Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Alleen oorlog was grotere klap voor energiemarkt

13 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Dit jaar neemt de vraag naar energie in de wereld volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) naar verwachting met 6% af. Dat is de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog.

De berekende uitstoot van CO2 pakt vermoedelijk zelfs bijna 8% lager uit. 2020 stevende aanvankelijk af op een record qua energieverbruik, waarin de grens van 100 miljoen olievaten per dag werd geslecht. Maar, in de periode tussen half maart en half mei 2020 daalde de vraag naar olie naar het niveau van 2012: minder dan 90 miljoen vaten per dag.

Ook de internationale gasmarkten werden hard geraakt en leveren volgens het IEA ongeveer 4% in. Twee keer zo veel als tijdens de internationale financiële crisis van 2008-2009. De daling van de vraag naar gas is in Europa met 7% relatief groot vergeleken met gasmarkten in andere werelddelen.

Sleutelrol China
De Chinese energievraag oogt door de vroege klap uiteindelijk het minst geraakt, hoewel het wegvallen van de internationale vraag naar sommige van de Chinese exportproducten ook de uitwerking niet mist. Het Belt & Road-project tussen Europa en China, ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd, kan in de knel komen wanneer getroffen landen moeite krijgen met het terugbetalen van leningen en de politieke weerslag hiervan op China steeds groter wordt.

Afbouw steunmaatregelen
Of het ingezette herstel van de economie sinds half mei, toen de eerste versoepeling van de coronamaatregelen plaatsvond, doorzet hangt af van het beheersen van het aantal dagelijkse coronabesmettingen en de ontwikkeling van medicijnen.

Food& Agri directeur Carin van Huët van de Rabobank zegt over het voorzichtige economisch herstel in de nieuwste prognoserapportage voor het derde kwartaal van 2020:  "Sectoren die een positieve omzetontwikkeling laten zien zijn de uitzonderingen. Nu we enkele maanden verder zijn wordt het nog duidelijker dat de coronacrisis een economische recessie creëert."

Volgens Van Huet is het te danken aan de maatregelen van ondernemers, overheid, verhuurders, leveranciers en banken dat er nog geen grootschalige faillissementsgolf zichtbaar is. De Rabobank raadt de overheid aan de steunmaatregelen niet in 1 keer te beëindigen, om te voorkomen dat ondernemers achterblijven in een depressie. Van Huet: "We moeten samen een geleidelijke overgang faciliteren naar een samenleving waarin het mogelijk is om afstand te houden én waarin voldoende ruimte is om te ondernemen."

Volledig herstel dit jaar uit beeld
Gezien deze prognose ligt het niet voor de hand dat de energiemarkt in het derde en vierde kwartaal volledig herstelt van de coronacrisis. Het is immers een wetmatigheid dat de energiemarkt meebeweegt met de economische ontwikkelingen. Hoe meer economische groei, hoe hoger het energieverbruik en omgekeerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden