Dossier | Dossier Afrikaanse varkenspest

René Veldman

Interview René Veldman

Varkensproductie krimpt, maar er is wél toekomst

De Rabobank publiceerde recent een rapport over de gevolgen van Afrikaanse varkenspest (AVP) voor de Europese varkensmarkt. Hoewel het logisch is dat er veel aandacht is voor de kortetermijneffecten, kan de aanwezigheid van AVP zorgen voor structurele productie verschuivingen én krimp binnen Europa. We spraken met René Veldman, sectormanager Food & Agri, over het rapport waarvan vandaag (25 november) de Nederlandse versie verschijnt, en de implicaties voor onder andere ons eigen land.
25 November 2021
afrikaanse varkenspest wild zwijn

Nieuws Varkens

'Verspreiding AVP richting westen moeilijk te stoppen'

Een combinatie van factoren maakt dat de bestrijding van Afrikaanse varkenspest (AVP) op Europees grondgebied moeizaam verloopt. Het zal lastig worden verdere verspreiding richting het westen te stoppen. Dat zegt Zygmunt Pejsak, een van Europa's meest ervaren professoren op gebied van de bestrijding van AVP.
23 November 2021
varkenshouderij varkens

Inside Varkens

Met AVP besmet bedrijf houdt varkens op 4 locaties

Het bedrijf dat gister positief testte op Afrikaanse varkenspest (AVP) betreft een locatie van een familie onderneming met varkens op meerdere locaties. Dat maakte de landbouwminister van Mecklenburg - Vorpommern, Till Backhaus, vanmorgen bekend op een persconferentie waarin hij een toelichting gaf op de uitbraak van de virusziekte op een vleesvarkensbedrijf.
16 November 2021
afrikaanse varkenspest

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP slaat toe op Duits vleesvarkensbedrijf

Op een groot vleesvarkensbedrijf in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is Afrikaanse varkenspest (AVP) geconstateerd. Daarmee dringt de dierziekte door tot de kern van de varkenssector in Duitsland. Alle dieren zijn intussen geruimd.
16 November 2021
Danish Crown

Nieuws Varkens

Danish Crown weigert alweer nieuwe leveranciers

Deense slachthuizen komen op het moment niet meer door het grote aanbod vleesvarkens heen. De grootste slachterij van het land, Danish Crown, ziet daarom geen kans om nieuwe leveranciers toe te laten.
10 November 2021
rusland

Nieuws Varkens

Varkensvleesgigant Rusland getroffen door AVP

Miratorg, de grootste varkensvleesproducent van Rusland, is weer getroffen door een uitbraak van Afrikaanse varkenspest op een van haar bedrijven.
27 Oktober 2021
varkens wildzwijn zwijn afrikaanse varkenspest

Inside Varkens

Grote sprong westwaarts voedt angst voor AVP

Opnieuw een forse tegenvaller bij de bestrijding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. De ziekte is vastgesteld bij een wildzwijn in de omgeving van Meißen in de deelstaat Sachsen, ten westen van Dresden. Dat is ruim 60 kilometer buiten de bestaande afgezette zones en voedt de angst dat het virus mogelijk al verder verspreid is dan gedacht.
14 Oktober 2021
varkens varkenstransport

Nieuws Varkens

Heropening Chinese grens voor Duits varken ver weg

De Duitse staatssecretaris van Landbouw, Uwe Feiler, heeft afgelopen vrijdag (10 september) gezegd dat de gesprekken met China over het opheffen van de importban voor Duits varkensvlees moeizaam verlopen.
14 September 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief