Shutterstock

Nieuws Energie

Wie maakt er wél ruimte voor duurzame energie?

11 September 2020 - Jeannet Pennings - 5 reacties

Groene energie is essentieel, maar mag niet ten koste gaan van de natuur. Dat statement brengen natuurorganisaties onder de aandacht in een brief aan de verantwoordelijke ministers. Waar is er wel ruimte voor 11.000 hectare zonnepanelen en honderden windmolens?

Ruim een jaar geleden werd het Nederlandse Klimaatakkoord gepresenteerd met daarin de plannen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Eén van de onderdelen is dat 30 zogenoemde energieregio's onderzoeken waar en hoe het best duurzame energie op land opgewekt kan worden. Nu die contouren zichtbaar worden, blijken natuurgebieden op grote schaal benoemd te zijn als mogelijke plaatsingslocatie voor zonnepanelen en windmolens.

Het leidt tot grote frustratie bij organisaties als Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland. 'We kunnen geen slechtere keuze maken. Natuur, landschap en biodiversiteit in ons land staan al enorm onder druk.' Natuurorganisaties stuurden eind augustus een gezamenlijke brief aan de ministers Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Ollongren (Binnenlandse Zaken). De boodschap daarin is duidelijk: 'Groene energie die ten koste gaat van de natuur is niet groen.'

Oppervlakte nodig voor zon en wind
Een aanzienlijk deel van de hernieuwbare energie die volgens het klimaatakkoord nodig is, moet op land worden opgewekt. Bij 100% windenergie zou het gaan om 400 à 600 grote windturbines (100 tot 200 meter hoog) of 750 à 1.000 kleinere windturbines. Bij 100% zonne-energie zou het neerkomen op 9.000 tot 13.500 hectare aan zonnepanelen. 'Met de enorme druk op de ruimte in Nederland is dat geen gemakkelijke opdracht', schrijven de natuurorganisaties.

Niemand lijkt een windmolen of zonnepark in zijn achtertuin te willen hebben. 'Het risico daarvan is dat een vlucht naar voren wordt ingezet door (beschermde) natuur aan te gaan wijzen als bouwlocaties. De natuur als afvoerputje', schrijven de organisaties. Zij doen een dringend beroep op de overheid om natuurgebieden zoveel mogelijk te vermijden als locatie voor de opwekking van energie. Plekken waar al veel menselijke activiteit plaatsvinden zijn beter te combineren met duurzame energie. Daarbij wordt onder meer gedoeld op daken, bedrijventerreinen en langs snelwegen.

Slimme functiecombinaties
Daarnaast willen natuurorganisaties dat de overheid in kaart brengt wat de effecten zijn van de huidige plannen op natuurwaarden en dat dit zwaar meegewogen wordt. Zorgvuldige afwegingen en slimme functiecombinaties, zijn volgens hen nodig. 'Wij zien bijvoorbeeld mogelijkheden voor klimaatbuffers in combinatie met duurzame energie. Maar denk ook aan natuurlijke landwaterovergangen in het IJsselmeergebied. Dat is in het belang van bijzondere planten en dieren, en daarmee in het belang van ons allemaal.'

Agrarisch aandeel
Of daarmee ook kostbare agrarische grond gezien wordt als potentiële locaties om wind- en zonneparken te huisvesten is de vraag. Feit is wel dat Nederlandse boeren een steeds belangrijker aandeel hebben in het opwekken van zonne-energie, hetzij op land hetzij op daken. Vorig jaar was een toename van 50% te zien in de opgewekte zonne-energie ten opzichte van 2018.

Die trend zal zich komende jaren doorzetten. In heel Nederland (niet alleen door agrarische ondernemers) is in 2020 tot nu toe 50% meer zonne-energie opgewekt als in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit recente data van Energieopwek.nl. Samen met windenergie zorgt zonne-energie nu voor bijna 20% van de Nederlandse elektriciteitsvraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Boerenverstand 13 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10889140/wie-maakt-er-w-eacute-l-ruimte-voor-duurzame-energie]Wie maakt er wél ruimte voor duurzame energie?[/url]
Laten we eerst eens inhoudelijk ingaan op haagse nieuwslezers:
Alle boeren moeten precies vertellen wat ze uitstoten:

Echter: vergunningsvrij tot 10.000 kilo stikstof voor lobbyisten.

Zonder informatie geen Democratie, zolang dergelijke artikelen flauwekulmanagers in de lucht houden word alles in dit land weggegeven en plunderen we onze welvaart door te investeren in zaken die we al lang hebben. Thuiswerken loste stikstofprobleem en fileprobleem op, Thoriumcentrale Petten word kort gehouden met onderzoeksubsidie totdat lobbyisten hun akkoord geven.

laat ons boerenverstand spreken, te gek voor woorden

https://youtu.be/P5pjiNV0nIk
info 13 September 2020
Het verbaast me niets dat al die organisaties weer tegen zijn, maar ze moesten zich diep schamen . Want zij doen bijna niets aan energie productie en zeggen veel co2 vast te leggen met hun natuur, ik moet het nogmaals noemen dat 1 ha bos 8000 kg en 1 ha heide 3000 kg per jaar vast legt. Terwijl dat 1 ha mais en of bieten 6 tot 12 x de hoeveelheid per jaar vast legt nm. 45000 kg per ha per jaar zelfs grasland heeft een capaciteit van 34000 kg per jaar wat zelfs het hele jaar doorgaat , een bos verliest in de herfst zijn bladeren en is de opname dan naar 0 gedaald in de wintertijd. Dan de subsidies die een boer ontvangt, hij brengt daarvoor voedsel op de markt waar wij als mens van leven, maar deze organisaties ontvangen ook veel subsidies en doen er helemaal niks voor , je mag zelfs niet eens over hun grond lopen terwijl boeren hun grond beschikbaar stellen voor bv. een klompenpad . Boeren zijn nu al voor een deel producenten van energie bv. zonnecollectoren op hun daken, windmolens op het land. Wat doen zij en hebben ze al gedaan helemaal niks, en dan deze taal gewoon onbeschoft tuig ik kan er geen andere woorden voor vinden, De boer moet alles pikken in dit land zij worden elk jaar al met 10000 ha kleiner door allerlei inpikkkers
Kjol 13 September 2020
Groene energie die ten koste gaat van de natuur is niet groen.'

Nee dat klopt maar het is wel goed voor het milieu, zo kan ik er nog wel meer bedenken. Ze praten naar wat ze willen horen.
Kees 13 September 2020
info, amen

Wederom het huiswerk overdoen van roverheid.

We moeten terug naar de Realiteit en de afscheid nemen van de krankzinnige, ultra linkse weg van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, zonder referenda in huidige staat van beleg.

Ik pleit voor naamsvermelding op een feitensite van iedere minister van gemaakte blunders en vaststaande feiten die in de digitale wereld momenteel verdwijnen als sneeuw voor de zon als hun wachtgeld regeling is afgelopen om terug te komen als burgemeester.

Er zijn wetenschappers die zich diep schamen voor dit land als ze in Amerikaans verbrand bos uit moeten leggen dat wij dit gebruiken als sprokkelhout voor Hollandse biocentrale's of in een gekapt regenwoud voor palmbomen:

https://www.volkskrant.nl/economie/subsidie-voor-biomassa-financiert-de-verwoesting-van-het-oerbos~b745774f/

Zij worden door subsidie de mond word gesnoerd, denk aan Guus Berkhout, emeritus professor in geofysica, mensen die zich bezig houden met de Realiteit en deze niet mogen uitspreken kunnen de boeren tot steun zijn!

https://clintel.nl/


We moeten af van energieverslindende G5 op iedere hoek van de straat, track and trace, sprokkelhout verbranden om het klimaat terug te veranderen.

Politiek anno 2020: kleuterschoolwerk buiten regerend Europa: van Zwarte Pietendiscussie tot Grapperhause klad in dood door corona beleid, a-so-ciaal aldus nieuwslezer dan rut je toch lekker zelf op en meer of minder rechtzaken, hoe diep kan dit land zinken...
Rien 13 September 2020
plannen zijn ondoordacht en lijken meer op een Europees dictee van haagse nieuwslezers die multicultuur uitoefenen in de tijd die ze bezig zouden moeten zijn met het landsbelang in plaats van cultuurverraad en bijbehorend totale verval van normen en waarden in dit land, uit te drukken in het aantal steekpartijen: het werkelijke nieuwe normaal
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Gasprijs zet duidelijke stap omlaag

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden