Dossier | Gewasbescherming

gewasbescherming uien Gewastour2020

Nieuws Gewasbescherming

Certis Europe en Belchim bundelen de krachten

Certis Europe en Belchim Crop Protection gaan samen verder onder de naam Certis Belchim. Dat heeft het Japanse moederbedrijf van beide bedrijven, Mitsui and Co Ltd, gisteren bekendgemaakt. Mark Watham die de ondernemingen nu ook leidt, wordt de CEO van Certis Belchim B.V.
25 Maart 2022
spuiten uien

Nieuws Gewasbescherming

Fandango toch beschikbaar voor uienteelt

Het is producent Bayer gelukt om de fungicide Fandango toegelaten te krijgen voor de uienteelt dit seizoen met behulp van een mineure wijziging. De uiensector vreesde voor grote problemen bij de ziektebestrijding in uien door het wegvallen van Fandango.
21 Maart 2022
Glyfosaat Roundup Agrifoto3

Nieuws gewasbescherming

Toelating glyfosaat steeds verder in het gedrang

Een totaalverbod op de herbicide glyfosaat is in Duitsland per eind 2023 definitief. Dat heeft de landsregering besloten. Al meer dan een jaar wordt er gewerkt aan het verbieden van de werkzame stof. Dat maakt de toekomst voor het middel in andere Europese landen ook erg onzeker.
15 Maart 2022
gewasbescherming uien Gewastour2020

Nieuws Gewasbescherming

Fandango mogelijk toch beschikbaar in uienteelt

Bayer CropScience werkt aan een mogelijkheid om de fungicide Fandango voor komend seizoen toch beschikbaar te krijgen in Nederland voor uienteelt. Door een nieuwe aanvraag in te dienen bij het Ctgb kan een vrijstelling van 120 dagen worden verleend. Een besluit hierover is nog niet genomen.
25 Februari 2022
opslag gewasbescherming Agrifoto2 middelen

Achtergrond Gewasbescherming

Dit moet je weten over het tekort aan glyfosaat

Een brief waarin chemieconcern Bayer waarschuwt voor problemen met de levering van glyfosaathoudende middelen, door een mechanisch defect bij een toeleverancier van één van de grondstoffen voor deze actieve stof, lekte eerder deze week uit. De gevolgen voor de beschikbaarheid in Nederland van glyfosaat blijven volgens insiders voor het aanstaande voorjaar vooralsnog beperkt, blijkt na rondvraag van Boerenbusiness.
17 Februari 2022
gewasbescherming Glyfosaat Roundup Agrifac Veldspuit

Nieuws Gewasbescherming

Beschikbaarheid glyfosaat dit voorjaar in het gedrang

Bayer verwacht leverproblemen met herbiciden waar de werkzame stof glyfosaat in zit. Het gaat dan hoofdzakelijk om het bekende RoundUp. Eén van de ingrediënten van glyfosaat is niet leverbaar en dat raakt de productie. Dit heeft het gewasbeschermingsmiddelenbedrijf vandaag (14 februari) bekendgemaakt.
14 Februari 2022
gewasbescherming Gewastour2020

Nieuws Uien

Schimmelbestrijding uien nu echt kritisch

Bayer Crop Science maakt bekend problemen te hebben met de productie en levering van de fungicide Fandango. Het middel is dit jaar niet beschikbaar. Dat komt op een uiterst ongelukkig moment nu het pakket voor schimmelbestrijding in de uienteelt zwaar onder druk staat. Bayer ziet een mogelijkheid om toch te kunnen leveren, maar die wordt gedwarsboomd.
3 Februari 2022

BB TV Cor Pierik

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

De Nederlandse landbouwsector gebruikt volgens het meest recente CBS-onderzoek uit 2020, 5 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen op jaarbasis. Is dat nou veel of weinig? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd Landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14 Januari 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox