Shutterstock

Nieuws Energie

Windstilte op de energiemarkt

6 November 2020 - Redactie Boerenbusiness

Er heerst letterlijk en figuurlijk windstilte op de energiemarkt. In afwachting van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen blijft de prijs van olie stabiel, terwijl de prijs voor gas een kleine stijging moet verwerken.

De prijsdaling die vorige week ingezet werd vanwege nieuwe maatregelen omtrent de coronacrisis, is deze week tot stilstand gekomen. De prijs van landbouwdiesel (exclusief btw, maar inclusief ledenkorting) staat op een prijsniveau tussen de €0,85 en €0,90 per liter. Het is nog onduidelijk welk effect de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de prijs van olie heeft. Dat de continue berichtgeving over productiebeperkingen door de OPEC een prijsondersteunend effect heeft, is wel een gegeven.

Rustig weer boven zee en land
Deze 'status quo' op de oliemarkt is niet van toepassing op de markt van gas en duurzame energie. De gasprijzen stegen deze week namelijk licht. Ook de elektriciteitsprijs had de neiging te stijgen. De toenemende vraag als gevolg van de dalende temperaturen is waarschijnlijk de belangrijkste reden. Anderzijds wordt de komende periode meer aanbod van vloeibaar natuurgas uit de Verenigde Staten verwacht, gezien het orkanenseizoen op zijn einde loopt.

De hogedrukgebieden krijgen de overhand in regio's rond de Atlantische Oceaan en in West-Europa. Kijkende naar die weersverwachting voor het westen van Europa zal het aanbod van windenergie de komende weken dalen, al groeit de capaciteit voortdurend. Waarschijnlijk overheersen de hogedrukgebieden langere tijd boven Europa, waardoor er weinig wind is. Dit geldt ook boven zee. Wel schijnt de zon vaker dan gemiddeld voor de tijd van het jaar, maar de zonnestand is te laag om met een piek in het aanbod van stroom uit zonnepanelen te rekenen.

Investeringen in waterstof
Het wisselende aanbod van zonnepanelen en windmolens zorgt voor een onbalans op de markt voor duurzame energie. Dit moet opgelost worden door investeringen in waterstof. Dat bleek donderdagavond 5 november tijdens het Tweede Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Naast investeringen in waterstof, houdt de regering ook de mogelijkheid open het aanbod van groen gas fors op te schalen. Dat idee hoeft alleen niet te rekenen op volledige steun vanuit de Tweede Kamer, gezien een groot aantal partijen tegen de productie van gas (onder meer afkomstig vanuit mest) uit biomassacentrales is. De duurzaamheid van groen gas uit biomassa wordt daarbij in twijfel getrokken. Linkse partijen beoordelen biogasproductie uit mest allesbehalve als een oplossing om versneld CO2 te reduceren.

Tweede kamerdebat
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zegt dat hij niet gelukkig is met de uitkomst van de 'Regionale Energie Strategieën'. Veel van de regio's (30 in Nederland) kiezen overwegend voor zonne-energie in plaats van windenergie. Windmolens roepen veel weerstand op bij burgers. Daarnaast zijn zonneparken vooral in agrarische kringen omstreden. Tijdens het Tweede Kamerdebat werd tevens een motie van D66 en CDA aangenomen die de regering oproept energiecoöperaties te stimuleren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden