Shutterstock

Nieuws Energie

Corona nekt concurrentie van duurzame energie

16 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het blijft een merkwaardig fenomeen: als er weinig aanbod is van zonne- of  windenergie, dan schommelt de prijs van hernieuwbare energie veel minder dan wanneer de zon uitbundig schijnt en het hard waait. Deze week varieerde de dag- en uurprijs van elektriciteit heel weinig.

Terwijl de capaciteit van windenergie (met name op zee) en van zonneparken snel groeit, blijft de financiële beloning uit. Het tegendeel dreigt. Dat geldt ook voor de prijs van CO2-rechten. Ondanks de groeiende Europese steun voor een sterke beprijzing van CO2-uitstoot, is de prijs van CO2-rechten deze week weer gedaald.

Ondanks alle beleidsvoornemens heerst in coronatijd de realiteit van de marktwerking. Als er meer aanbod is dan vraag, dan daalt de prijs. Door de coronacrisis is de vraag naar energie fors afgenomen en de prijs van energie dus ook. Zonder subsidie zou de productie van hernieuwbare energie volstrekt onrendabel zijn onder deze omstandigheden.

Olie-en gasprijs opvallend stabiel
De tweede coronagolf in Europa heeft tot nu toe nog geen onrust op de gas-en oliemarkt tot gevolg, in tegenstelling tot de eerste golf. De prijs schommelt nauwelijks en analisten verwachten op korte termijn ook geen snelle daling. De naderende winter, waardoor de vraag naar warmte snel toeneemt op het noordelijk halfrond, ondersteunt de gas-en olieprijzen.



Landbouwdiesel blijft zich op een dagprijsniveau tussen de €0,85 en €0,90 per liter bewegen (exclusief leden- en volumekorting en btw). De komende week waait er waarschijnlijk weer meer wind, waardoor de onbalans op de elektriciteitsmarkt weer kan toenemen en de prijsschommelingen dus ook.

Bonje om beleid biomassa
Een meer constant stroomaanbod door extra energie uit biomassa zou een oplossing kunnen zijn voor deze onbalans. Maar energieproductie uit houtige biomassa wordt hevig bekritiseerd. Deze week organiseerde de Tweede Kamer daarom een hoorzitting over de alternatieven. De uitkomst van de gesprekken met diverse energiemarkt deskundigen geeft vooralsnog geen duidelijke oplossingsrichting. De meningen zijn zeer verdeeld over de vraag hoe kwalijk het verstoken van hout(snippers) in warmtecentrales nu eigenlijk is voor de CO2 uitstoot en de biodiversiteit.

Als er niet meer CO2 wordt vastgelegd door bos dat wordt aangeplant dan er de lucht in gaat door verbranding, dan is het effect per saldo negatief. Feit is dat de meeste Europese landen juist dankzij het verstoken van houtige biomassa veel minder afhankelijk zijn van olie en gas dan Nederland. De Scandinavische landen en de Baltische staten zijn koploper in de energieproductie uit houtige biomassa in de Europese Unie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Elektriciteit

Volatiele stroommarkt vraagt om vernieuwingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden