Keteninnovatie

VoergroepZuid mengvoer

Interview Voergroep Zuid

'Inzicht in CO2-footprint voer kans voor veehouderij'

De Nederlandse veehouderij ziet langzaam maar zeker steeds meer kansen om zich te onderscheiden op basis van kwaliteit en duurzaamheid. Ook consumenten in eigen land vragen om meer inzicht in herkomst en milieubelasting van bepaalde producten. Ook de voerindustrie doet hier aan mee, zoals Voergroep Zuid.
4 Juni 2021
soja - agri

Nieuws Energie

Accu's gemaakt van sojabonenstro

Wetenschappers van het Amerikaanse Polymer Research Center hebben een nieuwe type accu ontwikkeld die minder belastend is voor het milieu. Dat is goed nieuws maar de grondstof die daarvoor wordt gebruikt is minstens zo interessant. Dat is namelijk sojabonenstro.
26 April 2021
Handelsmissie Japen

Nieuws Innovatie

Kansen voor agrarische innovaties in Japan

Japanse boeren kennen, net zoals hun Nederlandse collega's, een opvolgingsproblematiek. Veel jongeren trekken naar de stad en de gemiddelde boer is 67 jaar. In Japan is er dan ook veel behoefte aan technologieën die werk uit handen nemen. Nederlandse ondernemers met innovaties in de agribusiness stonden daarom te popelen om in juni 2020 op handelsmissie naar Japan te gaan, maar corona gooide roet in het eten. 
27 Februari 2021
uien

Nieuws Korte keten

Omzet uit korte keten in 2019 ruim 1 miljard euro

Nederlandse landbouwbedrijven hebben tussen het tweede kwartaal van 2019 en het eerste kwartaal van 2020 een omzet van €1,5 miljard gehaald uit zogenaamde 'korteketenverkoop'. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
12 Februari 2021
veevoer melkveebedrijf koeien koeienstal

Nieuws Subsidie

Subsidieregeling stalinnovaties aangepast

De subsidieregeling voor de ontwikkeling van stalinnovaties is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangepast. Er is deze ronde €25 miljoen beschikbaar.
10 Februari 2021
aardappelen supermarkt Albert Heijn

Opinie Imagro

Korte keten-ondernemer: zo breid je je verdienmodel uit

De meeste primaire ondernemers zitten in de commodity trap, met hun focus op operational excellence en kostprijsverlaging. Ze denken in 'spanten' in plaats van klanten, en zijn daardoor inwisselbaar. Het coronavirus biedt een uitweg. Want door de coronapandemie is lokaal geproduceerd voedsel populairder dan ooit.
10 Februari 2021
akkerbouw grond perceel akkerbouwbedrijf

Nieuws Ketensamenwerking

Is een korte keten daadwerkelijk beter?

Gedurende de eerste lockdown werd in Nederland, maar ook in andere landen, volop gehamsterd uit angst voor tekorten in de supermarkt. Ook kozen veel consumenten ervoor om lokaal bij de boer in te kopen. Maar, is die korte keten daadwerkelijk een duurzamer alternatief? Tessa Avermaete, bio-econoom bij KULeuven, vertelt in het Europese tijdschrift Horzion dat dit niet altijd het geval is.
5 Februari 2021
Boerenbusiness hand

Opinie Imagro

5 gouden tips voor de korte keten

Het leeuwendeel van de ondernemers in de agrofoodketen staart zich blind op de Nederlandse voedselzandloper. Hun ideaal is leveren aan de retail en zichtbaarheid in het schap. Maar in dat retailkanaal is het dringen geblazen! En waarom kiezen voor de lange route, als er ook een kortere weg is naar die 17 miljoen consumenten? Volgens Harry van Delft, Roger Engelberts en Paul Houtepen bieden korte ketens mooie kansen.
3 Februari 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox