Shutterstock

Nieuws Energie

Energie in coronacrisis niet eerder zo prijzig

11 December 2020 - Erik Colenbrander

Of het nu olie, gas, elektriciteit of emissierechten betreft, alle vormen van duurzame en fossiele energiebronnen stegen deze week in prijs. Deels zijn de prijsstijgingen structureel, deels is het weergerelateerd.

De prijs van emissierechten passeerde deze week de grens van €30,-. Deze prijsstijging is waarschijnlijk structureel, aangezien de Europese Unie heeft besloten de doelen voor emissiereductie tussentijds verder aan te scherpen. Dat heeft duidelijk een prijsopdrijvend effect. Waarschijnlijk krijgt Polen steun uit de EU om de kolenindustrie te saneren.

Vaccinoptimisme
Ook de ontwikkelingen op de oliemarkt lijken blijvend. Toen de coronacrisis zich eind februari voor het eerst in volle omvang aftekende, zakte de prijs van landbouwdiesel spectaculair van meer dan €1,- per liter naar €0,90 in de eerste week van de semi-lockdown. Sindsdien kostte landbouwdiesel nooit meer dan op dit moment. De prijs van LTO Ledenvoordeel landbouwdiesel bedraagt vandaag (vrijdag 11 december) €0,93 per liter (inclusief ledenvoordeel, exclusief btw). Sinds begin november van dit jaar is de prijs met bijna een dubbeltje per liter gestegen.

Uiteraard is dit het gevolg van de prijsstijgingen van ruwe olie, sinds de eerste nieuwsberichten over coronavaccins en de naderende machtswisseling in de Verenigde Staten. Ook deze week is ruwe olie prijshoudend, al zijn de snelle prijsstijgingen van afgelopen maand verleden tijd. Het Amerikaanse EIA kwam met cijfers over ongebruikelijk grote olievoorraden, maar het optimisme over de eerste vaccinatiecampagnes is groot. Ook de productiebeperkende strategie die de OPEC hanteert wekt blijkbaar vertrouwen. Dat leidde tot gisteren tot een prijs van meer dan $50 per vat. Sinds 6 maart was dit prijsniveau niet meer gehaald, ondanks alarmerende coronacijfers.

Warme wind op komst
Ook de dagprijs van gas tikte deze week een niveau aan dat sinds lange tijd niet meer gehaald was. Een prijs van meer dan €15,- per kuub was vóór de coronacrisis gebruikelijk. De stabiel hogere olieprijs trekt de gasprijs mee. Maar de opleving van de laatste dagen heeft waarschijnlijk vooral te maken met de gestegen vraag. Gisteren werd voor het eerst dit jaar regionaal, in het Gelderse Winterswijk, een ijsdag gemeten.

Ook speelt het lage aanbod van windenergie een rol, waardoor er nog meer vraag is naar gas. Om de elektriciteitsmarkt te bedienen moeten de gascentrales extra stroom produceren. Net als vorige week zorgde het gebrek aan elektriciteitsproductie door windmolens voor hoge stroomprijzen op de dagmarkt. De komende dagen gaat de bezem echter door de atmosfeer. Het mistige, windstille en waterkoude weer wordt ingeruild voor maximumtemperaturen in de dubbele cijfers en veel meer wind. Er is zelfs kans op zware storm. Deze weersverwachting zorgt ervoor dat de stilgevallen windenergieproductie waarschijnlijk weer op gang komt en de fors gestegen elektriciteitsprijs op de dagmarkt weer daalt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden