Shutterstock

Nieuws Energie

Veel belangstelling voor kleine windmolen op erf

4 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er is onder boeren veel belangstelling voor het bouwen van kleine windmolens. Dat blijkt uit onderzoek van LTO Noord. Van de ondervraagde ondernemers geeft 36% aan te willen investeren in een kleine windmolen.

Meer dan de helft van de respondenten uit Drenthe, Friesland en Groningen heeft al geïnvesteerd in zonnepanelen en 9% heeft al een kleine windmolen. Met name in Friesland is er veel belangstelling voor windmolens met een ashoogte van 15 meter. Dat komt doordat boeren in die provincie 3 windmolens mogen plaatsen om te voorzien in duurzame energie.

Regionale Energiestrategie
Het onderzoek van LTO is uitgevoerd naar aanleiding van de Regionale Energiestrategieën in de 3 noordelijke provincies. LTO Noord zet daarbij in op de aanleg van zonnepanelen op daken en op windenergie op het boeren erf. De brancheorganisatie wil voorkomen dat kostbare landbouwgrond wordt opgeofferd voor de aanleg van grote zonneparken. Veel zonneparken zijn in handen van buitenlandse investeerders en LTO is bang dat gronden waar de parken op staan, niet meer terugkomen voor de landbouw.

Saldering
De combinatie van een kleine windmolen en zonnepanelen is interessant voor een meer gelijkmatige opwekking van elektriciteit. Zonnepanelen produceren de meeste stroom in het voorjaar en de zomer. In de winter waait het over het algemeen meer en de windmolen kan ook in het donker energie opwekken. Zeker als de salderingsregeling geleidelijk wordt afgebouwd, wordt het aantrekkelijker zo veel mogelijk zelf opgewekte stroom op het eigen bedrijf te gebruiken.

De mogelijkheden voor de bouw van een kleine windmolen verschillen sterk per provincie en gemeente. De omgevingsvergunning is grotendeels regionaal of op gemeentelijk niveau geregeld. Door navraag te doen bij de gemeente, is te achterhalen welke mogelijkheden er zijn om een kleine windmolen op het erf te plaatsen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden