertijd laten de fysieke tarweprijzen – de spotprijzen – een heel ander beeld zien. Hoe kan het dat deze prijzen tegendraads bewegen?
11 Februari 2022
haven tarwe

Analyse Granen

Tarwe zoekt het hogerop, maar kopers blijven weg

De prijs van tarwe op de Matif in Parijs heeft de bodem gevonden en werkt aan herstel. Ook vandaag (7 februari) is dat in de koers terug te zien. Bij gebrek aan nieuws uit het oosten (Oekraïne) en westen (VS) moet de markt op zoek naar nieuwe feiten die de koers kunnen duiden. Wat zorgt voor de groene cijfers?
7 Februari 2022

Marktflits Granen

Tarwekoers heeft de bodem bereikt en herstelt

Na een forse koersdaling van bijna €30 heeft de koers van tarwe in Europa de bodem bereikt en kan voorzichtig omhoog gekeken worden. Wat kunnen we in deze fase van de markt verwachten?
7 Februari 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief