Dossier | Dossier Stikstofcrisis

natuur

Achtergrond Stikstof Stemming

Plaagdassen maken natuurregels buigzaam

Terwijl de politiek bestuurlijke carrousel weer doordraait en al pratend en overleggend naar nieuw houvast zoekt, nam minister Piet Adema (LNV) deze week even de tijd om naar een gewoon menselijk signaal te luisteren. Even mond dicht en signaal ontvangen. Hem werd het boekje 'Hartenkreten van boeren en plattelanders aan de politiek' aangeboden, door twee melkveehoudsters en een 'betrokken burger'.
Vrijdag 17:42 uur
Diederik Samsom

Achtergrond Stikstof

Samsoms tegenstrijdige stikstofoptredens

Diederik Samsom moet een haat-liefde relatie hebben met het stikstofdossier. De rechterhand van Frans Timmermans, plaatsvervangend voorzitter van de Europese Commissie, stond aan de wieg van de PAS-wetgeving, die sinds 2019 zoveel stikstof-ellende heeft opgeleverd. Samsom deed dat samen met onder meer oud-CDA Kamerlid Ger Koopmans, Lutz Jacobi, Sharon Dijksma en LTO’er Siem Jan Schenk. Samson is nu ook mede degene die een harder alternatief wil doorduwen.
Woensdag 15:00 uur
binnenhof tweedekamer

Open brief Sieta van Keimpema

Landbouwakkoord zit de democratie in de weg

Veel reacties op het besluit van de Dutch Dairymen Board (DDB) om zich terug te trekken van de Sectortafel Melkveehouderij en Kalverhouderij, schrijft voorzitter Sieta van Keimpema in een open brief. Veel steunbetuigingen. En – natuurlijk - ook kritiek. 'Want waarom nu, liggen er met de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer geen prachtkansen', stellen critici?  
Dinsdag 16:45 uur
rechtspraak rechtbank rechtzaak

Nieuws Stikstof

Zaak tegen stikstofmodel Aerius met jaar vertraagd

De Stichting Stikstofclaim (SSC) moet voor een uitspraak over rekenprogramma Aerius een bodemprocedure aanspannen. De rechtbank in Den Haag heeft zich in kort geding onbevoegd verklaard voor het doen van een uitspraak.
Dinsdag 15:20 uur
melkveebedrijf koeien

Achtergrond Stikstof

Partijen aan landbouwtafel slijpen de messen

De enorme verkiezingswinst van de BBB tijdens de Provinciale Statenverkiezingen versterkt de onderhandelingspositie van de boerenpartijen aan de tafels van het overleg over een landbouwakkoord. Zo roept LTO vandaag op tot een 'essentiële koerswijziging'. Ook Agractie voelt de steun van de politieke aardverschuiving en wil enkel een akkoord als dat 'een goed akkoord' is. Voor DDB was de verkiezingsuitslag zelfs reden om uit het overleg te stappen.
Dinsdag 12:35 uur
stop

Nieuws Politiek

DDB uit landbouwakkoord om statement te maken

De Dutch Dairymen Board (DDB) is uit het overleg om te komen tot een landbouwakkoord gestapt om ruimte te geven aan de nieuw verkozen volksvertegenwoordigers van BBB in de provincies en de Eerste Kamer. DDB zat aan de sectortafel Melkveehouderij en Kalverhouderij.
20 Maart 2023
stikstof

Achtergrond Stikstof Stemming

The day after BBB is weer dezelfde Landbouwtafel

De dag na de Provinciale Statenverkiezingen en na de eclatante overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) was er gewoon weer een Landbouwtafel-overleg. Met volgens deelnemers de gewone gesprekken en bekende inzet. Discussies gingen in het bijzijn van minister Hugo de Jonge onder meer over de inzet van het voorkeursrecht van de overheid om gronden te kunnen verwerven.
17 Maart 2023
kunstmest mest

Nieuws Mest

Kalkstikstof lijkt serieuze methaanremmer

Toevoeging van calciumcyanamide (kalkstikstof) aan mest kan tot 99% reductie van de methaanuitstoot van mest leiden. Dit is vastgesteld door een drietal Duitse onderzoekers aan de universiteit van Bonn.
16 Maart 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox