Dossier | Droogte 2018

akkerbouw regen nat perceel overstroming neerslag

Opinie Robert de Vries

Het begin van een nieuwe El Niño

Voor de kust van Peru in de Grote Oceaan begint het zeewater op te warmen. Het lijkt er op dat er een nieuwe El Niño begint. Langs de evenaar (in de oostelijke Grote Oceaan) komt in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van doorgaans koel zeewater voor. En die is van invloed op het weer in grote delen van de wereld, waaronder Europa.
29 November 2018
aardappelen droogte voorjaar groeiseizoen

Nieuws Droogte

Begint nieuwe seizoen met groot watertekort?

Terwijl het momenteel regent, berichten de waterbeheerders in Nederland over een groot watertekort in de bodem. Als er geen natte winter komt, dan zal het nieuwe seizoen met een groot watertekort starten.
29 November 2018
Minister Ministerie Schouten landbouwminister Carola Schouten

Nieuws Droogte 2018

Schouten onderzoekt risicobeheersing droogte

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) onderzoekt de mogelijkheid om, naast de brede weersverzekering, te kijken naar diverse instrumenten om de risico's als gevolg van extreme weersomstandigheden te beheersen. Dat schrijft de minister vrijdag 23 november in een Kamerbrief.
23 November 2018
euro valuta dollar betalen

Nieuws Inkomensraming

Droogte hakt nog dieper in op boereninkomen

De droogte van 2018 heeft de inkomensverschillen tussen de bedrijven groter gemaakt, zo blijkt uit een nieuwe quickscan van Wageningen Economic Research (WUR). Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakte dit vrijdag 23 november bekend in een Kamerbrief. 
23 November 2018
aardappelen akkerbouw droogte beregening

Nieuws Brede weersverzekering

Verlies voor Vereinigte Hagel door droogte

Verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel moet dit jaar voor het eerst meer schade gaan uitbetalen dan dat er aan premie binnen is gekomen. Dit heeft te maken met het feit dat er dit seizoen vaak beroep is gedaan op de brede weersverzekering.
21 November 2018
gras grasland melkveebedrijf koeien weidegang grazen

Nieuws Droogte 2018

Zweedse veehouder krijgt steun van overheid

De regering in Zweden heeft besloten om bijna €39 miljoen uit te keren aan de schapen-, runder- en melkveehouderijen. Dit doet zij naar aanleiding van de droogte van afgelopen zomer. Ook zijn er diverse voorstellen gedaan voor verdere steun in 2019.
6 November 2018
Denemarken

Achtergrond Grondprijzen

Waarom Deense boeren crisis nog niet te boven zijn

Boerenbedrijven in Denemarken groeien snel, maar zijn veelal zwaar gefinancierd. Het gros van deze leningen is afgesloten tegen variabele percentages. Dit betekent dat de rentelasten snel kunnen stijgen. Daarbij komt de droogte van afgelopen zomer en de dalende grondprijzen. Kortom: de Deense boeren zijn de crisis nog niet te boven.
30 Oktober 2018
akkerbouw droogte beregening

Nieuws Droogte

Droogte blijft ook in 2019 een (groot) probleem

Droogte wordt ook in 2019 in sommige gebieden een (groot) probleem, zo meldt Waterschap Rijn en IJssel 29 oktober. Het neerslagtekort is in hun gebied zo groot dat de situatie zich deze winter en volgend voorjaar niet zal kunnen herstellen. Dat is althans de verwachting.
29 Oktober 2018

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox