Shutterstock

Nieuws Broeikasgassen

Scherpe daling CO2-prijs door coronamaatregelen

7 Mei 2020 - Erik Colenbrander

De pijs van CO2 laat een scherpe daling zien als gevolg van de coronamaatregelen, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De CO2-prijs die gehanteerd wordt binnen de Europese emissiehandel, daalde in 2020 met 29%.

De prijs van CO2 daalde van circa 24 euro per ton begin januari naar minder dan 17 euro per ton in de tweede helft van maart. De daling zette in op 12 maart, de dag na de verklaring van de World Health Organization dat de uitbraak van corona een pandemie is.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in een persbericht over de broeikasgassenuitstoot door de jaren heen. De scherpe daling is een reactie op de verwachting dat de economie door corona in een wereldwijde recessie zal komen. De trendbreuk komt op een moment dat in de agrarische sector de eerste initatieven om CO2 te beprijzen en te verhandelen van de grond komen.

Verband met recessie
Ook eind 2008, tijdens de financiële crisis, daalde de CO2-prijs flink. Toen in vijf maanden zelfs met 61 procent. Dit hangt samen met de verwachting op de financiële markten dat de industriële productie en energieverbruik gaan dalen in tijden van economische recessie. Een lagere verwachte uitstoot leidt tot een kleinere vraag naar emissierechten.

In april dit jaar krabbelde de CO2 prijs weer iets op, maar het CBS plaatst de kanttekening dat het nog te vroeg is om te duiden wat dit zegt over de trend op lange termijn. Normaal gesproken zorgt een lagere CO2-prijs voor een kleinere financiële prikkel om te investeren in maatregelen om de uitstoot te verminderen.

Doelstellingen 2020 en 2030
In Nederland geldt vanwege het Urgenda-arrest de doelstelling om in 2020 een broeikasgasuitstoot te hebben die minimaal 25 procent onder het niveau van 1990 ligt. In 2019 was de uitstoot 18 procent lager dan in 1990. De doelstelling voor 2020 wordt gehaald als de uitstoot in 2020 minstens 16,3 megaton CO2-equivalent lager is dan in 2019.

Voor 2030 beoogt de regering met het Klimaatakkoord een reductie van 49 procent ten opzichte van 1990 te halen. Voor dit doel is de komende 11 jaar een afname van 70 megaton CO2-equivalent nodig. Tussen 1990 en 2019 is een afname van 39 megaton CO2-equivalent gerealiseerd. Deze daling kwam voor het overgrote deel voor rekening van de niet-CO2-broeikasgassen methaan, lachgas en de zogeheten F-gassen. De emissie van deze gassen halveerde tussen 1990 en 2019.

Stilstand agrarische sector
De emissie van CO2 is in deze periode nagenoeg gelijk gebleven. Alles bij elkaar opgeteld (methaangas, lachgas en kooldioxide) daalde de CO2 uitstoot door de agrarische sector sinds 2008 nauwelijks meer. Ten opzichte van vorig jaar daalde de CO2 uitstoot in Nederland met 3%. Maar dat was niet te danken aan de agrarische sector. Vooral de elektriciteitsproducenten wisten hun CO2 uitstoot te reduceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden