Shutterstock

Nieuws Energie

Corona en hitte deren energiesector niet

21 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

Mede door het gebruik van airco's is de gasprijs de laatste weken met 10 tot 20% gestegen. De olieprijs laat onveranderd nauwelijks prijsschommelingen zien.

Dat heeft volgens analisten te maken met de snelle stijging die plaatsvond nadat de oliemarkt in elkaar klapte door de coronacrisis dit voorjaar.

Olieprijs aan de hoge kant
Het olieprijsniveau dat daarna werd bereikt is aan de hoge kant, zeggen analisten. Ook al heeft dit niveau zich al wekenlang gehandhaafd. Vertaald in de prijs van landbouwdiesel ongeveer €0.90 (exclusief kwantum-en ledenkortingen).

De coronacrisis is namelijk nog lang niet voorbij en de recessiecijfers zijn erger dan ooit. Anderzijds wekt het uitblijven van een nieuwe coronagolf in China vertrouwen in een doorgaand herstel van de economische groei wereldwijd. De laatste maanden is dit al voorzichtig ingezet, zeker ook in Europa. Dat kan zich ook vertalen in toenemende energie vraag.

Energiesector niet in recessie
Nederlandse energiemaatschappijen hebben bovendien als enige economische sector het eerste halfjaar van 2020 ondanks de coronacrisis niet ingeleverd. Ze zijn zelfs licht gegroeid in bruto binnenlands product. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die ook laten zien dat de agrarische sector veel minder snel is gekrompen dan andere sectoren, zoals de horeca, het toerisme en de (commerciële) zorg.

Investeren in duurzame energie is blijkbaar lonend. Volgens een uitgebreid onderzoek van energiemaatschappij Vattenfall in zeven Europese landen blijkt dat de consument zich namelijk nog meer zorgen maakt over klimaatverandering dan over epidemieën zoals corona. De overweldigende augustus hittegolf van dit moment onderstreept dit gevoelen eens te meer.

Minder zonne- en meer windenergie
Maar aan de ongekende augustus hittegolf, met vandaag als klap op de vuurpijl een recordhoge minimumtemperatuur voor augustus, komt dit weekend een eind. Dat betekent dat de vraag naar elektriciteit voor airco's weer zal inzakken. Bovendien kan het aanbod van windenergie de komende weken weer gaan toenemen. Al worden er niet direct herfststormen verwacht met een gemiddelde windkracht 5, zoals in februari dit jaar. Windenergie legt als het er op aankomt veel meer gewicht in de schaal op de markt voor duurzame energie dan de stroomproductie van zonnepanelen, hoe snel deze vorm van energieproductie ook groeit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs zet duidelijke stap omlaag

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden