Dossier | Gewasbescherming

spuiten gewasbescherming Glyfosaat Onkruidbestrijding Agrifoto2

Achtergrond CBS

Nederlandse boer gebruikt minder gewasbescherming

De Nederlandse landbouw gebruikte in 2020 net iets minder dan 5 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen (GBM) zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Het totale gebruik van GBM's is daarmee 11% gedaald ten opzichte van de vorige meting in 2016.
29 December 2021
suikerbieten

Opinie Pascal Philipsen

Weg met de labels als gangbaar en biologisch

Ik heb grote moeite met de labels 'gangbaar/regulier' en 'biologisch' in onze sector. Ik pleit ervoor om deze vorm van hokjesgeest overboord te gooien. Weg ermee.
13 December 2021
gewasbescherming Veldspuit

Analyse Gewasbescherming

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Akkerbouwers zijn inmiddels gewend dat ieder jaar cruciale gewasbeschermingsmiddelen uit de kast verdwijnen. Het jaar 2022 is geen uitzondering. Vooral de uienteelt krijgt het zwaar op het gebied van schimmel- en insecticidebestrijding. Daarbij neemt het aantal aanvullende eisen toe en stijgt de kostprijs fors. We zetten de veranderingen voor 2022 en 2023 op een rijtje.
2 December 2021
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Roundup Agrifoto

Inside ADAMA

'Beschikbaarheid grootste zorg bij gewasbescherming'

De energieprijzen en dan vooral die van aardgas en elektriciteit zijn extreem gestegen de laatste maanden. Bij de gevolgen voor de landbouw wordt vooral gesproken over de stijging van de kunstmestprijs. Maar de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt hebben ook flinke gevolgen voor de gewasbeschermingsmiddelen (GBM's).
28 Oktober 2021
opslag gewasbescherming Agrifoto2 middelen

Inside Gewasbescherming

Volgt gewasbescherming de prijs van kunstmest?

Bij de gevolgen van de energiecrisis voor de landbouw wordt veel gewezen op de stijgende kunstmestprijzen. Maar minstens zo relevant zijn de ontwikkelingen op markt voor gewasbeschermingsmiddelen (GBM), eveneens een relatief energie intensieve sector.
22 Oktober 2021
aardappelen spuiten driftreductie Agrifoto2 Luchtondersteuning

Aangeboden door ASA

Gebruik gewasbescherming anno 2021

De publieke opinie ten opzichte van gewasbescherming verandert. Toenemende wet- en regelgeving en steeds grotere weersextremen bij het telen van gewassen. Een greep uit de uitdagingen waar je als teler anno 2021 mee te maken krijgt op het gebied van gewasbescherming. 
21 Oktober 2021
Bayer

Aangeboden door Bayer CropScience

‘Alle middelen nodig om Alternaria te beteugelen’

'De focus van aardappeltelers lag dit seizoen nadrukkelijk bij de bestrijding van Phytophthora. Maar dat betekent niet dat je Alternaria maar een beetje op z’n beloop kunt laten. Integendeel: Alternaria komt - ondanks de relatief lage zomertemperatuur - behoorlijk veel voor in de gewassen. En niet zelden veroorzaakt dat flinke schade. '
13 Oktober 2021
peen Nationale Peen Manifestatie

Aangeboden: Nationale Peen Manifestatie

'Echt een middag van, voor en door de peensector'

De tweede editie van de tweejaarlijkse Nationale Peen Manifestatie wordt dit jaar gehouden op 6 oktober 2021 van 12.30 tot 18.00 uur. Deze keer is het evenement bij WUR-Open teelten (voorheen PPO) in Lelystad. Tijdens de manifestatie laten 20 toonaangevende bedrijven in de sector de belangrijkste ontwikkelingen binnen de peenwereld zien.
1 Oktober 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief