Shutterstock

Nieuws Energie

Accu's gemaakt van sojabonenstro

26 April 2021

Wetenschappers van het Amerikaanse Polymer Research Center hebben een nieuwe type accu ontwikkeld die minder belastend is voor het milieu. Dat is goed nieuws, maar de grondstof die daarvoor wordt gebruikt is minstens zo interessant. Dat is namelijk sojabonenstro.

"We gebruiken de stelen, het blad en de lege peulen - dingen die geen commerciële waarde vertegenwoordigen - om een koolstofproduct te maken dat wel een grote waarde vertegenwoordigt", zegt Professor Ram Gupta, hoofdonderzoeker van het project, op de site van de Pittsburg State University.

Extra afzetkans voor telers
Het onderzoek is grotendeels gefinancierd met geld van de Missouri Soybean Merchendising Council. "Onderzoek is al lang een belangrijke prioriteit in het verwaarden van soja", zegt Kyle Durham, boer in Missouri en voorzitter van het Missouri Soybean Merchendising Council. "Soja is een ongelooflijk veelzijdig gewas. Het ontwikkelen van nieuwe toepassing is een mooie uitdaging die kan bijdragen aan het rendement van de teelt."

De vraag naar accu's en baterijen groeit jaarlijks wereldwijd met 10% tot 12% in een industrie die nu $100 miljard vertegenwoordigd. "Ga maar na hoeveel baterijen we nu gebruiken in ons dagelijks leven in telefoons en laptops tot aan auto's toe", aldus Gupta. De nieuwe uitvinding is vooral gericht op het vervangen van de duurdere, op koolstof gebaseerde, accu's van fossiele grondstoffen. Het octrooi is aangevraagd en als dat wordt toegewezen, wordt de techniek in licentie gegeven bij commerciële klanten.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt kruipt voorzichtig naar boven

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt blijft krap, logistiek de uitdaging

Analyse Granen en grondstof

Spanning in graanmarkt loopt op, soja nadert record

Analyse Granen en Grondstof

Tarwemarkt hangt tussen hoop en vrees

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief