Shutterstock

Nieuws Energie

Tekort transportcapaciteit op energiemarkt houdt aan

24 September 2020

Het huidige tekort aan transportcapaciteit in de elektriciteitsnetten zal de komende 5 tot 10 jaar nog aanhouden. Dat blijkt uit een toetsing van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Met de groeiende vraag neemt de problematiek de komende jaren naar verwachting verder toe.

Op meerdere plaatsen in de elektriciteitsnetten is momenteel sprake van een tekort aan transportcapaciteit. Netbeheerders Liander, Enduris, Enexis en TenneT kunnen niet alle investeringen die noodzakelijk zijn voor de oplossing, tijdig realiseren. Dat kan de voortgang van de energietransitie vertragen, constateert de ACM.

Zorgelijke situatie
Met ingang van 2020 toetst de ACM de investeringsplannen die netbeheerders van elektriciteits- en gasnetwerken elke 2 jaar moeten maken. In de plannen staat welke investeringen in de netwerken nodig zijn om te voldoen aan de toekomstige energievraag.

In een brief aan de minister van Economische Zaken en Klimaat noemt de ACM de situatie zorgelijk. Onder meer omdat de problematiek rond een grotere vraag dan aanbod van transportcapaciteit de komende jaren alleen maar toeneemt. Op veel plaatsen blijft de timing van de voorgenomen investeringen in het elektriciteitsnet achter bij de voorspelde vraag.

Transportcapaciteit geweigerd
Netbeheerders kunnen dit in sommige gevallen tijdelijk oplossen door operationele maatregelen. Eén van de risico's is echter dat producenten van duurzame energie tijdelijk transportcapaciteit geweigerd wordt. Volgens de ACM is een gezamenlijke inspanning nodig voor het vinden van oplossingen op de langere termijn.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardgas

Europese gasprijs op weg naar record

Analyse Olie

Olie doet een jas uit door onverwachte voorraad

Analyse Aardgas

Stevige concurrentie tussen Europa en Azië om LNG

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief