Shutterstock

Nieuws Energie

Tekort transportcapaciteit op energiemarkt houdt aan

24 September 2020 - Jeannet Pennings

Het huidige tekort aan transportcapaciteit in de elektriciteitsnetten zal de komende 5 tot 10 jaar nog aanhouden. Dat blijkt uit een toetsing van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Met de groeiende vraag neemt de problematiek de komende jaren naar verwachting verder toe.

Op meerdere plaatsen in de elektriciteitsnetten is momenteel sprake van een tekort aan transportcapaciteit. Netbeheerders Liander, Enduris, Enexis en TenneT kunnen niet alle investeringen die noodzakelijk zijn voor de oplossing, tijdig realiseren. Dat kan de voortgang van de energietransitie vertragen, constateert de ACM.

Zorgelijke situatie
Met ingang van 2020 toetst de ACM de investeringsplannen die netbeheerders van elektriciteits- en gasnetwerken elke 2 jaar moeten maken. In de plannen staat welke investeringen in de netwerken nodig zijn om te voldoen aan de toekomstige energievraag.

In een brief aan de minister van Economische Zaken en Klimaat noemt de ACM de situatie zorgelijk. Onder meer omdat de problematiek rond een grotere vraag dan aanbod van transportcapaciteit de komende jaren alleen maar toeneemt. Op veel plaatsen blijft de timing van de voorgenomen investeringen in het elektriciteitsnet achter bij de voorspelde vraag.

Transportcapaciteit geweigerd
Netbeheerders kunnen dit in sommige gevallen tijdelijk oplossen door operationele maatregelen. Eén van de risico's is echter dat producenten van duurzame energie tijdelijk transportcapaciteit geweigerd wordt. Volgens de ACM is een gezamenlijke inspanning nodig voor het vinden van oplossingen op de langere termijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden