Shutterstock

Nieuws Energie

Corona en hitte deren energiesector niet

21 Augustus 2020

Mede door het gebruik van airco's is de gasprijs de laatste weken met 10 tot 20% gestegen. De olieprijs laat onveranderd nauwelijks prijsschommelingen zien.

Dat heeft volgens analisten te maken met de snelle stijging die plaatsvond nadat de oliemarkt in elkaar klapte door de coronacrisis dit voorjaar.

Olieprijs aan de hoge kant
Het olieprijsniveau dat daarna werd bereikt is aan de hoge kant, zeggen analisten. Ook al heeft dit niveau zich al wekenlang gehandhaafd. Vertaald in de prijs van landbouwdiesel ongeveer €0.90 (exclusief kwantum-en ledenkortingen).

De coronacrisis is namelijk nog lang niet voorbij en de recessiecijfers zijn erger dan ooit. Anderzijds wekt het uitblijven van een nieuwe coronagolf in China vertrouwen in een doorgaand herstel van de economische groei wereldwijd. De laatste maanden is dit al voorzichtig ingezet, zeker ook in Europa. Dat kan zich ook vertalen in toenemende energie vraag.

Energiesector niet in recessie
Nederlandse energiemaatschappijen hebben bovendien als enige economische sector het eerste halfjaar van 2020 ondanks de coronacrisis niet ingeleverd. Ze zijn zelfs licht gegroeid in bruto binnenlands product. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die ook laten zien dat de agrarische sector veel minder snel is gekrompen dan andere sectoren, zoals de horeca, het toerisme en de (commerciële) zorg.

Investeren in duurzame energie is blijkbaar lonend. Volgens een uitgebreid onderzoek van energiemaatschappij Vattenfall in zeven Europese landen blijkt dat de consument zich namelijk nog meer zorgen maakt over klimaatverandering dan over epidemieën zoals corona. De overweldigende augustus hittegolf van dit moment onderstreept dit gevoelen eens te meer.

Minder zonne- en meer windenergie
Maar aan de ongekende augustus hittegolf, met vandaag als klap op de vuurpijl een recordhoge minimumtemperatuur voor augustus, komt dit weekend een eind. Dat betekent dat de vraag naar elektriciteit voor airco's weer zal inzakken. Bovendien kan het aanbod van windenergie de komende weken weer gaan toenemen. Al worden er niet direct herfststormen verwacht met een gemiddelde windkracht 5, zoals in februari dit jaar. Windenergie legt als het er op aankomt veel meer gewicht in de schaal op de markt voor duurzame energie dan de stroomproductie van zonnepanelen, hoe snel deze vorm van energieproductie ook groeit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardgas

Europese gasprijs op weg naar record

Analyse Olie

Olie doet een jas uit door onverwachte voorraad

Analyse Aardgas

Stevige concurrentie tussen Europa en Azië om LNG

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief