Shutterstock

Nieuws Energie

Accu's gemaakt van sojabonenstro

26 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Wetenschappers van het Amerikaanse Polymer Research Center hebben een nieuwe type accu ontwikkeld die minder belastend is voor het milieu. Dat is goed nieuws, maar de grondstof die daarvoor wordt gebruikt is minstens zo interessant. Dat is namelijk sojabonenstro.

"We gebruiken de stelen, het blad en de lege peulen - dingen die geen commerciële waarde vertegenwoordigen - om een koolstofproduct te maken dat wel een grote waarde vertegenwoordigt", zegt Professor Ram Gupta, hoofdonderzoeker van het project, op de site van de Pittsburg State University.

Extra afzetkans voor telers
Het onderzoek is grotendeels gefinancierd met geld van de Missouri Soybean Merchendising Council. "Onderzoek is al lang een belangrijke prioriteit in het verwaarden van soja", zegt Kyle Durham, boer in Missouri en voorzitter van het Missouri Soybean Merchendising Council. "Soja is een ongelooflijk veelzijdig gewas. Het ontwikkelen van nieuwe toepassing is een mooie uitdaging die kan bijdragen aan het rendement van de teelt."

De vraag naar accu's en baterijen groeit jaarlijks wereldwijd met 10% tot 12% in een industrie die nu $100 miljard vertegenwoordigd. "Ga maar na hoeveel baterijen we nu gebruiken in ons dagelijks leven in telefoons en laptops tot aan auto's toe", aldus Gupta. De nieuwe uitvinding is vooral gericht op het vervangen van de duurdere, op koolstof gebaseerde, accu's van fossiele grondstoffen. Het octrooi is aangevraagd en als dat wordt toegewezen, wordt de techniek in licentie gegeven bij commerciële klanten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden